Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

Παύση των εργασιών και επανεξέταση του θέματος διαμόρφωσης του Βορειοανατολικού τμήματος της πλατείας Δικαστηρίων, όπου υπάρχουν αντιδράσεις για το ζήτημα του πάρκου, ζητά με απόφασή της η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).
Σε επιστολή της προν τον αντιδήμαρχο Χανίων Αρη Παπαδογιάννη, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι “η έλλειψη τοπογραφικού διαγράμματος που να αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και την κατάσταση στο συγκεκριμένο τμήμα της πλατείας προτού αρχίσουν οι εργασίες για την ανέγερση του παρακείμενου κτηρίου αποτελεί σοβαρή παράλειψη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην απόφαση της ΕΠΑΕ για την έγκριση κατασκευής του, προϋπόθεση ήταν η επαναφορά στο ακέραιο του πρασίνου που προϋπήρχε. Αυτό δεν επιτρέπει την πλέον επιστημονική και αξιόπιστη αξιολόγηση για την καλύτερη πρόταση-μελέτη
ανάπλασης του συγκεκριμένου χώρου.
Σημαντική επίσης παράλειψη αποτελεί, στη φάση εκπόνησης της μελέτης, η
αγνόηση και η μη ουσιαστική συνεργασία με φορείς (εκτός του ΤΕΕ/ΤΔΚ, του ΓΕΩΤΕΕ, της της Δ/νσης Δασών, αλλά και της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Πρασίνου & Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων.
Με βάση τα παραπάνω, καθώς και τα δεδομένα που τέθηκαν στη συνεδρίαση, η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΔΚ θεωρεί απαράδεκτη την τροποποιημένη μελέτη που ψηφίστηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και η οποία υλοποιείται, ενώ κρίνει καταρχήν αποδεκτή την αρχικώς ψηφισθείσα μελέτη. Και τούτο διότι αυτή η μελέτη (αρχική) είναι πιο κοντά στην εξυπηρέτηση του στόχου που εμείς εκτιμούμε
ότι πρέπει να πληρούται για τον συγκεκριμένο χώρο, στα πλαίσια της ανάπλασής του. Δηλαδή ένα δημόσιο χώρο-πλατεία, πρασίνου και αναψυχής, με διατήρηση της παιδικής χαράς και κυρίως εξυπηρέτησης των πολιτών-κατοίκων της γειτονιάς (και όχι μόνο), καθώς βέβαια και των καταστηματαρχών παράλληλα, αλλά όχι αποκλειστικά. Κατόπιν τούτου προτείνουμε την άμεση παύση των εργασιών που εκτελούνται και την εκ νέου εξέταση του θέματος με βάση όλα τα παραπάνω.
Τέλος εκτιμούμε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για μια συνολική μελέτη ανάπλασης και ανακατασκευής όλης της Πλατειάς Δικαστηρίων, στα πλαίσια των στόχων που ήδη αναφέραμε”.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΧΑΝΙΩΤΩΝ:
“ΑΝΑΠΛΑΣΗ
ΣΕ ΒΑΡΟΣ
ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ”
Σε ανακοίνωσή της εξάλλου η “Πρωτοβουλία Χανιωτών” τονίζει μεταξύ άλλων:
“Στη γωνία Παπαναστασίου και 8ης Δεκεμβρίου και για πολλά χρόνια υπήρχε ένα
εγκαταλελειμμένο έργο. Ουσιαστικά είχε γίνει μόνο η εκσκαφή για δύο-τρία υπόγεια και μετά μάλλον δεν
υπήρχαν χρήματα για να συνεχιστεί. Δίπλα είχε δημιουργηθεί ένα Πάρκο 400 μ² περίπου, με δέντρα και παιδική χαρά, όαση για τους γονείς και τα παιδιά τους.
Αγοράζει το ακίνητο νέος επιχειρηματίας και θέλοντας να το εκμεταλλευτεί ξεκινάει να χτίζει πολυώροφο κτήριο. Για το σκοπό αυτό λαμβάνει άδεια από το Δήμο για να ξηλώσει την παιδική χαρά και στη θέση της να εγκαταστήσει πυργογερανό με την προϋπόθεση μετά το πέρας των εργασιών να επαναφέρει την παιδική χαρά και όσα δέντρα απομάκρυνε. (Απόφαση Δ.Σ. 765/2007).
Από ?δω και πέρα ξεκινάνε τα προβλήματα. Ο επιχειρηματίας αφού έβγαλε το πυργογερανό δεν επανέφερε την παιδική χαρά και τα δέντρα που είχε υποχρέωση, αλλά απευθυνόμενος στη δημοτική Αρχή ζήτησε να αλλάξει το σχεδιασμό, με δική του μελέτη, προφανώς προς όφελός του. Η δημοτική Αρχή θέλοντας να τον εξυπηρετήσει το δέχτηκε, αναγορεύοντας μάλιστα τον ιδιώτη επιχειρηματία σε «μέγα χορηγό», αφού δέχτηκε η μελέτη για τη νέα διαμόρφωση να γίνει δωρεάν! (Απόφαση Δ.Σ. 641/2009).
Αφού κατατέθηκε η μελέτη έγιναν παρατηρήσεις από μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων, μπήκαν υπογραφές και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να ενημερωθεί η συναρμόδια υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Χανίων. Η μελέτη προέβλεπε (όπως ο καθένας μπορεί να μαντεύσει) πλακοστρώσεις μπροστά από το νέο κτήριο και μεταφορά της παιδικής χαράς και των δέντρων πιο κάτω, μπροστά και από τα άλλα μαγαζιά.
Ωστόσο ξεσηκώθηκαν οι άλλοι καταστηματάρχες, θεωρώντας κεκτημένο το δικαίωμά τους να εκμεταλλεύονται το δημόσιο χώρο όπως θέλουν. Απορούμε γιατί δεν έκαναν όλοι μαζί μια μελέτη από την αρχή για να μην τσακώνονται…
Η Δημοτική Αρχή θέλοντας να τους έχει όλους ευχαριστημένους τροποποίησε την αρχική μελέτη μειώνοντας
πολύ απλά τους χώρους πρασίνου και παιδικής χαράς προς όφελος των καταστηματαρχών και ξαναπέρασε το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο! (Απόφαση Δ.Σ. 908/2009)
Ήδη το έργο προχωράει σε εφαρμογή της νέας μελέτης, δηλαδή με δραστική μείωση της παιδικής χαράς και του πρασίνου”.
Καταλήγοντας ζητά:
“Την άμεση διακοπή των παράνομων εργασιών και την επαναφορά της αρχικής διαμόρφωσης. Συνολική ανάπλαση της πλατείας Δικαστηρίων με στόχο τον περιορισμό των χώρων των τραπεζοκαθισμάτων υπέρ των χώρων πρασίνου και των πεζοδρομίων”.
Καλεί δε “όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους πολίτες σε εγρήγορση για την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων”.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες