Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

2η διακρατική συνάντηση Erasmus+ “Out of subject box” στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 2η διακρατική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Out of subject box» στο 5ο Δημοτικό σχολείο Χανίων, από 14-17 Μαΐου 2019, με τη συμμετοχή Λιθουανών και Σλοβένων εκπαιδευτικών.
Στην υλοποίηση του προγράμματος έχουν την τιμή και την ευθύνη να συμμετέχουν τα σχολεία: Το Centro Pradine Mokykla Siauliai, Λιθουανία, συντονιστικό σχολείο, η Ελλάδα με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και η Σλοβενία με το Elvire Vatovec Prade Primary School.
Την Τρίτη 14 Μαΐου υποδεχτήκαμε τους εταίρους εκπαιδευτικούς και είχαμε μια πρώτη γνωριμία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Η αίθουσα εκδηλώσεων είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για τις συνεδριάσεις και τις παρουσιάσεις του προγράμματος. Περιηγηθήκαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου.
Έγιναν οι παρουσιάσεις των επισκεπτών και δόθηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες για τα σχολεία και τις χώρες. Το σχολείο Elvire Vatovec και το Centro Pradine Mokykla Siauliai.
Η Δευτέρα τάξη παρουσίασε το παραμύθι της «Η μάγισσα του νερού», σε μορφή κόμικ, με κείμενα και ζωγραφιές των παιδιών.
Η κάθε χώρα παρουσίασε αναλυτικά και περιέγραψε τον τρόπο δράσης των μαθητών της στη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος.
Ακολούθησε πολιτιστική ξενάγηση, για να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου μας, στους Τάφους των Βενιζέλων, στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, το κειμηλιαρχείο, το μουσείο, την έκθεση παλαιών αντικειμένων ελαιοποίησης και οινοποίησης, με δοκιμές κρασιού. Η επόμενη επίσκεψη ήταν στο Μαράθι.
Την Τετάρτη 15 Μαΐου, έγινε ο 12ος Δρόμος Υγείας με τη συμμετοχή και των Λιθουανών και Σλοβένων εκπαιδευτικών. Μια διαδρομή υγείας και ευεξίας, περνώντας από το Πάρκο Πολυχρονίδη, Χάληδων, μέσω του παλιού λιμανιού, περιοχή «Ξενία» επιστρέφοντας στο σχολείο.
Ακολούθησε η επίσημη παρουσίαση του σχολείου. Η διευθύντρια του σχολείου καλωσόρισε τους φίλους και εταίρους, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου και του νηπιαγωγείου μας, παρουσία πολλών γονέων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν ο π. Αντώνιος Σαπουνάκης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Χανίων κ. Βλαζάκης Νικόλαος και ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Μηλιαράκης Εμμανουήλ.
Το 5ο Δημοτικό παρουσίασε τραγούδια, δρώμενα, παιχνίδια και χορευτικά «Out of subject box». Στην εκδήλωση συμμετείχαν διαδραστικά και οι εταίροι και χορέψαμε όλοι μαζί. Με μια πλειάδα μαθητών ντυμένων με τις παραδοσιακές κρητικές στολές.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η 12η Ημερίδα Υγιεινής Διατροφής. Με τη συμπαράσταση του δραστήριου Συλλόγου Γονέων, ετοιμάστηκε το υγιεινό δεκατιανό. Φρεσκοστυμμένοι χυμοί και ντακάκια, με νόστιμο κέικ, τα οποία απολαύσαμε όλοι δεόντως.
Μετά το διάλειμμα επεξηγήθηκε ο τρόπος παρουσίασης των θεματικών ενοτήτων «human body» και «water». Έγινε συζήτηση για τη μορφή και την παρουσίαση των δράσεων της κάθε χώρας στην εργαλειοθήκη, toolbox, από τους Λιθουανούς συναδέλφους. Συζητήθηκαν οι μέθοδοι διδασκαλίας, το σχολικό περιβάλλον, η διαχείριση της τάξης, ομοιότητες και διαφορές στα σχολεία του εταίρου, ανάλυση των στόχων και σύντομη περιγραφή των δραστηριοτήτων.
Την Πέμπτη 16 Μαΐου, οι εταίροι επισκέφθηκαν το νηπιαγωγείο και τις τάξεις, ενημερώθηκαν δε για το αναλυτικό πρόγραμμα. Τα νηπιάκια μας και τα πρωτάκια, Α2, παρουσίασαν το μουσικοκινητικό δρώμενο σχετικά με τη διαφορετικότητα «Μήλα γύρω γύρω στη μέση πορτοκάλι», παιχνιδοτράγουδο του Γιώργου Σακελλαρίδη. Στο Α1, οι μαθητές παρουσίασαν το παραδοσιακό τραγούδι «Από πού είσαι ποταμάκι» … διασκευασμένο σε ρυθμό ραπ. Στη Β΄ τάξη οι μαθητές αποτύπωσαν εικαστικά τα συναισθήματά τους, υπό τους ήχους του νερού, σε χαρτί του μέτρου. Τα τριτάκια παρουσίασαν χορευτικό για το νερό.
Στη συνέχεια οι εταίροι επισκέφθηκαν τις μεγάλες τάξεις, ενημερώθηκαν για τα βιβλία και τον τρόπο εργασίας. Η Πέμπτη τάξη τραγούδησε τρία τραγούδια. Η Έκτη τάξη παρουσίασε στην αυλή του σχολείου το επιδαπέδιο παιχνίδι «Διαχείριση του νερού», φτιαγμένο από τα παιδιά, σχεδιασμένο σε καραβόπανο, όπως το γνωστό μας «Φιδάκι», «Snakes & Ladders». Όλοι και οι εταίροι έβγαλαν τα παπούτσια τους και συμμετείχαν ενεργά στο παιχνίδι.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μαθητές μας ανέπτυξαν πρωτοβουλίες, συζητήσεις και επαφές με τους συνεργάτες μας, καλλιέργησαν δε και εξάσκησαν και τα αγγλικά τους, αφού ήταν η γλώσσα επικοινωνίας της συνάντησης και δε … χόρταιναν να φωτογραφίζονται μαζί τους.
Οι δασκάλες του σχολείου προετοίμασαν το γεύμα για τους συναδέλφους, με κρητικές σαλάτες, γεμιστά, μουσακά, μανιταρόπιτα, τσιγαριαστό, φράουλες, γαλακτομπούρεκο. Οι εταίροι μας ενθουσιάστηκαν με την κρητική φιλοξενία.
Κατόπιν η Διευθύντρια παρουσίασε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και έγιναν συζητήσεις και συγκρίσεις στα συστήματα των εταίρων.
Αργά το απόγευμα ξενάγηση και επίσκεψη στο Νεώριο του Μόρο, στο παλιό ενετικό λιμάνι, στην έκθεση καλλιτεχνικής δημιουργίας της Ε΄ τάξης «Αντανακλάσεις του νερού – Water reflections», 13-19 Μαΐου 2019, με 65 έργα ζωγραφισμένα με κιμωλία.
Την Παρασκευή 17 Μαΐου, ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις πάνω στο πρόγραμμα. Τέθηκαν τα χρονοδιαγράμματα των τηλεδιασκέψεων, με Skype, E-twinning. Τέλος σχεδιάστηκαν ορισμένες εργασίες του δεύτερου έτους με θέμα «Space» και «Europe». Συζητηθήκαν, οι προσδοκίες και η πραγματικότητα, εντυπώσεις και συναισθήματα από τη συνάντηση στα Χανιά. Καθορίστηκε δε η επόμενη διακρατική συνάντηση στο Koper της Σλοβενίας για τον Οκτώβριο.
Ακολούθησε πολιτιστική ενημέρωση και ξενάγηση στην όμορφη παλιά πόλη των Χανίων και τα αξιοθέατα της.
Πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος της επίσκεψης θα είναι πολλαπλασιαστικός και θα διαφημιστούν τα Χανιά, η Κρήτη και η Ελλάδα περαιτέρω στη Λιθουανία και στη Σλοβενία.
Η συνέχεια των εργασιών του Erasmus+ ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, με απόντες τους εταίρους που έπρεπε να επιστρέψουν στις χώρες και τα σχολεία τους, με τη μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας στο Νεώριο Μόρο, με τη συμμετοχή του Ε2 μέσα από τους στίχους του Νίκου Γκάτσου και στο τραγούδι το Γιώργο Φραντζεσκάκη.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε:
http://www.5dimchanion.gr/  και https://themenosubject.jimdofree.com/  .

Για το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων
Μαζοκοπάκη Δωροθέα


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα