Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Για “Εφετείο – ρουσφέτι” έκανε λόγο ο νομάρχης, Γρηγόρης Αρχοντάκης αναφερόμενος στην πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να ιδρύσει Εφετείο στο Ηράκλειο για να ικανοποιήσει τους φορείς της Ανατολικής Κρήτης. “Θα διχάσει την Κρήτη και δεν θα ωφελήσει κανέναν”, πρόσθεσε.
Απαισιόδοξος για το ίδιο θέμα εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της προχθεσινής σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αθήνα.
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ
Αναλυτικότερα, ο νομάρχης κ. Αρχοντάκης επεσήμανε πως “το λόμπι της Ανατολικής Κρήτης συνεχίζει και πιέζει, όπως πίεζε την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα ρουσφέτι προς όφελος μιας συγκεκριμένης συντεχνίας και εις βάρος της οικονομικής, κοινωνικής, αλλά και της ιστορίας του Νομού Χανίων”.
Ο κ. Αρχοντάκης πρόσθεσε: “Τα επιχειρήματα τα δικά μου, που νομίζω ότι είναι και λογικά και αυτονόητα, είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί ένα μάζεμα του κράτους, επιχειρεί μια οικονομία κλίμακος σε όλο τον δημόσιο τομέα, προωθεί διοικητική μεταρρύθμιση με κατάργηση των Νομαρχιών και μείωση των Δήμων και επιχειρεί γενικά μία συντονισμένη προσπάθεια το κράτος να είναι πιο μαζεμένο και πιο αποτελεσματικό. Την ίδια στιγμή που επιχειρείται αυτό κάτι προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση δρομολογείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Και δρομολογείται μ’ ένα τρόπο που είναι απαράδεκτος, μια που δεν υπάρχει στρατηγική σε σχέση με τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα στην Κρήτη”.
Ο ίδιος εξήγησε ότι υποστήριξε στη σύσκεψη πως: “Ως Νομάρχης δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να συζητήσω ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο, αν αυτό προκύπτει από κάπου ότι πρέπει να γίνει, και με την προϋπόθεση ότι θα γίνει συζήτηση για το σύνολο των υπηρεσιών της Κρήτης, πάντα προς όφελος του πολίτη. Καλό είναι, δηλαδή, κάποια στιγμή και μάλιστα εν όψει του “Καλλικράτη” να βάλουμε στο τραπέζι όλες τις υπηρεσίες, είτε είναι υπηρεσίες υγείας, είτε είναι εκπαίδευσης, αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης, κράτους κι έτσι να συναποφασίσουμε όλοι μαζί πώς ο πολίτης θα εξυπηρετείται καλύτερα. Στην πρόταση αυτή ζήτησα να τοποθετηθούν όλοι οι παριστάμενοι στη σύσκεψη και βέβαια δεν έτυχε στήριξης από τους φορείς της Ανατολικής Κρήτης, καθώς δεν τους βόλευε. Αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης πάνω στο θέμα. Σε ό,τι με αφορά, η δημόσια δέσμευση που έχω κάνει και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά και στην κοινωνία των Χανίων ασφαλώς και ισχύει”.
Καταλήγοντας ο κ. Αρχοντάκης εκτίμησε ότι παρότι είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις του υπουργείου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθούν εν όψει της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης και ότι αυτό “θα διχάσει την Κρήτη, θα είναι ολέθριο και δεν θα ωφελήσει κανένα. Πάντως το κλίμα είναι προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης ενός αιτήματος, ενός ρουσφετιού προς το Ηράκλειο”.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Aπαισιόδοξος ως προς την έκβαση της υπόθεσης του Εφετείου μετά και την τελευταία συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης. Αναφερόμενος σε όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση αλλά και κάνοντας τις δικές του εκτιμήσεις ο κ. Βιρβιδάκης εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για όσα είπε στους φορείς της Κρήτης ο υπουργός. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί πως πριν ακόμα τον “Καλλικράτη” και τη διοικητική μεταρύθμιση η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την δημιουργία μεταβατικής έδρας του Εφετείου Κρήτης στο Ηράκλειο.
“Ο υπουργός μας ζήτησε να μεταφέρουμε την άποψη του ότι η συνάντηση με τους αυτοδιοικητικούς έγινε μήπως βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, μήπως διατυπωθεί κάποια πρόταση που να οδηγεί στον συγκερασμό των απόψεων η οποία θα βοηθούσε ουσιαστικά τον Υπουργό. Και κατέληξε ότι από αυτά που αντελήφθη δεν υπήρξε κάποια πρόταση απόδεκτή από όλους” ανάφερε ο κ. Βιρβιδάκης μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους. Μεταφέροντας αυτά που ειπώθηκαν στη συνάντηση σημείωσε πως “δεν είμαι αισιόδοξος για την κατάληξη των συναντήσεων γιατί κλείνοντας τη συνάντηση ο υπουργός μας είπε ότι για το θέμα έχει εκφραστεί ο πρωθυπουργός της χώρας, υπάρχει απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας (σ.σ. όλοι υπέρ της δημιουργίας μεταβατικής έδρας στο Ηράκλειο) και ότι θα μπορούσε να αποφασίσει και χωρίς αυτή τη συνάντηση. Είπε λοιπόν ότι μετά από αυτά η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της. “
Στη συνέχεια ο κ. Βιρβιδάκης υπογράμμισε πως στην επιχειρηματολογία του Νομάρχη και του Δήμαρχου Χανίων ότι θα πρέπει να “παγώσει” το θέμα του Εφετείου για μετά τον “Καλλικράτη” και στη συνέχεια να ξεκινήσει μια συζήτηση από μηδενική βάση αναφορικά με την ανάπτυξη της Κρήτης και την κατανομή των υπηρεσιών δεν φάνηκε να υπάρχει κατανόηση από πλευράς του κ. Καστανίδη. “Αυτό που εμένα δεν με ικανοποίησε καθόλου είναι ότι σχολιάζοντας ο υπουργός τα θέματα που βάλαμε στη συζήτηση τα παρουσίασε απομονωμένα, είπε ότι “αν πχ. σας δώσουμε το καρδιοχειρουργικό κέντρο θα δεχθείτε να γίνει Εφετείο στο Ηράκλειο;”. Το θέμα της απομάκρυνσης 64 υπηρεσιών από τα Χανιά και της συνολικής ταλαιπωρίας των πολιτών από μετακινήσεις προς το Ηράκλειο επίσης αναφέρθηκε από τους εκπρόσωπους των Χανίων, οι οποίοι βρήκαν σύμμαχο μόνο τον πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ρεθύμνου, καθώς οι υπόλοιποι φορείς του Ρεθύμνου κράτησαν ουδέτερη στάση, ενώ οι φορείς του Λασιθίου ζήτησαν τη δημιουργία Εφετείου στη Νεάπολη.
Τέλος ο κ. Βιρβιδάκης επανέλαβε δήλωσή του: “Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Τα Χανιά έγιναν πρωτεύουσα της Κρήτης τον 19ο αιώνα επί Τουρκοκρατίας για να αντιμετωπιστούν οι επαναστάσεις του Χανιώτικου λαού. Η δικτατορία επέλεξε να πάει την πρωτεύουσα στο Ηράκλειο από εκεί και πέρα, όποια κυβέρνηση δημιουργήσει θέμα μεταφοράς ή διάσπασης του Εφετείου, του τελευταίου οχυρού της αποκέντρωσης και της ισόρροπης ανάπτυξης της Κρήτης αναλαμβάνει να γραφεί αναλόγως στην ιστορία. Αυτή είναι η θέση μου και αυτή επαναλαμβάνω”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα