Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

3η Παρουσία (μυθιστόρημα)

«Σ’ αυτήν τη σύντομη παρουσία σου στη ζωή, πώς θα μπορέσεις να εμβαθύνεις στα τέσσερα στάδια της ύπαρξής σου; Στο Ηθικό, στο Αισθητικό, στο Θρησκευτικό, στο Ανώτερο;».
Αυτό έχει στόχο να επιτύχει με το μυθιστόρημά του αυτό ο συγγραφέας Κώστας Καρτσάκης, με το φιλολογικό ψευδώνυμο Ελ-Κρης (Έλληνας από την Κρήτη), δάσκαλος, λογοτέχνης και ποιητής, μέλος της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, με πολλά βραβεία, διακρίσεις και πλακέτες, από πνευματικά ιδρύματα και συλλόγους του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Ο πολυδιαβασμένος και πολυγραφότατος είναι και πολυπροβληματισμένος και αυτό φαίνεται από τα πολλά έργα του.
Ποιητικές Συλλογές: 1. Ανάσταση στο Μαρτινέγκο, 2. Ενόραση, 3. Σπονδή, 4. Άβατον, 5. Ωδές επτά για τον Ουρανό, 6. Εκ των ένδον.
Μυθιστορήματα: 1. Ο άγνωστος επισκέπτης, 2. Οι σταυροί του κόσμου, 3. 3η παρουσία. Θεατρικά: 1. Ερωδινός.
Τελευταίο έργο του είναι το μυθιστόρημα 3η παρουσία.
Με το μυθιστόρημα – σύγγραμμα αυτό, γίνεται μια απόπειρα του νου να κάνει μια υπερβολή στον χώρο και στον χρόνο, με στόχο να δώσει ελπίδα στον βασανισμένο άνθρωπο.
Ένας ογκώδης τόμος 486 σελίδων. Αφιερωμένο (το μυθιστόρημα) σ’ όλους τους ανθρώπους του πλανήτη Γη, που αγωνίζονται για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την αγάπη, την ελευθερία και το φως. Τιμητικά το αφιέρωσε και σε μένα στη  συνάντησή μας στις 25 Ιουλίου 2016 στο Μουσείο Τυπογραφίας και στον Στύλο Αποκορώνου. Παρά τα προβλήματα της καθημερινότητας με «αιχμαλώτισε» στην κυριολεξία και το μελέτησα με προσοχή σε χρόνο ρεκόρ.
Το μυθιστόρημα αναφέρεται στον 23ο μ.Χ. αιώνα 2225 – 2275 μ.Χ.
Ο άνθρωπος στο πέρασμα των αιώνων και χιλιετηρίδων, γνώρισε ότι δεν υπάρχει μονάχα η Γη, ο Ήλιος και η Σελήνη, αλλά και ένας γιγάντιος αόρατος κόσμος, γεμάτος με μυστικά και μυστήρια, οι εξωγήινοι και με τις Αστροπολιτείες τους.
1η παρουσία: Η των Κρονίων πολιτεία, 100.000 χρόνια π.Χ.
2η παρουσία: Ζευς Βασιλεύς Θεών και ανθρώπων 25.000 χρόνια π.Χ.
3η παρουσία: Μια στιγμή μια αιωνιότητα. Η ώρα πλησιάζει που θα φανούν στον ουρανό από τις Αστροπολιτείες, οι άγνωστοι αδελφοί μας με τις αστείρευτες δυνάμεις.
Κύρια πρόσωπα του μυθιστορήματος: ο Απόλλων, ο κυρ Αριστοτέλης ο Δάσκαλος, ο Παπα-Αλέξανδρος, η Κλεοπάτρα, η Βερενίκη, η Ισιδα και πολλά άλλα.
Ο Απόλλων, γέρων πια, είχε εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί της Καλυψώς. Κρατούσε ευλαβικά τη μικρή εγγονή του Κλεοπάτρα. Στα γαλανά μάτια της αντίκριζε ολόκληρη τη ζωή του και τις περιπέτειες που πέρασε.
– Παππού πες μου ένα παραμύθι.
– Θα σου πω, μα είναι πολύ μεγάλο και θα κοιμηθείς.
Δεν θα κοιμηθώ, μονάχα να μου αρέσει.
Ο παππούς ξεκίνησε το παραμύθι. Ο παππούς κάποια στιγμή αποκοιμήθηκε και η μικρή Κλεοπάτρα τον σκούντηξε απότομα.
– Παππού, που είναι τώρα η γιαγιά Κλεοπάτρα;
– Στον Ουρανό, απάντησε ο παππούς. Πότε θα ξανάρθει; Θα ’ρθει κάποια μέρα όταν εσύ θα είσαι μεγάλη. Εσύ παππού πού θα είσαι τότε; Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή, ώσπου αποκοιμήθηκαν κι οι δύο. Ταξίδευαν μέσα στο όνειρο της ευτυχίας, μέσα στο πέλαγος της αιωνιότητος.
– Όποιος μελετήσει το μυθιστόρημα αυτό, η 3η παρουσία του Κώστα Καρτσάκη Ελ-Κρης, θα εκπλαγεί στην κυριολεξία από την πλοκή των γεγονότων, από τα διδάγματα – κηρύγματα, σοφιστείες και φιλοσοφίες που ακούγονται διά στόματος των πρωταγωνιστών και πρωταγωνιστριών.
Θα αναφέρω μερικά: – Ο νους του ανθρώπου είναι κυψέλη ευλογητή. Ο Θεός στέλνει την ευλογία του στη Γη, όταν χαμογελούν τα άνθη και τα κλαμένα μάτια των παιδιών.
Στον πλούτο δοκιμάζονται οι άνθρωποι, πάνω στο αμόνι του φανερώνονται οι ενάρετοι και οι παλιάνθρωποι.
– Η αγάπη εξημερώνει την ψυχή και το πνεύμα.
– Στον μικρό μας κόσμο όπου κι αν στρέψεις τα μάτια σου αντικρίζεις τη βία, την υποκρισία, σφαγές και δολοφονίες, με απόλυτο κυρίαρχο τα συμφέροντα.
– Η ζωή έχει αξία όταν επιστρέφεις κάθε στιγμή στην περιοχή του καθήκοντος.
Το μυθιστόρημα – σύγγραμμα 3η παρουσία, επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό – προσωνυμία που είχαμε δώσει στον τότε πρωτοετή σπουδαστή μας στην Π.Α. Ηρακλείου Κώστα Καρτσάκη πριν πενήντα τέσσερα χρόνια. Τον είχαμε ονομάσει Bergson για τη φιλομάθεια, την ομιλητικότητα, την ευστροφία και οξύνοιά του σε όλα τα μαθήματα, ιδιαίτερα στη φιλοσοφία – ψυχολογία και Παιδαγωγική και κυρίως για τις απόψεις – θέσεις του στις σχετικές συζητήσεις.
O Βergson, Γάλλος ψυχολόγος, φιλόσοφος και παιδαγωγός υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος μοιάζει να είναι ο λόγος για τον οποίο επιχειρήθηκε ολόκληρη η οργάνωση της ζωής. Αυτό ακριβώς φαίνεται και από το μυθιστόρημα – σύγγραμμα η 3η παρουσία.
Συγχαρητήρια στον φίλο και συνάδελφο, καταξιωμένο συγγραφέα – λογοτέχνη για το μεγάλο αυτό πόνημά του. Τον ευχαριστώ και του εύχομαι να τον χαίρεται η οικογένειά του και να έχει υγεία και δύναμη για πολλά χρόνια ακόμα να μας χαρίζει παρόμοιες πνευματικές απολαύσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα