Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Μπανανία ή σοβαρό κράτος;

Μπορεί άραγε μία κυβέρνηση να  πετύχει το πρόγραμμά της, όσο καλές προθέσεις και να έχει, όταν οι πολίτες αρνούνται να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθειά της και  προτιμούν να παραμένουν απαθείς παρατηρητές ή ακόμα και σχολιαστές;
Η απάντηση είναι όχι και αυτό είναι ξεκάθαρο, όπως επίσης ότι η ευθύνη των πολιτών δεν σταματάει στην εκλογική διαδικασία, αλλά με υπευθυνότητα πρέπει να στηρίζει αποφάσεις που βοηθούν σε τελική ανάλυση την δική του ευημερία.
Είναι εκτός λογικής αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην χώρα μας και λειτουργούμε λες και δεν αφορούν εμάς τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλους τους τομείς ( Δημόσια διοίκηση, ελεύθεροι επαγγελματίες και στον αγροτικό κόσμο). Θα ξεκινήσω με τα αγροτικά  μας προϊόντα·   είναι γνωστό  ότι παράγουμε  αρίστης ποιότητας πορτοκάλια, που όμως δυστυχώς δεν έχουν την τιμή που θα έπρεπε. Πόσοι όμως από όλους εμάς ζητήσαμε την στήριξη της ΒΙΟΧΥΜ που αποδειγμένα έχει τον καλύτερο χυμό; Η απάντηση δυστυχώς  είναι απογοητευτική: ελάχιστοι.
Μου έλεγε φίλος αγρότης που έχει πορτοκαλιές ότι δυστυχώς τα παιδιά του προτιμούν να πίνουν τα ξένα εμφιαλωμένα προϊόντα που έρχονται από την Βραζιλία και είναι γεμάτα συντηρητικά. Αυτό είναι μία τραγική πραγματικότητα, όπως επίσης το γεγονός ότι  δεν βλέπουμε δυστυχώς δυναμικές προσπάθειες των αγροτών κατά κύριο λόγο να πιέσουν τα Σ/Μ, τα ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ, τα περίπτερα ακόμα και τις καντίνες των σχολείων ώστε να παίρνουν τον δικό τους χυμό. Αντίθετα ακόμα και στα πορτοκαλοχώρια θα βρείτε στα καταστήματά αλλά και στα περίπτερα, ξένους εμφιαλωμένους χυμούς. 
Όταν λοιπόν οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές και την μη απορρόφηση των πορτοκαλιών, ας αναλογισθούν τις δικές τους ευθύνες. Κανένα κράτος δεν πρόκειται να τους λύσει τα προβλήματα, όταν αυτοί δεν τα υποστηρίζουν. Αντί να πετούν τα πορτοκάλια στους δρόμους, να αποκλείσουν τα μεγάλα και μικρά καταστήματα που δεν αγοράζουν τον δικό τους χυμό. Είναι απαράδεκτο να φυτοζωεί η ΒΙΟΧΥΜ που αποδεδειγμένα έχει τον καλύτερο και πιο υγιεινό χυμό. Δεν καταλαβαίνουν ότι μπορούν εάν την στηρίξουν να απορροφηθούν όλα τα πορτοκάλια και σε τιμές πολύ ικανοποιητικές;
Είναι, επιτρέψτε μου την λέξη, ντροπή στον Νομό μας να καταναλώνουμε ξένους εμφιαλωμένους  χυμούς και τα δικά μας πορτοκάλια να σαπίζουν στα χωράφια. Είναι δυνατόν να περιμένουμε από το κράτος να μας βοηθήσει έχοντας τέτοιες συμπεριφορές; Η απάντηση είναι αυτονόητη: όχι. Τώρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες που πράγματι δοκιμάζονται από την είσοδο των κινέζικων πολυκαταστημάτων αλλά και από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, μεγάλο μέρος της ευθύνης για να είμαστε ειλικρινείς είναι στους ίδιους. Τα Χανιά ανέκαθεν είχαν την πιο ακριβή αγορά στην Ελλάδα, υπήρχε δυστυχώς μεγάλη αισχροκέρδεια από μερίδα του Εμπορικού κόσμου και είναι γνωστό ότι πολλοί συμπατριώτες μας πήγαιναν για ψώνια στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα.
Βέβαια τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, όμως η ακριβή αγορά άνοιξε εύκολα τον δρόμο στα  ξένα πολυκαταστήματα. Ποτέ δεν είχα καταλάβει π.χ. γιατί τα δικά μας προϊόντα επωλούντο στην Αθήνα πιο φθηνά από εδώ. Η σκληρή πραγματικότητα λέγει πως μόνο με ποιοτικά ανταγωνιστικά προϊόντα και καλές τιμές μπορεί  σήμερα να επιβιώσει ο εμπορικός κόσμος, με πατριωτικά συνθήματα όπως στηρίξτε τις ντόπιες επιχειρήσεις, δυστυχώς λειτουργούν αντίστροφα, ο καταναλωτής κοιτάζει το συμφέρον του πρώτα και κατά δεύτερο λόγο την πατρότητα της επιχείρησης. Μέσα λοιπόν σε αυτή την πραγματικότητα μπορούν να επιβιώσουν τοπικές επιχειρήσεις αρκεί να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.  
 Τώρα για την δημόσια διοίκηση, όλοι μας γνωρίζουμε περιπτώσεις διεφθαρμένων δημόσιων λειτουργών, όπως επίσης πάρα πολλές περιπτώσεις φακελάκηδων γιατρών του ΕΣΥ, όμως πόσοι από εμάς είχαμε το θάρρος να καταγγείλουμε και να διαπομπεύσουμε τους ανθρώπους αυτούς που πλούτιζαν εις βάρος μας;
Είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας εάν θέλουμε να πάψουμε να είμαστε Μπανανία και να γίνουμε σοβαρό κράτος. 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα