Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ ΣΕ ΣΗΦΗ ΒΑΛΥΡΑΚΗ:

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ θα δίνουν αποκλειστικά τις εγκρίσεις και τις παρατάσεις νοσηλείας των ασφαλισμένων του οργανισμού στα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας απαντά ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, στη σχετική αναφορά, που κατέθεσε στη Βουλή, ο Χανιώτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.
Ο κ. Βαλυράκης στο έγγραφο που κατέθεσε, μετέφερε σχετικό αίτημα του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Ολύμπιον Χανίων», αναφορικά με την έγκριση νοσηλείας ασφαλισμένων του ΟΓΑ στα προαναφερόμενα κέντρα. Ο υφυπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, επισημαίνει, ότι η παρακολούθηση της νοσηλείας των ασφαλισμένων στα κέντρα αυτά είναι ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένου ότι συνεπάγεται υψηλές δαπάνες για τις οποίες πρέπει να ελέγχεται με ενιαίο τρόπο, το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων.
Αναλυτικά ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρει: «Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, σύμφωνα με τους Κανονισμούς Παροχών και την ισχύουσα νομοθεσία, συνάπτουν συμβάσεις με Κέντρα Αποθεραπείας – Αποκατάστασης που πληρούν τις προϋποθέσεις καλής λειτουργίας με σκοπό την αποκατάσταση και αποθεραπεία των ασφαλισμένων τους, σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία εισαγωγής, τον χρόνο παραμονής σε αυτά και το ειδικό νοσήλιο, όπως έχουν καθοριστεί με τα π. δ/γματα 383/02 (Α, 332) και 187/2005 (Α, 231).
Για την εισαγωγή και παράταση της νοσηλείας σε αυτά, γνωματεύουν τα αρμόδια όργανα των φορέων, ειδικά για τον ΟΓΑ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρόνοιας της οικείας Νομαρχίας.
Το Δ.Σ. του ΟΓΑ με σχετική απόφασή του εκχώρησε την αρμοδιότητα παρακολούθησης της νοσηλείας των ασφαλισμένων του στα συμβεβλημένα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, στα Περιφερειακά Υποκαταστήματα του ΟΓΑ, με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της νοσηλείας αυτής.
Τα εν λόγω θεραπευτήρια παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, αφού περιθάλπουν άτομα με βαριές παθήσεις (π.χ. αγγειακά, εγκεφαλικά επεισόδια, μυοπάθειες, εκφυλιστικές παθήσεις Κ.Ν.Σ.) και το ημερήσιο ενοποιημένο νοσήλιο είναι πολύ υψηλό.
Κατόπιν αυτού η παρακολούθηση της νοσηλείας των ασφαλισμένων στα Κέντρα αυτά είναι ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένου ότι συνεπάγεται υψηλές δαπάνες για τις οποίες πρέπει να ελέγχεται με ενιαίο τρόπο, το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων.
Για τον λόγο αυτό η Διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε, οι εγκρίσεις και παρατάσεις νοσηλείας στα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας να δίδονται αποκλειστικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού εκτός από την Κεντρική Υπηρεσία.
Εξάλλου οι Διοικήσεις των φορέων οφείλουν να λαμβάνουν όλα εκείνα τα μέτρα που στοχεύουν στην εξασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων τους και την διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών οργανισμών, δεδομένου ότι οι δαπάνες υγείας αυξάνονται δυσανάλογα σε σχέση με τα έσοδα αυτών».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα