Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οπωσδήποτε οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι αξιέπαινες που εργάζονται αποδοτικά για την προστασία των μνημείων κάθε τόπου και προπαντός εδώ στα Χανιά όπου υπάρχουν πολλά. Καμιά φορά όμως υπάρχουν λανθασμένες εκτιμήσεις και υπερβολές που στην ουσία δεν προσφέρουν τίποτα στην υπόθεση αυτή. Προσωπικά, σαν μη ειδικός, αδυνατώ να κατανοήσω την λογική του Υπ. Πολιτισμού ότι προσβάλλονται τα Βενετσιάνικα μνημεία με την χρήση πλησίον χώρου για ελάχιστες ημέρες. Σε τι προσβάλλουν τα καλαίσθητα περίπτερα για μια βδομάδα αυτό μόνο στους εγκεφάλους των ανθρώπων των γραφείων είναι κατανοητό. Δεν προσβάλλουν οι επί δεκαετίες κατασκευές με μπετόν και σκουριασμένα σίδερα, οι κουρελοαφίσες, οι ανεπίτρεπτες τέντες και κατασκευές καταστημάτων, που στο κάτω κάτω είναι ολοχρονίς και προσβάλλει η χρήση για μια εβδομάδα για την προβολή του δικού μας πολιτισμού και παράδοσης, των δικών μας προϊόντων. Και αν πρόκειται να επιλέξουν ποια προβολή έχει μεγαλύτερη αξία και προτεραιότητα για τους Χανιώτες είναι αυτή των δικών μας επιτευγμάτων και όχι των όποιων κατακτητών όπως οι Βενετσιάνοι, που και φυσικά, χρειάζονται προστασία αλλά όχι εις βάρος του δικού μας πολιτισμού. Δεν μας τιμά άλλωστε να ξεναγούμε τους επισκέπτες σε, έστω και θαυμαστά, έργα των κατακτητών που πέρασαν από την Κρήτη χωρίς πιο πρώτα να προβάλλουμε τον Μινωικό και μετέπειτα πολιτισμό και τα έργα μας αλλά και την σύγχρονη παράδοση και πολιτισμό.
Φυσικά πρέπει να τηρούνται οι νόμοι του κράτους, έστω και αν υπάρχουν περιπτώσεις παράλογης και αντίθετης προς το κοινό αίσθημα και συμφέρον εφαρμογής. Κάποτε για την κατασκευή ενός μεγάλου αθλητικού κέντρου είχε κατέλθει στα Χανιά ο Γεν. Γραμματέας Αθλητισμού και το έργο σκόνταφτε σε κάποια ανούσια παράγραφο νόμου. Με θάρρος και αποφασιστικότητα ο Γενικός ανέφερε: Μα φίλοι μου εμείς κάνουμε τους νόμους και εμείς μπορούμε να τους αλλάξουμε.
Δεκάδες προσθήκες, παράγραφοι κ.λπ. κ.λπ. άσχετων παρεμβάσεων σε νόμους πραγματοποιούνται κάθε τόσο αποκλειστικά και μόνο για να ικανοποιηθούν προεκλογικές υποχρεώσεις και ρουσφέτια και αυτό είναι κοινό μυστικό. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το συμφέρον μιας πόλης σαν τα Χανιά είναι δυνατές τέτοιες παρεμβάσεις.
Ο χώρος της δυτικής τάφρου είναι τελείως ακατάλληλος και δεν θα έχει την επισκεψιμότητα του μέχρι τώρα, που άλλωστε γίνεται αφορμή πολλοί ντόπιοι και ξένοι να πληροφορούνται και να βλέπουν τα ξένα μνημεία, αφού αν δεν ήταν αυτές τις ημέρες η έκθεση εκεί δεν θα έφταναν στο λιμάνι.
Επίσης δεν προσβάλλουν το μνημείο στην ανατολική τάφρο οι σκουριασμένες σκαλωσιές που έχουν στηθεί από χρόνια για να λειτουργεί εκεί θέατρο; Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κακώς από χρόνια δεν αντέδρασε στην λογική ότι η έκθεση θα σταματήσει ως του χρόνου ή τον άλλο χρόνο. Και τώρα και τότε πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα λειτουργεί πάντα στο μέλλον και το θέμα να ξεκαθαριστεί μια και έξω.
Πρέπει όμως και οι πολίτες να δραστηριοποιηθούν γι? αυτό. Η εγκατάλειψη και το όλο χάλι στα Νεώρια προσβάλλει το μνημείο αυτό του Βενετσιάνικου κατακτητή και όχι η ολιγοήμερη έκθεση. Εξ άλλου δεν υπάρχει στα Χανιά ένα οργανωμένο και πλήρες λαογραφικό μουσείο, και άλλα παρόμοια, που να προβάλλουν την δική μας ζωή και τέχνη, τον πολιτισμό των προγόνων μας και την παράδοση. Οι Βενετσιάνοι και οι Τούρκοι δεν ήταν οι δικοί μας πρόγονοι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα