Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

ΣΤΗ ΣΠΛΑΝΤΖΙΑ

Εκδήλωση οργανώνουν το Κοινωνικό Στέκι ? Στέκι Μεταναστών και το περιοδικό: “Αλάνα… Στις Αμερικές των κινημάτων” τη Δευτέρα 5 Ιούλη στις 9 το βράδυ στην πλατεία της Σπλάντζιας, με στόχο την κατανόηση των διεργασιών που συμβαίνουν στην κοινωνία μας και των τρόπων διεξόδου από την οικονομική-κοινωνική κρίση μέσω της συζήτησης των ιστορικών εμπειριών που υπήρξαν σε άλλες χώρες και συγκεκριμένα στην Αργεντινή το 2001″.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Jorge Bermudes (Χόρχε Μπερμούδες) εργαζόμενος στο Fasinpat (Fabrica Sin Patrones) (Εργοστάσιο Χωρίς Αφεντικά) πρώην Ζανόν, στην Αργεντινή. Εκ μέρους του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών θα κάνει εισήγηση που θα στοχεύει στη σύγκριση της κατάστασης στην Αργεντινή με ό,τι ζει η κοινωνία μας σήμερα, ο Σπύρος Λαπατσιώρας.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
“Η Ζανόν είναι το πιο γνωστό από τα 200 κατειλημμένα εργοστάσια στην Αργεντινή που προέκυψαν από την οικονομική κρίση. Η κατάληψη της Ζανόν έγινε τον Οκτώβρη του 2001 έπειτα από πολυήμερη κατασκήνωση των εργατών στην πύλη του εργοστάσιου. Στον αγώνα τους είχαν την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και άλλων οργανώσεων όπως τις μητέρες της πλατείας του Μάη. Με την στήριξη αυτή κατάφεραν να αποκρούσουν πέντε απόπειρες έξωσης της εργοδοσίας. Με την αυτοδιαχείριση οι μισθοί είναι ίσοι για όλους τους εργαζόμενους. Οι αποφάσεις παίρνονται σε συνελεύσεις με την συμμετοχή όλων των εργαζόμενων. Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε και η παραγωγή ξεπέρασε κατά 30% αυτή που υπήρχε την εποχή των ιδιοκτητών. Το 2009 το ανώτατο δικαστήριο αναγνώρισε ότι το εργοστάσιο ανήκει στους εργάτες του. Θα προβληθεί και βίντεο το οποίο περιγράφει την ιστορία της Ζανόν”.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα