Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 2005 “ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ” ΜΕ ΡΩΣΙΑ

Tου
Δ. KAKABEΛAKH

φιλία και συνεργασία
για αφοπλισμούς, ειρήνη,
αλλά και… αντιτρομοκρατία…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα έφθασε χθες στη Ρωσία για να σηματοδοτήσει
μια νέα εποχή στις δύσκολες σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών μεγάλων χωρών. Των δύο ισχυρών δυνάμεων της παρελθούσας εξηκονταετίας που μαζί διεξήγαγαν τον μεγάλο ψυχρό πόλεμο Ανατολής
και Δύσης. Εναν εφιαλτικό πόλεμο τρόμου, που σε κάποιες οριακές στιγμές του έφθασε στα όρια
έκρηξης ενός πυρηνικού πολέμου καταστροφής.Ομως, αυτός ο μακρύτατος πόλεμος έληξε με κατάρρευση της μεγάλης δύναμης της σοβιετικής αυτοκρατορίας και ανάδειξη της Αμερικής σε πλανηταρχική υπερδύναμη σε δύση και ανατολή…
ΑΣΟΦΗ Η ΑΛΑΖΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια υπερδύναμη που ακολούθησε αλαζονική και προκλητική πολιτική πολέμων και κατατρομοκρατήσεων σε διεθνή κλίμακα! Με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν έντονα αισθήματα αντιαμερικανισμού σε πολλές χώρες ανατολής, Αφρικής, Λατινικής Αμερικής κ.λπ. εκτός από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης της Βαλκανικής και τις χώρες που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί από τη ρωσική δεσποτεία της πρώην σοβιετικής αυτοκρατορίας.
Αυτή, όμως η χώρα πασών των Ρωσιών σήκωσε το τεράστιο βάρος της συνέχισης ενός νέου (επίσης δυναμικού) ρόλου της Ρωσίας στα δρώμενα της αναδημιουργίας της την οποία η ρωσική ηγεσία από την Πούτιν εποχή, την συνταύτισε με έναν ρόλο σημαντικής ρωσικής ισχύος στα δρώμενα (συνολικά) του 21ου αιώνα.
ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΡΩΣΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ…
Αυτήν την ιστορική αναγκαιότητα του Ορθόδοξου Ρωσικού λαού των 143 εκατομ. κατοίκων (γενικά) την παραγνώρισε η αμερικανική υπερδύναμη.
Αυτή ακολούθησε τη γραμμή της ασφυκτικής πίεσης στη Νέα Ρωσία με συνεχή αποδυνάμωσή της. Αλλά και με περαιτέρω αντιπυραυλικό έλεγχο στα πλευρά της με χρησιμοποίηση ανατολικο-ευρωπαϊκών χωρών πρώην σοβιετικής επιρροής όπως η Τσεχία και η Πολωνία σε συνδυασμό και με επιθέσεις Νατοποίησης πρ. σοβιετικών δημοκρατιών, όπως το σύγχρονο κράτος της Γεωργίας, της Ουκρανίας κ.λπ.
Η νέα Ρωσία αντιμετώπισε όλη αυτή την υπερατλαντική πρόκληση με μεθοδική στρατηγική των κινήσεών της, περνώντας τεράστιες δυσκολίες για να "σταθεί στα πόδια της" ως χώρα και να αρχίσει να διαδραματίζει ρόλους λειτουργικούς (για την ασφάλειά της αλλά και για την ασφάλεια και ειρήνη στον κόσμο) μέσα στην περιπέτεια ενός διεθνούς σπασμού που είχε αρχίσει από την τελευταία, μοιραία, δεκαετία του 20ου αιώνα με κορύφωσή του στην παγκόσμια τρομοκρατική ενέργεια του 2001.
Αυτή, που χάραξε τη νέα αταξία της ανθρωπότητας, από την αρχή του 21ου αιώνα, η οποία συνεχίζεται δραματικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε πάλι, από την Αμερική. Μια κρίση που σηματοδότησε και την πτώση του καπιταλισμού, 18 χρόνια μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ανατολή και σε όλες τις διεθνείς εστίες του.
ΚΡΙΣΙΜΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ
Κρίσιμα γεγονότα του παρελθόντος, τραγική κατάσταση του παρόντος και σκοτεινή και αβέβαιη προοπτική του αύριο (με πλαίσιο τις σάπιες δημοκρατίες μας και τις γκαγκστερικές τρομοκρατίες και αντιτρομοκρατίες μας) έχουν περικυκλώσει την ανθρωπότητα και τον πλανήτη εφιαλτικά.
Ολοι οι πολίτες του κόσμου μαζί και όλοι οι πολίτες της χώρας μας διερωτώνται με αγωνία: πώς ο νέος τεχνοϋλιστικός πολιτισμός μεγάλων δυνατοτήτων (που τις μεταστρέφει σε μέγιστες και κρίσιμα αδιέξοδες αδυναμίες) θα ξαναδημιουργήσει δυνατότητες στέρεων ελπίδων για κάθε άνθρωπο σε όλη την ανθρωπότητα.
Μπροστά σ’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση θεωρούμε πως είναι μέγιστη και ιστορική η ευθύνη των ηγεσιών στις νέες 5-10 μεγάλες πλέον δυνάμεις του πλανήτη.
Με πρώτη ευθύνη του νέου αμερικανού προέδρου κ. Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος έκαμε το μεγάλο βήμα να επισκεφθεί τη Ρωσία για να συνομιλήσει με τη ρωσική ηγεσία με καταλλαγή και όχι με υπεροχή για την αντιμετώπιση κρίσιμων σημερινών και αυριανών προβλημάτων της ανθρωπότητας.
Η ΚΑΛΗ ΔΗΛΩΣΗ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΡΩΣΙΑ
ΤΟ 2005
"Ο φίλτατός μου (από τα παλιά στο Βήμα) έξοχος γνώστης και αναλυτής των αμερικανικών πραγμάτων κ. Στ. Ευσταθιάδης έγραψε στο Βήμα της Κυριακής (σελ. 34-35) και τα εξής: Ο Ομπάμα πρωτοπήγε στη Ρωσία το 2005 ως νέος γερουσιαστής του Ιλινόϊ μαζί με άλλα μέλη της Γερουσίας".
Για την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις όπου ήταν αποθηκευμένα τα σοβιετικής παραγωγής βιολογικά και πυρηνικά όπλα όταν επέστρεψε στην Αμερική δήλωσε σε κατάθεσή του στην ολομέλεια της γερουσίας και τα εξής: "Ας βλέπουμε τους Ρώσους περισσότερο σαν συνεταίρους κι ας τους αντιμετωπίζουμε πιο σοβαρά με περισσότερο σεβασμό και με συνέπεια με έργα και όχι με λόγια".
Μια δήλωση εξαιρετικής ευθύνης που τη σημείωσαν ενωτικά από τότε οι Ρώσοι. Μια δήλωση που έγινε σε ανύποπτο χρόνο…
ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΛΑΩΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΗΓΕΣΙΩΝ…
Τώρα, όμως ο ίδιος άνθρωπος εκείνης της δήλωσης – που έγινε στην παντοκρατορία του Μπουσισμού και της πολεμικής περιπέτειας των ΗΠΑ στο Ιράκ- είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ενας άνθρωπος που έχει μια συγκροτημένη στρατηγική (η οποία, όμως μας αδικεί σαν χώρα) για αλλαγές κρίσιμες – στην Αμερική αλλά και για σημαντικές βελτιώσεις της φρικτής κατάστασης στο σημερινό μας κόσμο.
Ωστόσο, μέσα στο πλαίσιο μεγάλων διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων η Ελλάδα βουλιάζει στα πολιτικά και κοινωνικά αδιέξοδά της και η Κρήτη βρίσκεται βαθιά μέσα σ’ αυτά. Με τα Χανιά να κρατούν στα χέρια δικών τους πολιτικών τα εξωτερικά καθώς και τα θέματα ασφάλειας της χώρας.
Τώρα από τις αμερικανορωσικές συνομιλίες της Μόσχας σε επίπεδο προέδρων οι προσδοκίες των λαών Ρωσίας και Αμερικής είναι μεγάλες. Οπως επίσης είναι μεγάλες και οι ευθύνες των συνομιλητών…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα