Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024

ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Φυσικά στο θέμα που θα ασχοληθώ σήμερα δεν έχω καμία επιστημονική ειδικότητα ή σχέση αλλά η αγωνία μου για δικούς και ξένους συνανθρώπους με ώθησε από χρόνια να παρακολουθώ στα έντυπα ΜΜΕ την εξέλιξη σχετικών ερευνών και ανακοινώσεων.
Από δεκαετίας πραγματοποιούνται λοιπόν έρευνες για την επίδραση γενικά των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στον άνθρωπο και ειδικά από τα κινητά τηλέφωνα, που μετά τα ναρκωτικά, το Ιντερνετ, την τηλεόραση και κάποια άλλα, αποκτήσαμε εθισμό, πολλές φορές καταστροφικό, και έχουμε υποδουλωθεί στη νέα τεχνολογία και τις περίσσιες… ευκολίες που μας παρέχει.
Θα παραθέσω λοιπόν μερικά από τα πλέον πρόσφατα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών για το θέμα μπας και τις πάρουν στα σοβαρά κάποιοι νέοι ή και μεγαλύτεροι, και αποφύγουν τα καταστροφικά αποτελέσματα που αναφέρονται. Κάθε τόσο κοπτόμεθα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, για την ακτινοβολία των κ.λπ. όταν, όπως λένε οι ειδικοί, η επίδρασή των είναι από ελάχιστη μέχρι ασήμαντη και δεν ενδιαφερόμεθα για τις κεραίες που βάζουμε μέσα στο αυτί και τον οργανισμό μας κάθε μέρα, κάθε ώρα. Το θέρος του 2007 η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Αθηνών ανέφερε:
“Κρυφή απειλή τα κινητά”. Νέα έρευνα τονίζει πως οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από όσο νομίζουμε και προκαλούν καρκίνο στον εγκέφαλο καταστρέφοντας τα κύτταρά του. Το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά από έρευνες οκτώ χρόνων, αναφέρει ότι: “Το κινητό ακτινοβολεί και σκοτώνει”!! Επικαλέσθηκε επίσης έρευνες από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι κάθε έτος χρήσης κινητού τηλεφώνου η πιθανότητα γι? αυτόν τον καρκίνο αυξάνεται κατά 8% και έπειτα από 10 χρόνια κατά 280%! Αν όμως ο χρήστης είναι κάτω των 20 ετών αυτή η πιθανότητα αυξάνεται κατά 420%!!!
Στην ίδια εφημερίδα και στο φύλλο της 22-9-2008 αναφέρεται:
“Παιδιά και έφηβοι κινδυνεύουν σήμερα πέντε φορές περισσότερο από καρκίνο στον εγκέφαλο”. Το ίδιο και περισσότερο και με τη χρήση ασύρματου τηλεφώνου. Σουηδός ερευνητής προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος για τους νέους μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος μετά τη δεκαετία χρήσης που δεν υπάρχει αποτέλεσμα έρευνας.
Έχουν παρατηρηθεί ακόμη καρκίνοι σε όργανα στα οποία η ακτινοβολία προερχόταν από κλειστά κινητά που συνηθίζονταν να τοποθετούνται, σε τσέπη ή σε θήκη στη ζώνη ή και στο κομοδίνο δίπλα στο προσκεφάλι του χρήστη.
Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Μαλμόε της Σουηδίας διαπιστώθηκε ότι: Η χρήση κινητών προκαλεί ζημιά στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μάθηση, τη μνήμη και την κίνηση.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Η καλύτερη προσπάθεια προστασίας των παιδιών και εφήβων θα πρέπει να επιδιωχθεί από το Υπουργείο Παιδείας με ενημέρωση σχετική σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης το συντομότερο. Και φυσικά από τους γονείς. Και όταν κανείς διαβάσει όσα ανέφερα πριν, αλλά και δεκάδες άλλα κείμενα, διερωτάται: Μήπως θα έπρεπε να αναγράφεται επάνω στα κινητά ό,τι και στα κουτιά των τσιγάρων; “Η χρήση του κινητού προκαλεί καρκίνο”;
Αλλά υπάρχει και μια άλλη παράμετρος στην προσπάθεια των εταιρειών κιν. τηλεφωνίας για θησαυρισμό σε βάρος της υγείας μας και που έχω ίδια πείρα. Υποκύπτωντας σε τηλεφωνήματα και σλόγκαν ότι θα υπάρχει μικρότερη δαπάνη στα τηλεφωνήματά μας από σταθερές συσκευές από αυτή που καταβάλλουμε στα σταθερά ΟΤΕ γράφτηκα και εγώ βλακωδώς σε μια από τις μεγάλες εταιρείες. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν ενημερώνουν πλήρως για το με ποια συσκευή θα γίνεται αυτό και όταν υπογράψεις σου παραδίδουν “δωρεάν” τη συσκευή η οποία στην πραγματικότητα είναι ένα άλλο κινητό. Μια συσκευή ασύρματης τηλεφωνίας και που ως ηλικιωμένος τη χρειάζεσαι δίπλα στο προσκεφάλι σου. Αυτό αν το κάμεις κινδυνεύεις από την ακτινοβολία του ασύρματου όπως και όλοι σε οποιαδήποτε χρήση ασύρματου. Αποτελεί δηλαδή αυτή η δήθεν συσκευή σταθερής τηλεφωνίας μια άλλη λαιμητόμο στο σπίτι μας.
Επανέρχομαι στα μέτρα προστασίας που προτείνουν οι ειδικοί:
1. Χρήση ενσύρματων ακουστικών (χαντς φρι) ή ανοιχτή ακρόαση.
2. Κρατάτε το κινητό μακρυά από το σώμα και ποτέ στις τσέπες.
3. Αποφύγεται τη χρήση σε εσωτερικό κτηρίων και ιδίως αυτών με μεταλλικό σκελετό.
4. Όχι κινητό κάτω από το μαξιλάρι ή στο κομοδίνο κατά τον ύπνο. Θανάσιμη συνήθεια κινητού – ξυπνητηριού δίπλα στο κεφάλι παιδιών, ή ακρόαση μουσικής από αυτό πλησίον του αυτιού.
5. Ποτέ κινητό σε παιδιά κάτω των 18 ετών, εκτός έκτακτης ανάγκης.
S.M.S. Βλάπτουν σοβαρά τους εφήβους
S.O.S. από γιατρούς ψυχολόγους για τον εθισμό των νέων στην ανταλλαγή μηνυμάτων δημοσιεύει πάλι η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Αθηνών, στο φύλλο της 27-5-2009. Και αυτό γιατί προκαλούν: Υπερδιέγερση, άγχος, αδυναμία συγκέντρωσης στο σχολείο, στέρηση ύπνου και τραυματισμούς σε καρπούς και αντίχειρες.
Κίνδυνοι και στο Διαδίκτυο
Αλλά και στο διαδίκτυο υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι. Εκτός από τους κινδύνους των παιδιών να πέσουν θύματα διαφόρων ανώμαλων, απατεώνων ή άλλων επικίνδυνων ατόμων ο κίνδυνος οφείλεται κυρίως στην αλλαγή συμπεριφοράς από τον εθισμό (Εφημερίδα Αθηνών ΤΑ ΝΕΑ 11-2-2009). Έτσι έχουν παρατηρηθεί τα ακόλουθα αποτελέσματα αυτής της χρήσης:
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
? γίνονται βίαια
? μένουν χωρίς ύπνο, νερό ή φαγητό
? λείπουν για ημέρες από το σπίτι (π.χ. σε Ίντερνετ καφέ)
? διακόπτουν το σχολείο
? απομονώνονται και μελαγχολούν
? δεν φροντίζουν τον εαυτό τους
? δεν μπορούν να περιορίσουν τη χρήση, ακόμη κι αν το επιθυμούν.
ΣΩΜΑΤΙΚΑ
? πονοκέφαλοι
? αίσθημα ξηρότητας στα μάτια
? αδιαφορία για την καθημερινή υγιεινή.

Πιστεύω όσο δεν είναι αργά να βγούμε από τον εθισμό και τον ευδαιμονισμό που μας προσφέρει η κακή χρήση της νέας τεχνολογίας για να μην φωνάζουμε κάποτε: “Καλύτερα να μας έλειπε”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα