Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Αθήνα
Με την προσγείωση του ελληνικού C-130 στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας στις 3 προχθές τα ξημερώματα, έλαβε τέλος η περιπέτεια των Ελλήνων ακτιβιστών, που κρατούνταν από τις Ισραηλινές Αρχές. Χαμόγελα και συγκίνηση επικράτησαν κατά την υποδοχή τους, ενώ εμφανή ήταν τα σημάδια της κακοποίησης, η οποία επιβεβαιώθηκε και από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες τους.
Στο αεροδρόμιο περίμεναν τους 31 Έλληνες, οι συγγενείς τους καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, Λίτσα Αμανατίδου, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Ι. Κοραντής και η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα.  
Τη βαθειά του ικανοποίηση για την επιστροφή από το Ισραήλ, όλων των ελλήνων πολιτών, που είχαν κρατηθεί μετά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, καυτηριάζοντας παράλληλα τις πράξεις βίας από την πλευρά του Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ασφάλεια των ελλήνων πολιτών ήταν το πρώτο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εργάστηκε σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ υπογράμμισε ότι οι πράξεις βίας από πλευράς του Ισραήλ, είναι καταδικαστέες.
ΕΖΗΣΑΝ ΤΗ ΦΡΙΚΗ
Φως στις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η επίθεση στη νηοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα έδωσαν Έλληνες ακτιβιστές, αμέσως μετά την επιστροφή τους από το Τελ Αβίβ.
Όπως χαρακτηριστικά επανέλαβαν πολλοί προχθές τα ξημερώματα, οι περισσότεροι νεκροί Τούρκοι ακτιβιστές φέρουν σφαίρες πάνω στο κρανίο. Κάτι που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους έβαλαν πρώτα να καθίσουν στο δάπεδο και μετά τους πυροβόλησαν. Ο υπεύθυνος του Ιντερνέτ στο «Mavi Marmara» μάλιστα έχει τρύπα ολόκληρη ανάμεσα στα μάτια!
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαγγέλης Πισσίας, από τους πρωτεργάτες του κινήματος «Ένα καράβι για τη Γάζα» στην Ελλάδα, «εμείς δεν περιμέναμε ότι θα επιτεθούν στα επιβατηγά. Πιστεύαμε ότι θα έκαναν επίθεση στα τρία φορτηγά που μετέφεραν την ανθρωπιστική βοήθεια και δεν είχαν πάνω ανθρώπους. Οπότε μετά την κατάληψη των φορτηγών δεν θα είχαν λόγο να πάνε στη Γάζα τα επιβατηγά με τον κόσμο. Όμως πέσαμε έξω στους υπολογισμούς μας και υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα επιτίθονταν στους ανθρώπους»?
«Αν οι Τούρκοι είχαν όπλα, θα τους είχαν καθαρίσει» εκτιμά ο κ. Πισσίας. «Δεν θα επιβιβαζόταν κανένας Ισραηλινός. Ήταν αξιολύπητα τρομοκρατημένα κομαντάκια. Έκαναν 10 λεπτά να βάλουν ένα γάντζο στο δικό μας πλοίο και μισή ώρα για ν? ανέβουν. Κατέβηκαν, διότι ήξεραν ότι δεν θα υπήρχε αντίσταση».
ΠΑΡΑΒΑΣΗ
ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ
«Δεν κάναμε όσα έπρεπε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» απολογείται ο κ. Πισσίας που επέβαινε στο φορτηγό «Ελεύθερη Μεσόγειος» εννοώντας ότι δεν υπήρχε καμία υποχρέωση παράδοσης του πλοίου. «Δεν παραπλέαμε στην περιοχή τους. Για να μας κάνουν έλεγχο, θα έπρεπε να υπάρχει ένταλμα της Ιντερπόλ ή διεθνής συνθήκη όπως συμβαίνει με τις επιχειρήσεις της Frontex στην περιοχή μας. Δεν μπορεί ο καθένας να σταματά ένα καράβι σε διεθνή ύδατα. Αλλά και πάλι δεν έδωσαν σήμα ότι θέλουν να κάνουν διοικητικό έλεγχο. Μας έλεγαν να κλείσουμε τις μηχανές και να παραδώσουμε το πλοίο. Τους είπα ότι είμαστε ελληνικό πλοίο. Τους είπα ότι τα πλοία με ελληνική σημαία ταξιδεύουν εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια. Δεν παραδίδονται. Τους είπαμε ότι αυτά που μεταφέρουμε δεν τα δίνουμε στον πειρατή του Ισραήλ. Αν θέλουν, να έρθουν να το πάρουν δια της βίας. Τους το είπαμε τρεις φορές από το VHF. Και? υποχωρήσαμε. Διότι είχαμε να κάνουμε με φονιάδες, με εγκληματίες. Είχαν αεροπλάνα και πυραύλους. Θα βύθιζαν τα πλοία και θα πηγαίναμε όλοι στον πάτο. Και δεν ήταν αυτό το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση».
Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ
«Επιτέθηκαν με βόμβες κρότου – λάμψης, με ηλεκτροσόκ στις μασχάλες, με σφαίρες καουτσούκ» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Έλληνας γιατρός παλαιστινιακής καταγωγής κ. Χάλεντ Καμπάνι. Τελευταίο κατέλαβαν το φορτηγό «Ελεύθερη Μεσόγειος» όπου επέβαινε ο κ. Πισσίας. «Ήμασταν το τελευταίο πλοίο. Στα προηγούμενα είχαν χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά. Είχαν έρθει γύρω από το πλοίο με τρία φουσκωτά και μια τορπιλάκατο και μας σημάδευαν. Ήμασταν στη μέση μας Μεσογείου με μια παγκόσμια κοινή γνώμη στο σκοτάδι και μια διεθνή κοινότητα εξαφανισμένη? Ξέραμε ότι αν προβάλλουμε αντίσταση, θα μας γάζωναν» λέει ο κ. Πισσίας και συνέχισε: Είμαστε ειρηνιστές. Όχι κομάντος.
«Όταν ο άλλος έχει περίστροφο και πυροβόλο πάνω του, τι θα κάνεις εσύ που είσαι άοπλος; Εμείς δεν πήγαμε εκεί για να κάνουμε επιχείρηση κομάντο. Αν ήταν αυτός ο σκοπός μας, θα είχαμε καταρχήν ένα – δυο όπλα πάνω σε κάθε πλοίο. Τότε δεν θα ανέβαιναν ποτέ. Σας διαβεβαιώνω. Πόσο μάλλον, δεν θα ανέβαιναν ποτέ στο τουρκικό πλοίο. Οι Τούρκοι θυσιάστηκαν. Αν είχαν όπλα, θα είχαν πάρει πολλούς Ισραηλινούς μαζί τους. Αν είχαν σωθεί οι κασέτες που τράβαγε ο Γερμανός, θα καταλαβαίνατε τι σας λέω. Πρόκειται για άθλια, φοβισμένα ανθρωπάκια. Οι φοβισμένοι είναι επικίνδυνοι. Σκοτώνουν εύκολα».
ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
«Τέσσερις ημέρες είδαμε όλα τα πρόσωπα του ναζισμού. Κατέλαβαν τα πλοία στις 5 – 6 τα ξημερώματα και 12 ώρες αργότερα ήμασταν στο Ασντόντ. Είχαν φτιάξει μια λυόμενη εγκατάσταση, στην οποία γινόταν ένα είδος ανακρίσεων» λέει ο κ. Πισσίας. «Μας έπαιρναν δακτυλικά αποτυπώματα και μας φωτογράφιζαν με τη βία» λέει ο κ. Καμπάνι και συμπληρώνει. «Υποτίθεται ότι μας εξέταζαν ιατρικά και το χρησιμοποιούσαν οι γιατροί σαν δικαιολογία για να προκαλέσουν σωματική βλάβη».
Οι περισσότεροι αρνηθήκαμε να υπογράψουμε την περιβόητη δήλωση» περιγράφει ο κ. Πισσίας. «Εγώ με τη στάση μου, δεν συμμετείχα σε κανένα σημείο της διαδικασίας. Δεν απαντούσα στις ερωτήσεις. Έκανα ότι δεν υπήρχαν. Οπότε άρχισαν οι απειλές. Κάποια στιγμή έρχεται ένας επικεφαλής και μου λέει: «Ετοιμάσου να υπογράψεις. Αλλιώς θα πας φυλακή. Είσαι γέρος και δεν θα αντέξεις». «Μια χαρά θα αντέξω» του απαντώ. «Αν δεν πάρω τα πλοία, δεν φεύγω από εδώ».
Και συνεχίζει ο κ. Πισσίας: «Μετά από αυτό, με πήγανε για δακτυλοσκόπηση. Τους είπα ότι δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα. Δεν τους το αναγνωρίζω. Με άρπαξαν από πίσω και από τα πλάγια. Άρχισαν να με κτυπάνε. Έκλεισα το χέρι μου. Το άρπαξαν και για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω, το χέρι δεν άνοιγε. Θύμωσαν. Κτύπαγαν το χέρι μου όλοι μαζί και προσπαθούσαν να το ανοίξουν. Εγώ έτρωγα μπουνιές και κλωτσιές κάτω από το τραπέζι, αλλά το χέρι πάνω στο τραπέζι δεν άνοιγε? Αυτό κράτησε αρκετή ώρα. Μετά με πέταξαν κάτω, μου έβαλαν χειροπέδες και χοροπηδούσαν πάνω μου. Μπορεί να ήταν και 15 άτομα? Μου γύριζαν τα χέρια. Όταν με έβαλαν κάτω με το στήθος και με πατούσαν, ήταν το πιο δύσκολο σημείο. Διότι έχω ένα πρόβλημα υγείας. Από τύχη τη γλίτωσα και είμαι ζωντανός. Κλότσαγαν όπου έβρισκαν. Πάταγαν πάνω μου. Λυντσάρισμα… Κάποια στιγμή έχασα τις αισθήσεις μου. Όταν ξύπνησα, ήμουν πεταμένος σαν σακί σε μια γωνία. Πέρναγαν διάφοροι και με πατούσαν. Καθάρματα των υπηρεσιών. Στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί. Θυμάμαι έναν αδύνατο 25άρη που με τσάκισε στις κλωτσιές. Ήταν βασανιστής. Φαινόταν από τον τρόπο που κτύπαγε. Κτύπαγε σαν ριπές, για να μου σπάσει τον τένοντα. Με ρήμαξε. Στη φυλακή, ήρθαν νοσοκόμοι και με ρώτησαν αν ήθελα να πάω στο νοσοκομείο. Τρελός ήμουν να πάω σε δικό τους νοσοκομείο;».

Συμβολική κατάληψη

Συμβολική κατάληψη στα γραφεία Ισραηλινής εταιρείας στην Αθήνα, πραγματοποίησαν χθες μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό.
Τα μέλη της πρωτοβουλίας, μπήκαν στις 12 το μεσημέρι στο κτήριο της εταιρείας στα Εξάρχεια και ενημέρωσαν τους υπαλλήλους ότι επρόκειτο να παραμείνουν συμβολικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση του ισραηλινού στρατού στα πλοία της διεθνούς αποστολής στη Γάζα. Στη συνέχεια ανέβηκαν στον πρώτο όροφο όπου ανήρτησαν πανό στο μπαλκόνι, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας φυλλάδια στους διερχόμενους. Η κατάληψη έληξε λίγο πριν τις 2 μ.μ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες