Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

2,5 εκατομμύρια από τον Αρναουτάκη στο Ηράκλειο για αποκατάσταση τειχών

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε το έργο στερέωσης και αποκατάστασης των ενετικών τειχών Ηρακλείου κατά μήκος της οδού Δουκός Μποφώρ. Πρόκειται για το έργο «στερέωση και αποκατάσταση ενετικών τειχών Ηρακλείου, του ευθύγραμμου τμήματος Μπέμπο – Αγίου Φραγκίσκου».
Το έργο έχει προϋπολογισμό 2.516.719 ευρώ και περιλαμβάνει τη στερέωση και αποκατάσταση του τμήματος των ενετικών τειχών Ηρακλείου κατά μήκος της οδού Δουκός Μποφώρ. Συγκεκριμένα αφορά το ευθύγραμμο τμήμα κορτίνα Μπέμπο – Αγ. Φρακίσκου και το αντίστοιχο καμπύλο τμήμα orecchione μπροστά από το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.
Σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρει επιπλέον αναλυτικά τα εξής: «το τμήμα των ενετικών τειχών Ηρακλείου, αποτελεί τη μεγαλύτερη και αρτιότερη αμυντική κατασκευή, σύμφωνα με το προμαχωνικό σύστημα, των Ενετών στο νησί. Το 2012 κηρύχθηκε και οριοθετήθηκε ως αρχαιολογικός χώρος της πόλης του Ηρακλείου.
Το έργο περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του μνημείου το οποίο έχει υποστεί βλάβες που οφείλονται στις αυξημένες ωθήσεις των γαιών στη λιθοδομή. Κρίσιμη παράμετρος για την ευστάθεια του τείχους είναι η επιβάρυνση με τα φορτία της κυκλοφορίας της οδού Μποφώρ η οποία έχει μειωθεί με τις σχετικά πρόσφατες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Με το έργο προβλέπεται εσωτερική ενίσχυση του τείχους με συστοιχία πασσάλων παράλληλα στην την εσωτερική πλευρά του και αποκατάσταση της λίθινης επένδυσης δηλαδή της εξωτερικής πλευράς του.
Το ευθύγραμμο τμήμα του έργου έχει μήκος 240μ. και ύψος 10,75 έως 19,60μ. Στο έργο προβλέπονται: Ενίσχυση του επιχώματος – λιθεπένδυσης με συστοιχία πασσάλων παράλληλα με την εσωτερική πλευρά του τείχους, συμπλήρωση με λιθοδομή του παραπέτου από την εσωτερική πλευρά στην ίδια στάθμη με σκοπό την αύξηση του πάχους του σε 1,5μ παρόμοια με την υφισταμένη, εκσκαφές και διερευνητικές ανασκαφικές τομές για την εύρεση του ίχνους της εσωτερικής παρειάς του τείχους, καθαρισμός παρασιτικής βλάστησης, τοπικές ανακτήσεις, τοπικές συμπληρώσεις ελλειπόντων λίθων, συμπλήρωση εξωτερικής παρειάς λίθου, λιθοσυρραφές, επισκευή και διατήρηση παλαιών αρμολογημάτων, εφαρμογή ενεμάτων, κατασκευή πυκνού δικτύου αποστράγγισης στη λιθοδομή του τείχους και παραγωγή σχετικού ενημερωτικού υλικού.
Με την ολοκλήρωση του έργου στερέωσης και αποκατάστασης θα αποδοθεί στην πόλη του Ηρακλείου άλλο ένα τμήμα των εντυπωσιακών τειχών, στερεωμένο και ασφαλές τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους πολυάριθμους επισκέπτες της».

1 Comment

  1. Τα δικά μας τοίχοι ΔΕΝ έχουν τέτοια τύχη να είναι στο Ηράκλειο. Όταν θα καταρρεύσουν και γίνουν σωροί από μπάζα τότε θα έχουμε πρόβλημα πως θα τα διαχειριστούμε. Και είναι και πολλά σε εκκρεμότητα: Η αποκατάσταση του προμαχώνα του Αγίου Δημητρίου. Τα νεώρια. Ο ιταλικός στρατώνας. Η παλιά 5η Μεραρχία. Η παλιά Αστυνομική σχολή (πύλη της άμμου). Και όλα αυτά μέσα στην πόλη. Σίγουρα κάτι θα ξεχνάω. Και πόσα άλλα εκτός πόλης. Πότε θα γίνουν όλα αυτά, ποιος θα τα χρηματοδοτήσει; Λόγια, λόγια, λόγια αλλά πουθενά έργα, μόνο λόγια και υποσχέσεις. Τα χρήματα έρχονται αλλά μάλλον έχασαν τον δρόμο και πήγαν ανατολικά της Εδέμ, (Εδέμ = Χανιά) οπότε εμείς να κάνουμε μόνο όρεξη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα