Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Γράφει ο
ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΒΑΣΙΛΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ*
www.polygnosi.gr

Υποφέρουμε από ένα είδος λιμού του χρόνου. Μια κατάσταση μεταδοτική και  ιάσιμη συνάμα, την οποία δεν ενδιαφερόμαστε να θεραπεύσουμε. Η χρόνια στέρηση ελεύθερου χρόνου και η ανοργανωσιά μας σε συνεχόμενες γενιές προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλές λειτουργίες της κοινωνίας μας. Χάσαμε το μέτρο του χρόνου, της οργάνωσης, της αποτελεσματικότητας και την απόλαυση της μικρής ανάπαυλας?
Ας δούμε μερικά ενδεικτικά ελλείμματα που προκαλούνται από τον λιμό χρόνου. Ελλείμματα που οδηγούν σε ξεχαρβάλωμα? Όλες οι περιπτώσεις αφορούν τις τελευταίες εβδομάδες.
 Έλλειψη συγκέντρωσης      
Ήταν η απλούστερη γραφειοκρατική πράξη, αφού αφορούσε τη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής ενός Χανιώτη σε δυο υπεύθυνες δηλώσεις. Ο πολίτης τις υπογράφει ενώπιον της υπαλλήλου, επιδεικνύει το δελτίο ταυτότητάς του κι αυτή βάζει τις σφραγίδες. Μετά από λίγο ο πολίτης τις παραλαμβάνει, την ευχαριστεί δεόντως, και τις καταθέτει αρμοδίως. Τα δυο χαρτιά πάνε από υπάλληλο σε υπάλληλο, ο τέταρτος των οποίων τον καλεί την παραμονή λήξης μιας προθεσμίας.
?Η μια από τις δύο δηλώσεις σας δεν έχει θεώρηση της υπογραφής σας, κύριε? του λέει. 
?Δεν είναι δυνατόν? ψελλίζει ο πολίτης και τρέχει ξανά.                       
Μη τήρηση απλών συμβατικών υποχρεώσεων 
Πρωτάκια μαθητές Δημοτικού καθυστερούν μόνιμα να φθάσουν στην έναρξη, το πρωί. Υπάρχει ανοχή εξαιτίας της γνωστής Ελληνικής ασυνέπειας στον χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο δεν γίνεται μάθημα την πρώτη ώρα, αλλά αυτή η ανοχή μεταφέρεται ?αυτοδίκαια? στα διαλείμματα που διαρκούν περισσότερο και σε άλλες κοινωνικές τους υποχρεώσεις.
 Η ρύπανση κοινόχρηστων χώρων είναι ενδημική
Έχει αμβλυνθεί τόσο η ευαισθησία μας στην καθαριότητα που προσπερνάμε με ταχύτητα κάθε τι το βρώμικο..  Μου είπανε ότι τις προάλλες παλτοφορεμένος εισοδηματίας πέταξε στη μέση του δρόμου τα διαφημιστικά φυλλάδια που βρήκε στην αυλή του. Κι όμως ο κάδος ήταν στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Και να πεις πως του λείπει χρόνος. Σε μια άλλη περίπτωση βωμολοχίες ήταν γραμμένες για μέρες έξω από μια παιδική βιβλιοθήκη. Και φυσικά η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο μιλάει από μόνη της.   
Καθυστέρηση στην εκτέλεση έργου
Συμπολίτης παράγγειλε ένα προϊόν από την Αγγλία. Τον ειδοποίησαν -με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο- ότι θα σταλεί αεροπορικώς την 7.12.09. Πράγματι  τότε έλαβε νέο ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του. Είκοσι τρείς μέρες αργότερα- την 30.12.09- τους παραπονιέται ότι δεν το μικρόδεμα του δεν έχει φθάσει στα Χανιά όπως τον διαβεβαιώνει το Ταχυδρομείο Χανίων. Η Αγγλική εταιρία του στέλνει δεύτερο δέμα με επείγον ταχυδρομείο αυτή τη φορά. Το παραλαμβάνει μετά από πέντε μέρες στις 4.1.10.  Κι εκεί που είχε αρχίσει να πιστεύει ότι το πρώτο χάθηκε, το παραλαμβάνει στις 12.1.10.  Ευσυνείδητα βάζει την ένδειξη ?επιστρέφεται? και το ρίχνει στο γραμματοκιβώτιο. Νόμισε πως ησύχασε? Τρεις μέρες αργότερα του το φέρνει πάλι ο ταχυδρόμος?  
 Η γλωσσική πενία
των εφήβων μας
Το θέμα σε αίθουσα διδασκαλίας φέρνει τη συζήτηση στο κυκλοφοριακό της πόλης μας. Η καθηγήτρια τονίζει ότι οξύνεται την ώρα αιχμής. Τι σημαίνει ?ώρα αιχμής κυρία;?. Παγωμάρα στην αίθουσα. Την κατάσταση σώζουν 2 – 3 κορίτσια που εξηγούν στους ανίδεους συμμαθητές τους της Α Γυμνασίου. Ανάφερα το γεγονός σε έμπειρη δασκάλα που μου εξομολογήθηκε ότι πολλά πρωτάκια όταν έρχονται στο σχολείο δεν ξέρουν καλά-καλά να μιλάνε. ?Οι γονείς τους δεν έχουν χρόνο να συζητήσουν μαζί τους? μου είπε με πικρία.
Για τα οφέλη της οργάνωσης και της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο θα αναφερθώ σε επόμενο σημείωμα.
 * Ο Κυριάκος Βασιλομανωλάκης είναι μέλος της Γ.Σ. της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Γιούνισεφ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα