Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

ΑμεΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

Όμηροι των οικονομικών εκκρεμοτήτων ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και τα ΚΤΕΛ βρίσκονται τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).
Κι αυτό διότι, μετά την πρωτοφανή απόφαση των Πανελλαδικών Ομοσπονδιών Αυτοκινητιστών Υπεραστικών και Αστικών Συγκοινωνιών, τα ΑμεΑ υποχρεούνται να πληρώνουν ολόκληρα τα εισιτήρια για τις μετακινήσεις τους, έως ότου το Υπουργείο υπογράψει με τα ΚΤΕΛ τη νέα σύμβαση για το 2010!
Συγκεκριμένα, οι Πανελλαδικές Ομοσπονδίες Αυτοκινητιστών Υπεραστικών και Αστικών Συγκοινωνιών αποφάσισαν να μην ισχύουν από 1η Ιουλίου η δωρεάν μετακίνηση που δικαιούνται τα ΑμεΑ με τα Αστικά ΚΤΕΛ και η έκπτωση 50% για τις υπεραστικές μετακινήσεις τους.
Ο λόγος που επικαλούνται τα ΚΤΕΛ είναι ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει εξοφλήσει ακόμα τα χρωστούμενα από τη σύμβαση του 2009 και παράλληλα δεν έχει υπογραφεί η νέα σύμβαση του 2010.
Η απόφασή τους έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση του αναπηρικού κινήματος το οποίο -μάλιστα- δεν είχε ενημερωθεί καθόλου για τις προθέσεις των Ομοσπονδιών.
Αυτό είχε ως συνέπεια από την περασμένη Τετάρτη αρκετά ΑμεΑ να πληροφορηθούν για τις αποφάσεις των ΚΤΕΛ με την επιβίβασή τους στα λεωφορεία!
Στο πλαίσιο αυτό, το Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων αποφάσισε να ισχύσει έως τις 5 Ιουλίου η δωρεάν μετακίνηση ώστε να ενημερωθούν τα περίπου 1.500 ΑμεΑ που μετακινούνται με τα λεωφορεία στα Χανιά.
ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Η πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Χανίων και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, Αμαλία Μπασιά, μιλώντας στα “Χ.Ν.” χαρακτήρισε λανθασμένη την επιλογή των ΚΤΕΛ να χρησιμοποιήσουν τα ΑμεΑ ως μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση: “Ξαφνικά και απροκάλυπτα, χωρίς να υπάρξει καμία προειδοποίηση, από την 1η Ιουλίου ζητούσαν από τα ΑμεΑ να πληρώσουν εισιτήριο στα αστικά λεωφορεία που ήταν εντελώς δωρεάν και το 50% στα υπεραστικά που ήταν η έκπτωση”, σημείωσε η κα Μπασιά και πρόσθεσε ότι παρότι κάθε χρόνο παρατηρείται καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων εν τέλει οι συμβάσεις υπογράφονται.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα ΚΤΕΛ θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει τα ΑμεΑ για τις αποφάσεις τους πριν αυτές τεθούν σε ισχύ: “Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση στα Σωματεία των ΑμεΑ. Ακόμα και η Ομοσπονδία μας δεν το γνώριζε και έβγαλε αμέσως ανακοίνωση όταν πλέον εφαρμόστηκε η απόφαση των ΚΤΕΛ. Εκτιμώ ότι αν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν με αξιοπρεπή τρόπο τα ΑμεΑ ως έναν μοχλό πίεσης θα μπορούσαν να μας έχουν ενημερώσει το λιγότερο 15 ημέρες νωρίτερα ώστε να πιέσουμε και εμείς. Εμείς δεν λέμε ότι δεν πρέπει να πληρώνονται οι άνθρωποι. Λέμε ότι είναι ρατσιστικό και ανεπίτρεπτο να καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια των ΑμεΑ την ώρα που μπαίνουν στο λεωφορείο χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει. Αν ήμασταν συνοδοιπόροι σε αυτό τον αγώνα ίσως να τα είχαμε καταφέρει”.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α.) ήδη έχει προβεί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας προς τα αρμόδια Υπουργεία πιέζοντας να δοθεί λύση. Παράλληλα με ανακοίνωσή της καλεί τα άτομα με αναπηρία “να αντιταχθούν στον εκβιασμό των ΚΤΕΛ για την καταβολή εισιτηρίου στις μετακινήσεις τους”.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα:
“Μετά τις φαρμακοβιομηχανίες και εν μέσω μιας δεινής οικονομικής κρίσης που έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες με αναπηρία που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται καθημερινά από αυξήσεις και περικοπές, ένα ακόμα βάρος έρχεται να προστεθεί στις πλάτες τους. Ο λόγος για την απαράδεκτη απόφαση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών να σταματήσουν τα ΚΤΕΛ της χώρας να δέχονται τη δωρεάν μετακίνηση ή το μειωμένο κατά 50% εισιτήριο που δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία από την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με την κοινή επιστολή που κοινοποίησαν στη Συνομοσπονδία η ΠΟΑΥΣ και ΠΟΑΣ, την αιτία γι? αυτή την απαράδεκτη απόφαση που έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στα άτομα με αναπηρία, αποτελεί το γεγονός ότι παρά τις σχετικές επιστολές των προαναφερθέντων φορέων, δεν έχουν υπογραφεί τα σχετικά συμφωνητικά για το έτος 2010 ούτε έχουν εξοφληθεί τα οφειλόμενα ποσά βάσει τιμολογίων του 2009 από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ανάλογη περίπτωση με το έτος 2008) μέχρι της 30 Ιουνίου 2010. Το εθνικό αναπηρικό κίνημα εκφράζει για μια ακόμα φορά την οργή του και τον αποτροπιασμό του για την απίστευτη αυτή απόφαση και απαιτεί από τα ΚΤΕΛ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα άτομα με αναπηρία για να διευθετήσουν τις εκκρεμότητές τους με το κράτος. Τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούν να είναι όμηροι αυτής της κατάστασης και να επωμίζονται επιπλέον έξοδα τη στιγμή που η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τα πενιχρά τους εισοδήματα”.
Καταλήγοντας η Ε.Σ.Α.με.Α. καλεί την κυβέρνηση “να δώσει τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο που κάθε χρόνο επιβαρύνει τα άτομα με αναπηρία” και τα ΚΤΕΛ της χώρας “να επιδείξουν αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και να πάρουν πίσω αυτή την ανάλγητη απόφαση, που καταδικάζει τα άτομα με αναπηρία σε καθεστώς ομηρείας”.
Επίσης, καλεί τα άτομα με αναπηρία “να μην δεχτούν την καταβολή εισιτηρίου, ακόμα κι αν τους ζητηθεί”.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:
“Οι ευθύνες ανήκουν στο Υπουργείο”
Λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η χωρίς καμία προειδοποίηση εφαρμογή της απόφασης των ΚΤΕΛ, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων, Αντώνης Χατζηδάκης, αποφάσισε τοπικά να δοθεί μια παράταση πέντε ημερών, ώστε να ενημερωθούν τα ΑμεΑ για τη νέα κατάσταση.
Παράλληλα, μιλώντας στα “Χ.Ν.” πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε: “Η Ομοσπονδία προσπαθεί μήνες τώρα να υπογραφεί νέα σύμβαση όπως κάθε χρόνο με την Πρόνοια. Είχαν την υπόσχεση ότι θα υπογράφονταν μέχρι τέλος Ιουνίου. Ωστόσο, προ ημερών που έγινε μια συνάντηση, δεν έδωσαν καμία υπόσχεση ότι θα υπογράψουν”.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ακόμα ότι κάθε χρόνο η καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης διαρκούσε έως τον Μάρτιο: “Φέτος είπανε Ιούνιο αλλά δεν υπέγραψαν ακόμα και παράλληλα δεν πήραμε καμία υπόσχεση ότι θα υπογραφεί νέα σύμβαση”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Δεν είναι μόνο τα λεφτά που μας χρωστάνε από το 2009 και τα οποία είναι περίπου 65.000 ευρώ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αν θα υπογραφεί η νέα σύμβαση. Θέλουμε μια υπόσχεση ότι θα υπογραφεί”.
Στην παρατήρηση ότι θα έπρεπε τα ΚΤΕΛ να επιδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στα άτομα με αναπηρία ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: “Μα ακριβώς αυτό δείχνουμε. Κάναμε μια θυσία 6 μήνες και είπαμε χαλάλι δεν πειράζει. Έξι μήνες τώρα είναι δωρεάν η μεταφορά των ανάπηρων αλλά δεν μας πήραν από το Υπουργείο στα σοβαρά. Τι να κάνουμε αν δεν μας πληρώνουν, να συνεχίσουμε να μεταφέρουμε δωρεάν;”, είπε και συνέχισε λέγοντας: “Μήπως νομίζετε ότι το θέλουμε εμείς αυτό δηλαδή να ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτούς τους ανθρώπους που δεν φταίνε σε τίποτα; Ό,τι χειρότερο είναι για εμάς”.

1 Comment

  1. ΣΗΜΕΡΑ 17/7/2010ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΗΦΙΣΟΥ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΘΗΝΑ – ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ 24ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΠΡΩΙ.ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ο ΤΑΜΙΑΣ ΜΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΙΣΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΜΕΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΚΔΟΣΕΙ. ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑ ΒΑΣΕΙ ΠΟΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΚΤΕΛ.ΣΗΜΕΙΩΤΕΩΝ ΟΤΙ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΕΛ.ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΒΡΩ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΤΑΞΙΔΙΟΥ.ΕΝΟΙΩΣΑ ΘΙΓΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΞΕΔΩΣΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ.ΝΤΡΟΠΗ – ΞΕΦΤΙΛΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΦΤΑΙΩ? ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑΩ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ Ή ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΚΟΜΙΣΤΡΟ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ.ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΜΕΑ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα