Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΠΕΡΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ “ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ”

Την προηγούμενη Τετάρτη 3/2, από αυτή τη στήλη ζητούσαμε από τους πολιτικοαυτοδιοικητικούς φορείς και τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Καρούντζο να αποδεχτούν την πρόταση του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΚ κ. Αντ. Πιταριδάκη, για σύσταση και λειτουργία Παρατηρητηρίου Μελετών και Εργων, τόσο σε επίπεδο νομού όσο και Περιφέρειας, δηλαδή και των άλλων νομών της Κρήτης.
? Τα οφέλη από αυτήν την ενέργεια είναι φανερά. Τα είχαμε επισημάνει αλλά τα επαναλαμβάνει και το ΤΕΕ/ΤΔΚ στο κείμενο των πρώτων συμπερασμάτων που έδωσε χθες στην δημοσιότητα.

Στόχοι του Παρατηρητηρίου
? Το παρατηρητήριο, γράφει, θα βοηθά Α) «Στον συντονισμό της τοπικής δράσης με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας έτσι ώστε να πραγματοποιείται τακτική επικαιροποίηση της πραγματικής κατάστασης όλων των μελετών και έργων στο νομό, με τη χρήση αναλυτικών δελτίων ταυτότητας του έργου στη βάση των αναλυτικών πινάκων που παρουσιάστηκαν στην αναπτυξιακή διημερίδα του ΤΕΕ/ΤΔΚ».
? Σχόλιο: Άρα, όπως γράψαμε, δεν θα μπορεί κανείς πολιτικοαυτοδιοικητικός να παρουσιάζει άλλη εικόνα του έργου, ανάλογα με το αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση ή αν θέλει να παρουσιάσει δήθεν έργο ή αν θέλει να καλύψει κυβερνητικές επιλογές.
? Β) Θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται Γ) Θα αναδεικνύεται και θα αξιολογείται η αναπτυξιακή σπουδαιότητα των προτάσεων με στόχο την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για τις διεκδικήσεις μας και Δ) Θα αναδεικνύονται οι άμεσες ενέργειες που πρέπει συντονισμένα να γίνονται για την ωρίμανση των έργων.
? Σχόλιο: Θα αποδυναμώνονται, έτσι, τα «καπετανάτα». Αφού, θα αναδεικνύεται βέβαια η δυναμική εκάστου και όλων μαζί, αλλά εν τέλει θα «υποχρεώνονται» όλοι να στοιχηθούν πίσω από την τεχνοκρατική – συλλογική απόφαση αξιολόγησης προτεραιοτήτων. Καθώς, όπως προτείνεται, «η επικύρωση και πολιτική στήριξη των προτάσεων – αποφάσεων του Παρατηρητηρίου πρέπει να γίνεται σε συνεδριάσεις με διευρυμένη σύνθεση, με συμμετοχή των βουλευτών του νομού, της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Χανίων, της ΤΕΔΚ και του Γενικού Γραμματέα Κρήτης».

Ο περιφερειάρχης δέχτηκε
? Αναφορικά δε με την σύστασή του σε επίπεδο Περιφέρειας, το ΤΕΕ/ΤΔΚ σημειώνει αυτό που κι εμείς γράφαμε στην στήλη ότι, δηλαδή αυτό θα βοηθήσει να μην υπάρχουν «ριγμένοι» νομοί και επομένως θα προάγει τον Συγκρητισμό. Κάτι που διατυπώνεται «κομψότερα» αναφέροντας ότι σε επίπεδο Περιφέρειας το Παρατηρητήριο «εκτός από την θεραπεία των όποιων χρονοτριβών υπάρχουν σήμερα, θα βοηθήσει τα μέγιστα στις ορθότερες (από άποψη αναπτυξιακής σπουδαιότητας για την Κρήτη) αποφάσεις όλων μας στα πλαίσια μίας ισόρροπης ανάπτυξης της περιφέρειάς μας».
? Το καλό νέο είναι ότι ο κ. Καρούντζος, αποδείχτηκε πολύ? γρήγορο πιστόλι. Και όχι μόνο κάλεσε ΑΜΕΣΑ τα δυο ΤΕΕ του νησιού αλλά τους ανακοίνωσε και την πρόθεσή του να συσταθεί το Παρατηρητήριο.

Θα ανταποκριθούν;
? Όλα καλά; Ννναιαιαι? και μάλλον ναι, αλλά?
? Αλλά, ναι μεν ο περιφερειάρχης το αποδέχεται, αλλά πρέπει να το αποδεχτούν και όλοι οι πολιτικοαυτοδιοικητικοί σε επίπεδο Κρήτης.
Και βέβαια, όλοι οι αυτοδιοικητικοί στο νομό μας -τουλάχιστον.
?Κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Ο λόγος είναι φανερός. Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ αυτή δεν βολεύει ΠΟΛΙΤΙΚΑ όσους θέλουν να «παίζουν» πολιτικοαυτοδιοιηκητικά και προσωπικά «παιγνίδια» κρατώντας σε άγνοια πολίτες και? αλλο-φίλους. Εν όψει μάλιστα και «Καλλικράτη» αυτό ίσως, για κάποιους κάνει και… τζιζ… κάι, κάι, κάι…
? Σε ό,τι αφορά λοιπόν, κατ? αρχήν, στο σύνολο των νομών της Κρήτης, μικρόν και οψόμεθα εάν θα ανταποκριθούν θετικά.
? Σε ό,τι αφορά στα Χανιά. Πέρασαν αρκετές ημέρες από την διημερίδα. Το γράψαμε κι εμείς, αλλά, δεν διαβάσαμε και δεν ακούσαμε καμιά δημόσια δέσμευση και αποδοχή της πρότασης. (Λες και υπάρχει άλλος τρόπος να παρακολουθούμε έγκυρα και να προωθούμε έγκαιρα την πορεία των μελετών και έργων του νομού).
? Θα πάρουν θέση οι κοινοβουλευτικοί, ο νομάρχης, οι δήμαρχοι και άλλοι τοπικοί μας φορείς; Θα δούμε. Κατ? ιδίαν, είναι αλήθεια, ορισμένοι από τους παραπάνω μας είπαν στην διημερίδα ότι το αποδέχονται. Άλλο αυτό όμως και άλλο η δημόσια και γραπτή αποδοχή και ο ορισμός εκπροσώπων που αναμένει το ΤΕΕ/ΤΔΚ (και οι εενργοί πολίτες) για να προχωρήσει η σύσταση Παρατηρητηρίου.
? Το ΤΕΕ/ΤΔΚ, λοιπόν, σημειώνει στο κείμενο των συμπερασμάτων τα οποία κοινοποιεί προς βουλευτές, δημάρχους, κόμματα, δημόσιες υπηρεσίες, και φορείς Χανίων και Ρεθύμνου ότι «Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες».
? Ο περιφερειάρχης, προφανώς, δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να αποδεχτεί αυτή την μη επίσημα θεσμοθετημένη δομή. Εκτός εάν μπορεί να την θεσμοθετήσει, σε επίπεδο Κρήτης, με κανονιστική απόφαση από το Περιφερειακό συμβούλιο. Αν αυτό κάνει, τότε, αλλάζει. Αλλιώς, και η δική του αποδοχή δεν έχει αντίκρισμα.
? Περιμένουμε να δούμε τις απαντήσεις στην επιστολή του ΤΕΕ/ΤΔΚ. Δεν θέλουμε να φανταστούμε ότι …τσάμπα χαρήκαμε. Και ότι κάποιοι (λίγοι ή πολλοί;) θα επιλέξουν να μην απαντήσουν. Και άρα να μην αποδεχτούν την μόνη πρόταση που θα συμβάλλει στην διαφανή και αποτελεσματική «πίεση» προς όλες τις κατευθύνσεις για ωρίμανση των απαραίτητων για την ανάπτυξη του νομού/Κρήτης μελετών και έργων και την αξιολόγηση και ιεράρχησή τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα