"Πάγωσε"
τον προϋπολογισμό
της Επιχείρησης
η Περιφέρεια Κρήτης
"Πάγωσε" τον προϋπολογισμό της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α.
(Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βορείου Άξονα) η Περιφέρεια Κρήτης, μετά από το αίτημα του μέλους του διαδημοτικού οργάνου της επιχείρησης και δημοτικού συμβούλου Κολυμπαρίου Μανώλη Ροσμαρή. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, θα συνέλθει εκ νέου το διαδημοτικό όργανο να αποφασίσει για τον προϋπολογισμό της επιχείρησης προκειμένου να μην παρουσιασθούν προβλήματα στη λειτουργία της ΔΕΥΑΒΑ. Σε έγγραφο που απέστειλε στον Υπουργό Εσωτερικών και στον γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης ο κ. Ροσμαρής εκφράζει τον προβληματισμό του για την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Ζητάει μάλιστα από το Υπουργείο και την Περιφέρεια:
Α. Την ακύρωση της απόφασης έγκρισης του διαδημοτικού οργάνου που αφορά την έγκριση του τεχνικού προγράμματος καθώς και του προϋπολογισμού της επιχείρησης για το έτος 2009.
Β. Τον διαχειριστικό έλεγχο της επιχείρησης για τα έτη 2006, 2007, 2008, 2009.
Οι λόγοι για τους οποίους ζητούνται τα παραπάνω εστιάζονται κυρίως στους παρακάτω λόγους σύμφωνα με τον κ. Ροσμαρή:
-Δεν έχουν συνταχθεί ισολογισμοί προηγουμένων ετών και το πρόβλημα εδώ συνίσταται στο γεγονός ότι δεν μπορούμε χωρίς στοιχεία να λαμβάνουμε σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της επιχείρησης.
– Δεν τηρήθηκε η καταστατική προθεσμία κανονικής σύγκλησης του διαδημοτικού οργάνου για τα εν λόγω θέματα (αντιθέτως είχαμε έκτακτη συνεδρίαση).
– Είναι νόμιμη και παραδεκτή η λήψη απόφασης για προϋπολογισμό και εκτελεστέα έργα τον Μάϊο 2009 στο μέσον της διαχειριστικής περιόδου.
– Οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις οριστικές εγκρίσεις των παραπάνω είναι νόμιμες (ίδε βιβλία επιχείρησης).
– Είναι δυνατόν να πληρώνονται δαπάνες της επιχείρησης χωρίς την έγκριση της εποπτεύουσας Αρχής και το χειρότερο να πληρώνονται δαπάνες για τις οποίες υπάρχουν ακυρωτικές αποφάσεις της Περιφέρειας.
– Το μεγάλο όμως πρόβλημα για την επιχείρηση έγκειται στο εξωφρενικά μεγάλου ύψους προγράμματος εκτελεστέων έργων το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 3.345.000 ευρώ.
Οπως επισημαίνει στο έγγραφό του ο κ. Ροσμαρής "για την Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. έχει καταργηθεί κάθε έννοια ανταποδοτικότητας των Υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης αφού πάνω από το 40% των εσόδων της επιχείρησης αφορούν επενδύσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ανάγκη συνεχούς αύξησης των τιμολογίων και να καλύπτεται έτσι η αδυναμία των διοικούντων να εξασφαλίσουν πρόσθετους πόρους από άλλες πηγές. (Προγράμματα Ε.Ε. κ.λπ.)
Το ποσό αυτό στηρίζεται σε αυθαίρετα και ανακριβή οικονομικά στοιχεία-δεδομένα και έχομε σοβαρές επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα και την νομιμότητα, όσο και για τις συνέπειες μιάς τέτοιας απόφασης αναφορικά με την βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Η αντίρρηση μας σ’ αυτό οφείλεται κυρίως στα παρακάτω στοιχεία:
– Ότι το άθροισμα των προγραμμάτων εκτελεστέων έργων όλων των προηγούμενων ετών είναι πολύ κατώτερο του εγκεκριμένου για το 2009.
– Το υλοποιηθέν πρόγραμμα έτους 2008 έκλεισε στο ποσόν των 723.000 ευρώ με οφειλόμενα ποσά προς τρίτους 753.000 ευρώ. €
– Στο χρόνο υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι πρέπει να υλοποιηθεί σε λιγότερο από 6 μήνες, τόσος είναι ο εναπομείνας χρόνος μετά την απόφαση του διαδημοτικού οργάνου και των λοιπών διαδικασιών. Είναι εύλογη η απορία πρόκειται να νομιμοποιηθούν έργα και εργασίες παρελθόντων ετών που πραγματοποιήθηκαν κατά τρόπο αυθαίρετο."
Τέλος καταλήγει πως "η έγκριση και η υλοποίηση του εγκεκριμένου προγράμματος εγκυμονεί κινδύνους για την επιχείρηση αφού τα απαραίτητα έσοδα των προηγουμένων ετών δεν συμφωνούν με την υλοποίηση ενός τέτοιου μεγάλου ύψους επενδυτικού προγράμματος.
Αντιθέτως λόγω της οικονομικής κρίσης και ότι έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των συνδέσεων ύδρευσης – αποχέτευσης τα έσοδα θα είναι πολύ κατώτερα των προηγουμένων ετών. Ενας σημαντικός υπαρκτός κίνδυνος είναι ότι εάν υλοποιηθεί το εγκεκριμένο πρόγραμμα πιθανότατα να αυξηθεί υπερβολικά το έλλειμμα και οι ζημιές της επιχείρησης όπως επίσης να εμφανίσει αδυναμία πληρωμών με ό,τι αυτό συνεπάγεται και να υπονομεύεται η βιωσιμότητα της διαδημοτικής μας επιχείρησης. Εάν πάλι δεν υλοποιηθεί σ’ όλη του την έκταση ενισχύουμε την αυθαίρετη λειτουργία των Διοικούντων την επιχείρηση γιατί; διότι θα υλοποιηθεί μικρότερος αριθμός έργων. Ποια όμως; Με ποια νομιμοποίηση; αφού το διαδημοτικό όργανο έχει εγκρίνει άλλο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων. Το μείζον όμως πρόβλημα για την επιχείρηση είναι οι μεγάλες σε έκταση και αριθμό κατατμήσεις του τεχνικού προγράμματος της επιχείρησης (250 μικρά έργα ύψους 3.000,000€ευρώ).
Η κατάτμηση αυτή των έργων σε μικρά ποσά 6.500 ευρώ το κάθε ένα γίνεται σκόπιμα και παράνομα για να εκτελούνται όλα τα έργα με απ’ ευθείας αναθέσεις (σε ημέτερους;)
Είναι δυνατόν μια τέτοιου είδους και μεγέθους επιχείρηση να εκτελεί όλα αυτά τα έργα χωρίς μελέτη όταν μάλιστα τα περισσότερα των έργων αυτών είναι ομοειδή έργα;"
Τα "Χ.Ν." απευθύνθηκαν και στη διοίκηση της ΔΕΥΑΒΑ η οποία επιφυλάχθηκε για απαντήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.