Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

2,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση σημαντικών κτηρίων του Ηρακλείου

Στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για την αποκατάσταση σημαντικών κτιρίων της πόλης του Ηρακλείου, της Φάμπρικας Ανωγειανάκη και του Μέγαρου Κοθρή – Λιοπυράκη, προϋπολογισμού περ. 2,5 εκατ. ευρώ, προχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Απριλίου 2022, στη Λότζια, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη συμμετείχε στη διαδικασία με τηλεδιάσκεψη καθώς το πρόγραμμά της δεν επέτρεψε τη δια ζώσης παρουσία της. Οι δυο συμβάσεις καθορίζουν τα όρια της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Ηρακλείου και συνιστούν ένα μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση και επανάχρηση των δυο εμβληματικών κτιρίων, που θα συμβάλει στην αισθητική αναβάθμιση του κέντρου και της Αγίας Τριάδας (όπου βρίσκονται τα κτίρια) και θα προικοδοτήσει την πόλη με δύο σημαντικούς χώρους πολιτισμού.

Σε δηλώσεις του, μετά την υπογραφή, ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε τη σημασία των δύο έργων, τα οποία για άλλη μια φορά αποδεικνύουν την άψογη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού και των Δήμων της Κρήτης, για τη διάσωση και την ανάδειξη του αστείρευτου μνημειακού πλούτου της: «Με την σημερινή υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης επισφραγίζεται η κοινή βούλησή μας για την αποκατάσταση και επανάχρηση δύο σπουδαίων μνημειακών κτηρίων του Ηρακλείου. Η χρηματοδότηση των μελετών είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την εκκίνηση των εργασιών της αποκατάστασής τους, οι οποίες όταν ολοκληρωθούν θα ομορφύνουν την πόλη και θα ενισχύσουν σημαντικά τις πολιτιστικές δομές της. Σε κάθε πόλη, σε ολόκληρη την Κρήτη, αντίστοιχα προγράμματα χρηματοδότησης σχετικών μελετών, εξασφαλίζουν τη συντήρηση και την αξιοποίηση παραμελημένων, σήμερα, μνημείων, και την εκ νέου απόδοσή τους στους κατοίκους και τους επισκέπτες του τόπου μας».

Ο δήμαρχος τόνισε από την πλευρά του: «Υπογράψαμε δυο πολύ σημαντικές συμβάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την ουσιαστική αξιοποίηση δύο εμβληματικών κτιρίων του Ηρακλείου. Θυμίζω ότι η πρόθεσή μας είναι το Μέγαρο Κοθρή να γίνει Δημοτική Πινακοθήκη και πολυχώρος πολιτισμού και η Φάμπρικα Ανωγειανάκη να στεγάσει το Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής. Οι διαδικασίες που απαιτήθηκαν για να φτάσουμε ως εδώ ήταν περίπλοκες και χρονοβόρες, ωστόσο με τη δημοπράτηση των μελετών κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσουμε εντέλει στην ανάπλαση και την αξιοποίηση των δύο κτιρίων. Ως Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την προστασία και την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης».

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης παρευρέθηκε επίσης ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, ο οποίος δήλωσε: «Η σημερινή υπογραφή από την υπουργό, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο των συμβάσεων για την αποκατάσταση και επανάχρηση των δυο εμβληματικών κτιρίων σηματοδοτεί νέα δεδομένα για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της πόλης του Ηρακλείου. Η υλοποίηση κάθε στόχευσης και δράσης που στηρίζεται στην σωστή οργάνωση και συνεργασία της Περιφέρειας με τον Δήμο Ηρακλείου και το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι ξεχωριστή».

Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου, παρευρέθηκαν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, η αντιδήμαρχος Παιδείας Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη, η γενική γραμματέας του Δήμου Ευγενία Στυλιανού και ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανώλης Βασιλάκης, ο οποίος τόνισε: «Με την υπογραφή αυτών των δυο συμβάσεων, διασώζονται δυο πολύ σημαντικά κτίρια του Ηρακλείου. Το Μέγαρο Κοθρή αποτελεί ένα εμβληματικό νεοκλασσικό στην 25ης Αυγούστου και η δημιουργία εκεί μιας Δημοτικής Πινακοθήκης είναι κάτι που λείπει από την πόλη μας. Ενώ και η ανακαίνιση και επαναχρησιμοποίηση ως Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής της Φάμπρικας Ανωγειανάκη, θα δώσει ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή της Αγίας Τριάδας».

Παρευρέθηκαν, τέλος, ο ειδικός σύμβουλος της Περιφέρειας αρχαιολόγος Κρήτης Γιώργος Τζωράκης και η αρχαιολόγος του Τμήματος Παλιάς Πόλης του Δήμου Ηρακλείου Κάλλια Νικολιδάκη.

Οι συμβάσεις

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου εξασφάλισε από το Υπουργείο Πολιτισμού την παραχώρηση του Μεγάρου Κοθρή για 30 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2017 και εξαγόρασε την Φάμπρικα Ανωγειανάκη τον Οκτώβριο του 2019. Επίσης, με σχετικές αποφάσεις του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη η εκπόνηση και ωρίμανση των απαραίτητων μελετών για την αποκατάσταση των δύο κτιρίων, θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» (ύστερα από επιτυχή υποβολή των προτάσεων του Δήμου Ηρακλείου στη δράση με κωδικό ΕΤΠΑ_52 Πρόσκληση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης, με τίτλο «Δράση 6.c.5: Μελέτες ωρίμανσης έργων Πολιτισμού, για το ΕΣΠΑ 2021- 2027»).

Η πρώτη προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη αφορά στο έργο «Μελέτη Αποκατάστασης – Επανάχρησης Μεγάρου Κοθρή-Λιοπυράκη», του διατηρητέου μεγάρου δηλαδή, επί της οδού 25ης Αυγούστου που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακό και ανεγέρθηκε στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα.

Η σύμβαση προβλέπει τη χρηματοδότηση για την εκπόνηση και την ωρίμανση των ειδικών μελετών που απαιτούνται για την αποκατάσταση του κτιρίου και την μετατροπή του σε Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία θα στεγάσει την πλούσια εικαστική συλλογή του Δήμου Ηρακλείου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.422.516,68 ευρώ (με Φ.Π.Α. 24%) και έχει χρονοδιάγραμμα 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής.

Η δεύτερη προγραμματική σύμβαση αφορά στο έργο «Μελέτη Αποκατάστασης – Επανάχρησης Φάμπρικας Ανωγειανάκη». Πρόκειται ένα εξέχον βιομηχανικό κτίριο της πόλης που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και έχει κηρυχτεί διατηρητέο.

Η σύμβαση περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση για την εκπόνηση και των ωρίμανση των μελετών για τη μετατροπή της Φάμπρικας σε Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 829.098,01 ευρώ (με Φ.Π.Α. 24%) και έχει χρονοδιάγραμμα 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εφυγε από τη ζωή ο Γ. Βίγλης

Εφυγε από τη ζωή ένας αγαπητός άνθρωπος που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή στη βραδινή διασκέδαση. Ο θάνατος του Γιώργου Βίγλη προκάλεσε θλίψη σε όλους όσοι...

Mια επένδυση… με ιστορία στο Λαφονήσι

Η είδηση της αγοράς της “Ελαφόνησος Α.Ε.” από μια τοπική ξενοδοχειακή επιχείρηση συζητήθηκε έντονα την περασμένη εβδομάδα. Το μεγαλύτερος μέρος της “Ελαφόνησος Α.Ε.” άνηκε σε...

Γερμανός επισκέπτεται 32 χρόνια την Κίσσαμο

Είναι ο Γερμανός που ερωτεύτηκε την Κίσσαμο και αγαπήθηκε από τους ντόπιους, καθώς την επισκέπτεται συνεχώς εδώ και 32χρόνια· πολλές φορές μάλιστα 2 και...

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων: Λευκή Νύχτα για τις Πολυεθνικές, μαύρη για τους εργαζόμενους

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Χανιά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντιτίθεται στην επερχόμενη Λευκή Νύχτα του Εμπορικού Συλλόγου, όπου τα καταστήματα στις 30...

Η επίσκεψη του Μάθιου ΜαΚόναχι στην Κρήτη και το άρμεγμα της κατσίκας

Ο χολιγουντιανός σταρ βρέθηκε στην Άρβη μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του Διακοπές και στην Κρήτη, επέλεξε να κάνει το φετινό καλοκαίρι ο...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα