Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

30 χρόνια στους… δρόμους του Fiat Tipo

Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια πρωτοκυκλοφόρησε το Fiat Tipo. Ήταν ένα πραγματικά καινοτόμο concept, με τους μηχανικούς της ιταλικής εταιρείας να σχεδιάζουν ένα αυτοκίνητο ικανό να έχει ανώτερο χειρισμό, απόδοση, άνεση και ασφάλεια χωρίς συμβιβασμούς, εστιάζοντας πάντα στην εργονομία.

Το Tipo ξεχώρισε γρήγορα από τον ανταγωνισμό και κέρδισε τις καρδιές των περισσοτέρων. Η λεπτομέρεια της κατασκευής του και οι καινοτόμες κατασκευαστικές τεχνολογίες, καθώς και υλικά υψηλής ποιότητας εκτιμήθηκαν ανάλογα. Επίσης διακρίθηκε για την λειτουργικότητα, την απλότητα και την προσωπικότητά του.

Στα 30ά γενέθλιά του, οι επιτυχίες που μετράει δεν είναι τυχαίες. Ήταν το μοντέλο που είχε μια μεγάλη πόρτα στο χώρο των αποσκευών, δηλαδή μια καινοτομία για την εποχή, ενώ ήταν κατασκευασμένη από ένα ειδικό, μειωμένου βάρους, αντιδιαβρωτικό πλαστικό υλικό.

Το Fiat Tipo του 1988 είχε κατασκευαστεί επάνω σε μία από τις πρώτες εφαρμογές αρθρωτής πλατφόρμας η οποία προέβλεπε το concept της οικογένειας, ενώ το πλαίσιό του ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για άλλα μοντέλα της Fiat, όπως για παράδειγμα το Fiat Tempra, για το οποίο υπήρχαν διαθέσιμα ένα αμάξωμα παραδοσιακού saloon και ένα station-wagon.

Η απλότητα της επιλογής για τον οδηγό μεταφραζόταν σε μία σύνθεση εκδόσεων κινητήρα και επιπέδων εξοπλισμού. Αρχικά είχε πέντε εκδόσεις βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων και δύο επίπεδα εξοπλισμού ικανά να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες της αγοράς. Ήταν μία στοχευμένη απόφαση να παραιτηθεί από όλα τα άλλα ξεχωριστά χαρακτηριστικά και να ζωντανέψει την καινοτομία και την ωριμότητα του μοντέλου μέσα στο απλό όνομα του: «Tipo».

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε δημιουργήθηκε «θόρυβος» για τις εξαιρετικά σύγχρονες και λειτουργικές τεχνολογικές καινοτομίες. Τα ηλεκτρονικά ψηφιακά όργανα στο επίπεδο εξοπλισμού «Digit» ήταν ενσωματωμένα μέσα σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πίνακα οργάνων που με την σειρά του ενσωματωνόταν στο ταμπλό. Τα ψηφιακά όργανα σε αυτό το επίπεδο εξοπλισμού ήταν κορυφαίας τεχνολογίας όσον αφορά τη λειτουργικότητα και την εργονομία και παρείχαν εξαιρετική αναγνωσιμότητα.

Γενικά το μοντέλο ήταν αυτοκίνητο στο οποίο δούλεψαν εκατοντάδες άτομα για να το εξελίξουν, διανύοντας εκατομμύρια χιλιόμετρα για να εντοπίσουν και να λύσουν τα προβλήματα. Και όλα αυτά πριν από 30 χρόνια. Για να παραδώσει με την σειρά του την σκυτάλη στο νέο Tipo το οποίο κυκλοφορεί σε περισσότερες χώρες του πλανήτη. Οι προσπάθειες των προηγούμενων χρόνων στάθηκαν αφορμή για το νέο μοντέλο που ξεχωρίζει διαθέτοντας ωριμότητα 30 ετών…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα