Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως από το αλκοόλ

Ένας στους είκοσι θανάτους οφείλεται στο αλκοόλ. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάθε χρόνο πεθαίνουν παγκοσμίως γύρω στα 3 εκατ. άνθρωποι λόγω κατανάλωσης αλκοόλ, πολλοί περισσότεροι από αυτούς που χάνουν την ζωή τους συνολικά  από τον ιό HIV AIDS, την βία και τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα.
Πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οικογένειες και το περιβάλλον τους υποφέρουν από τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ που παίρνουν την μορφή βίαιων περιστατικών, τραυματισμών, ψυχικών προβλημάτων και ασθενειών όπως ο καρκίνος και το εγκεφαλικό, δήλωσε ό διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα για δράση.
Ο ΠΟΥ συνδέει γύρω στις 200 ασθένειες με την κατανάλωση αλκοόλ, ανάμεσα στις οποίες είναι η κίρρωση του ήπατος και μερικά είδη καρκίνου. Στην 500 σελίδων έκθεση, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η κατανάλωση αλκοόλ κάνει τους ανθρώπους να είναι επιρρεπείς σε ασθένειες όπως η φυματίωση, ο HIV – AIDS  και οι πνευμονίες.
Οι 3 εκατ. θάνατοι που οφείλονται στο αλκοόλ, οι οποίοι καταγράφηκαν το 2016 αντιστοιχούν σε 5,3% όλων των θανάτων του έτους. Στο ίδιο χρονικό διάστημα προκλήθηκαν 2,5% θάνατοι από οδικά ατυχήματα, 1,8% από HIV και 0,8% λόγω βίας.  Συνολικά υπάρχουν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θετικές τάσεις διότι ο αριθμός των θανάτων από αλκοόλ υποχώρησε στα τελευταία χρόνια.
Το 2012, για παράδειγμα, οι θάνατοι από αλκοόλ ανέρχονταν σε 3,3 εκατ. Όμως σύμφωνα με την έκθεση, η αναλογία από τις ασθένειες και τους τραυματισμούς που προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ παραμένει ακόμη απαράδεκτα υψηλή.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, συνολικά 2,3 δις. άνθρωποι καταναλώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο αλκοόλ, στις δε ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Δυτική πλευρά του Ατλαντικού αντιστοιχούν σε περισσότερους από τους μισούς κατοίκους.
Η Ευρώπη παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ, όμως το ποσοστό τους συγκριτικά με το 2010 έπεσε σε περισσότερο από 10%. Στα 3/4 των ευρωπαϊκών χωρών υποχώρησε η κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα στην Ρωσία, την Μολδαβία και την Λευκορωσία.
Η θεαματική πτώση σημειώθηκε στην Ρωσία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ, Vladimir Poznyak, μια πτώση που οφείλονται στις συστάσεις του ΠΟΥ. Σε αυτό συνέβαλε η εισαγωγή μιας μέσης τιμής για την βότκα αλλά και η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στα βενζινάδικα.
Ρίχνοντας μια ματιά στην παγκόσμια κατανάλωση αλκοόλ, ο ΠΟΥ αναμένει αύξηση στα επόμενα δέκα χρόνια, ειδικά στην  νοτιοδυτική Ασία, στην δυτική πλευρά του Ατλαντικού και στην αμερικανική ήπειρο. Ο Poznyak. προειδοποιεί ότι ενδεχομένως θα προκύψει και αύξηση των ασθενειών και των θανάτων από αλκοόλ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα