Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Δριμύ κατηγορώ εναντίον του προϊσταμένου και μιας υπαλλήλου του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης εξαπέλυσε χθες ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιώργος Τσαγκαράκης, με αφορμή την άρνησή τους να εγκρίνουν πράξεις έργων, που αφορούν την κατασκευή δευτερευόντων δικτύων του βιολογικού καθαρισμού του βόρειου άξονα.
Στη διάρκεια σύσκεψης για την τιμολογιακή πολιτική του ΟΑΔΥΚ, χθες το πρωί, στα γραφεία του Οργανισμού, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάση Καρούντζου, ο κ. Τσαγκαράκης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με έναν αριθμό εγκριτικών πράξεων έργων.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλαν από κοινού ο κ. Τσαγκαράκης με τον δήμαρχο Νέας Κυδωνίας, Μανώλη Σταματάκη, στο Σώμα Ορκωτών Λογιστών, στις 29 Ιανουαρίου 2010, έχει ως εξής:
«Κατά την έναρξη της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού του βόρειου άξονα Νομού Χανίων, η οποία έγινε υπό την πίεση προστίμου από την Ε.Ε. τα συστήματα ήταν σε ημιτελή κατάσταση, αφού έπρεπε να λειτουργήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων και άμεσα να συνδεθούν τουλάχιστον 1.500 ισοδύναμοι καταναλωτές ή να υπάρξει εισροή 1.000 m3 ακαθάρτων λυμάτων ημερησίως.
Σε συνάντηση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης και του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την τότε Διοίκηση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, Αποχέτευσης Βόρειου Άξονα (ΔΕΥΑΒΑ) συμφωνήθηκε για την επίτευξη του παραπάνω στόχου κατ’ εξαίρεση να εκτελεστούν έργα με απευθείας αναθέσεις για να επιτευχθεί ο ελάχιστος όγκος διοχετευομένων λυμάτων προς βιολόγηση.
Με το τιμολόγιο, που καθορίστηκε και κρίθηκε συμφέρον για τη ΔΕΥΑΒΑ, έγιναν όλες οι απευθείας αναθέσεις οι οποίες αφορούσαν το ίδιο αντικείμενο (κατασκευή μικρών τμημάτων δευτερεύοντος αγωγού για σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο) με σύστημα εκπτώσεων και τιμολόγηση ίδια. Στη διαδικασία κατασκευής συμμετείχε όλο το εργολαβικό δυναμικό Ν. Χανίων μετά από πρόσκληση που είχε απευθυνθεί προς τον Σύλλογο Εργοληπτών Ν. Χανίων.
Για τα έργα αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο έχει λάβει τις αντίστοιχες αποφάσεις, η εγκριτική πράξη των οποίων υπογραφόταν από τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης και όχι από το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Χανίων, όπως είχε προσυμφωνηθεί.
Οι συγκεκριμένες αναθέσεις (61 από σύνολο περίπου 220) εκ παραδρομής όμως απεστάλησαν στο Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Χανίων και ακυρώθηκαν, όπως ήταν φυσικό. Στη συνέχεια που απεστάλησαν στον Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης δεν υπεγράφησαν επειδή είχε προηγηθεί η απόρριψη τους από το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Χανίων.
Επομένως και λαμβάνοντας υπόψη ότι εκ παραδρομής εστάλησαν στο Τμήμα Τ.Α. Ν. Χανίων λόγω της μη στελέχωσης της επιχείρησης με διοικητικό προσωπικό, αυτές οι αποφάσεις έχουν την ίδια νομιμοποιητική βάση, όπως και οι άλλες που αφορούσαν εκτέλεση έργων με απευθείας ανάθεση, προκειμένου να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός και να αποφευχθούν τα πρόστιμα της Ε.Ε.».
Ο κ. Τσαγκαράκης ζήτησε από τον κ. Καρούντζο να διατάξει τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης στην Υπηρεσία της Περιφέρειας, αίτημα το οποίο δεν έκανε αποδεκτό ο περιφερειάρχης.
Από την πλευρά του, ο σημερινός πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ, Ανδρέας Μαραμπουτάκης έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα, επισημαίνοντας ότι τα έργα κατατμήθηκαν, τότε, προκειμένου να εκτελεστούν ταχύτατα, διότι η Ελλάδα κινδύνευε άμεσα, εκείνο το διάστημα, με επιβολή προστίμου από την Ε.Ε., ύψους 25 έως 30 εκατομμυρίων ευρώ, για τη μη λειτουργία του βιολογικού.
«Έχει δίκιο ο δήμαρχος Πλατανιά. Πάλεψε και παλεύει με πολύ δύσκολα πράγματα», σχολίασε ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του ΟΑΔΥΚ, Μάρκος Πατρελάκης.
«Ο Τσαγκαράκης έβαλε την κεφαλή του στον ντορμπά και λειτούργησε ο βιολογικός, διαφορετικά θα είχε γεμίσει σκατά η περιοχή», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο υπάλληλος του ΟΑΔΥΚ, Γιώργος Χαριτάκης.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, στην οποία έδωσε το παρών και ο προϊστάμενος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης, Κώστας Μπατάκης, τα «Χ.Ν.» ρώτησαν τον κ. Καρούντζο αν ο κ. Τσαγκαράκης έχει δίκιο.
«Εγώ προσωπικά, αυτή την ιστορία, επειδή έχει ξεκινήσει από το 2008, δεν την έχω… έχω ζητήσει έγγραφα πραγματικά από την Υπηρεσία να μου κάνει μία πλήρη ενημέρωση», απάντησε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης.

Γ. Γεωργ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα