Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Αυστηρό μήνυμα για
τη φοροδιαφυγή

Αθήνα
Μήνυμα προς τους φοροφυγάδες έστειλε προχθές ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου εν όψει της ανακοίνωσης των φορολογικών μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα. «Κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή για να δείξουμε ότι τα εννοούμε στα σοβαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρει «Το Βήμα», ο υπουργός Οικονομικών έχει στα χέρια του στοιχεία ότι επιχειρηματίες και επαγγελματίες που συνελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια να έχουν υποπέσει σε σοβαρές φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις όχι μόνο δεν έχουν περιορίσει τη δραστηριότητα αυτή, αλλά προχωρούν σε νέες δραστηριότητες για να εξασφαλίσουν και από εκεί έσοδα κλέβοντας το κράτος και κατ? επέκταση τους συμπολίτες τους. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι αρμόδιες ομάδες εργασίας για την αναμόρφωση και βελτίωση του φορολογικού συστήματος αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις προτάσεις τους και να τις παραδώσουν στον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου ο ίδιος να ανακοινώσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης, στο οποίο θα βασιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ως το τέλος Φεβρουαρίου.
Η ψήφιση τοποθετείται στα μέσα Μαρτίου, ενώ οι φορολογικές διατάξεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2010.
Μεταξύ των μέτρων που θα εξαγγείλει ο υπουργός είναι οι αυστηρές ποινές σε φοροφυγάδες και ιδιαίτερα σε όσους συλλαμβάνονται να εκδίδουν ή να χρησιμοποιούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Ν/Σ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μερική απασχόληση
και στο Δημόσιο

Αθήνα
Νομοσχέδιο, που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει την επέκταση της μερικής απασχόλησης ακόμη και στις ΔΕΚΟ, πρόσθετα δικαιώματα για τους απασχολούμενους με ?μπλοκάκι?, καθώς και ρυθμίσεις για τη μείωση του χρόνου απονομής συντάξεων, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής. Σύμφωνα με δημοσιεύμα των εφημερίδων Το Βήμα και Τα Νέα, το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της μερικής απασχόλησης ακόμη και στις ΔΕΚΟ, δηλαδή στις δημόσιες επιχειρήσεις, στους οργανισμούς και στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και την εφαρμογή λύσεων ανάγκης για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση προκειμένου να μην απολύονται εργαζόμενοι.
Ακόμη, προβλέπονται μέτρα όπως η εκ περιτροπής απασχόληση (ως έξι μήνες) των εργαζομένων που «περισσεύουν» σε περιόδους μείωσης της παραγωγής, αλλά και η τρίμηνη διαθεσιμότητα με το 50% των αποδοχών.
Παρουσιάζοντας τις νέες ρυθμίσεις ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος δήλωσε: «Σύνθημά μας είναι ?ούτε απορρύθμιση ούτε υπερρύθμιση?. Δηλαδή, όχι στην εργασιακή ζούγκλα αλλά όχι και στις αγκυλώσεις».

ΤΟ 2009
Μεγάλη πτώση
στις αερομεταφορές

Αθήνα
Τη μεγαλύτερη πτώση από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου κατέγραψε η επιβατική κίνηση στις αερομεταφορές το 2009, παρά τη βελτίωση που παρατηρήθηκε στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA). Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση της διεθνούς ένωσης, η ζήτηση σημείωσε κάμψη κατά 3,5% το 2009, ενώ το ποσοστό πληρότητας των αεροσκαφών ανήλθε στο 75,6%. Η κυκλοφορία των εμπορευμάτων σημείωσε πτώση κατά 10,1% σε σχέση με το 2008 και η πληρότητα των αεροσκαφών ανήλθε στο 49,1% , αναφέρεται στην ανακοίνωση της IATA.
“Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο τομέας τερμάτισε το 2009 με τη σημαντικότερη πτώση που καταγράφηκε μετά τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο… Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, το 2009 θα καταγραφεί στα βιβλία της ιστορίας ως το χειρότερο έτος που γνώρισε ποτέ η βιομηχανία (των αερομεταφορών)”, δήλωσε ο διευθυντής της IATA Τζιοβάνι Μπιζινιάνι, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Βελτίωση διαπιστώθηκε κατά τους τελευταίους μήνες του έτους και απεικονίσθηκε στην άνοδο της ζήτησης κατά 4,5% τον Δεκέμβριο του 2009 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2008.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ακυρώθηκε ρύθμιση για
τις προβλέψεις εταιρειών

Αθήνα
Καταργούνται τα ποσοστά που προέβλεπε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 3814 για τις προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων που μπορούν να πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ΠΟΛ 1010 που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων είναι στην ουσία ένα ποσοστό του τζίρου, που το κράτος δικαιολογεί στις εταιρείες να το αφαιρούν σαν έξοδο, λόγω εσόδων που δεν προβλέπεται να πληρωθούν ποτέ στην εταιρεία, από ασυνεπείς πελάτες. Η ρύθμιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 3814 που καταργείται, προέβλεπε αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις από 0,5% σε 1% και από 1% σε 1,5% αντίστοιχα για τις κατηγορίες εταιρειών που προβλέπεται να τις πραγματοποιούν. Πλέον με τις ισχύουσες ρυθμίσεις το ποσοστό του τζίρου που μπορούν να υπολογίζουν οι εταιρείες σαν προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, επανέρχεται στο 0,5% και στο 1%.

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ
Εφαρμογή προγράμματος
ανακύκλωσης LIFE+ REPT

Αθήνα
Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) πραγματοποίησε συνάντηση με τα αντίστοιχα Συστήματα Ανακύκλωσης της Κύπρου, Μάλτας και Γαλλίας, με αφορμή την οργάνωση του προγράμματος LIFE+ REPT, στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα, συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποσκοπεί στη μελέτη των χαρακτηριστικών που επηρεάζουν το κόστος και την αποδοτικότητα σχημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων στις νησιωτικές περιοχές. Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, προβλέπεται η ανάπτυξη ενός εργαλείου που θα επιτρέπει τον υπολογισμό του περιβαλλοντικού οφέλους, αλλά και του οικονομικού κόστους εναλλακτικών σχημάτων διαχείρισης, ώστε να καθοριστούν οι βέλτιστες οικονομικές και περιβαλλοντικές λύσεις. Το εργαλείο αυτό θα έχει ως αντικείμενο τα απόβλητα συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο) και συγκεκριμένες κατηγορίες αποβλήτων ηλεκτρικού / ηλεκτρονικού εξοπλισμού (συσκευές ψύξης και κλιματισμού, οθόνες CRT και λαμπτήρες φθορισμού) και θα μπορεί να εφαρμοστεί σε αριθμό νησιών με διαφορετικές ιδιαιτερότητες.

Παράταση υποβολής
περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ
Παρατείνεται έως και τις 29 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, με ημερομηνία λήξης στις 26 Ιανουαρίου. Η υποβολή αυτών των περιοδικών δηλώσεων θα γίνει αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του συστήματος TAXISnet και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού θα γίνει μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Kλείνουν για δύο εβδομάδες
τα ιταλικά εργοστάσια της Fiat
Την αναστολή της παραγωγής σε όλα τα εργοστάσια της Fiat στην Ιταλία για δύο εβδομάδες ανακοίνωσε προχθές η εταιρεία, εξαιτίας της μείωσης των παραγγελιών. Τα εργοστάσια της εταιρείας στη χώρα θα κλείσουν για την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου και την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου,
Η απόφαση της Fiat σημαίνει την ένταξη σε τεχνική ανεργία περίπου 30.000 υπαλλήλων, οι οποίοι θα λαμβάνουν περίπου το 80% του μισθού τους για την περίοδο των δύο εβδομάδων. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί από ένα ταμείο που χρηματοδοτείται από τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών ή από το κράτος.

Προτάσεις ΕΒΕΑ για
το φορολογικό σύστημα
“Το ΕΒΕΑ θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου εθνικού, απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος, το οποίο θα κλείνει κάθε παράθυρο φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής”, σύμφωνα με τις προτάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του κ. Κ. Μίχαλος στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Το επιμελητήριο εκτιμά ότι το ισχύον φορολογικό σύστημα είναι πολύπλοκο, με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια στην εφαρμογή του, και το υπερβολικό διαχειριστικό κόστος. Γι? αυτό και απαιτείται ένα νέο σύστημα απλό, κατανοητό, άμεσα εφαρμόσιμο χωρίς υπερβολικό διαχειριστικό κόστος, με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας.
Ρεκόρ σημείωσε η ανεργία
στην Ελβετία
Η ανεργία έφθασε το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ το 2009, με 212 εκατομμύρια ανθρώπους να μην έχουν απασχόληση, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (International Labour Organization, ILO).
Εφέτος εκτιμάται ότι “η παγκόσμια ανεργία είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή”, μετά την αύξηση του πληθυσμού των ανέργων κατά 34 εκατομμύρια από το 2007, όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση άρχιζε να εκδηλώνεται.
Στις αναπτυγμένες οικονομίες ο αριθμός των απασχολουμένων αναμένεται να σημειώσει άνοδο κατά περίπου 3 εκατ. ανθρώπους. Στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές το ποσοστό των ανέργων αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα ή να μειωθεί αλλά “μόνο ελαφρά”, σύμφωνα με την έκθεση Global Employment Trends [Παγκόσμιες Τάσεις στην Απασχόληση].
Ο ILO κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την “ανάκαμψη χωρίς θέσεις εργασίας”, καθώς οι χρηματαγορές ανεβαίνουν και οι δείκτες δείχνουν θετικοί αλλά η ανεργία παραμένει.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Επενδύσεις σε Σερβία – Αλβανία – ΠΓΔΜ
Το 2009, η παγκόσμια οικονομική κρίση έδειξε το σκληρό της “πρόσωπο” και στις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, που επέλεξαν -εδώ και χρόνια- τη Σερβία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ ως επενδυτικούς προορισμούς. Επενδυτικά σχέδια έμειναν επί… χάρτου, ενώ παρατηρήθηκαν μειώσεις προσωπικού και κλείσιμο μονάδων.
Μιλώντας στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας, Βασίλης Ντερτιλής, ο πρόεδρος του Ελληνοαλβανικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Καρακώστας και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ξένων Επενδυτών στην ΠΓΔΜ, Αριστείδης Βλάχος, “σκιαγράφησαν” την εικόνα των ελληνικών επενδύσεων στις τρεις αυτές χώρες: Κανένα “ίχνος” ελληνικού κεφαλαίου δεν εισέρευσε, πέρυσι, με τη μορφή άμεσης ξένης επένδυσης -αξίας άνω του 1 εκ. ευρώ- στη Σερβία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Υπηρεσίας Προώθησης Επενδύσεων και Εξαγωγών, μας δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων, Βασίλης Ντερτιλής.
Δύσκολη χρονιά ήταν το 2009 για την Αλβανία, με τις ισχυρότερες πιέσεις να δέχεται ο κλάδος της ένδυσης: ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής ενδυμάτων με τη μέθοδο του φασόν έκλεισαν, στην Κορυτσά, και 300 εργαζόμενες βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας, όπως είχε επισημανθεί και σε έκθεση του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.
Πέραν του τομέα της ένδυσης, οι τομείς του λιανεμπορίου, της υπόδησης και των τροφίμων δέχθηκαν τις πιέσεις της οικονομικής κρίσης, ωστόσο, όχι στον ίδιο βαθμό όπως των κατασκευών, είπε ο πρόεδρος του Ελληνοαλβανικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Καρακώστας.
Στην ΠΓΔΜ, όπου το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο από το 1998 μέχρι σήμερα “αγγίζει” το 1 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων προσφέρουν άμεση ή έμμεση εργασία σε 20.000 άτομα, το 2009 ήταν δύσκολο, καθώς σημειώθηκαν περιπτώσεις μείωσης του προσωπικού. Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στη λίστα των ξένων επενδυτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ξένων Επενδυτών, Αριστείδης Βλάχος.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ισχυροί τριγμοί

Η εκτίναξη του spread πάνω από τις 370 μονάδες βάσης προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς εκδηλώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, οδηγώντας την αγορά κάτω από τα επίπεδα των 2.000 μονάδων.
Η αγορά τελευταία φορά κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 μονάδων είχε βρεθεί στη συνεδρίαση της 29ης Απριλίου του 2009.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.972,93 μονάδες έναντι 2.052,77 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας πτώση 79,84 μονάδων, ή σε ποσοστό 3,89%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε κάτω από τα επίπεδα των 1.000 μονάδων, στις 991,66 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 4,68%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 2.354,92 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 2,03%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 381,34 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,83%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 2.251,01 μονάδες, με απώλειες σε ποσοστό 4,31%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.634,30 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 4,35%. Ολες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με πτώση και τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha Bank (-7,89%), της Πειραιώς (-6,87%), της Μυτιληναίος (-6,53%), της Εθνικής (-5,64%) και της Eurobank (-5,35%). 47 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 139 πτωτικά και 43 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Εικόνα – Ηχος +13,33%, Εμπορικός Δεσμός (κο) +12,50%, Plias +10,00%, Ζάμπα +9,93% και Vivere +9,43%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Nexans -9,74%, Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο(κο) -9,43%, Envitec -9,38%, Τεξαπρέτ -8,33% και Τεχνικές Εκδόσεις -8,11%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 210,203 εκατ. ευρώ. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Alapis με 5.891.957 τεμάχια, Εθνική με 5.219.973, Alpha Bank με 2.947.532 και Marfin Popular Bank με 2.845.943 τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 83,414 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 19,377, ΟΠΑΠ με 13,213 και ΔΕΗ με 11,913 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 76,154 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα