Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024

1989: Σε διαστηµική αποστολή στον Άρη συµµετέχει το Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης

Για την συµµετοχή του γνωστού µας… ΙΤΕ σε διαστηµική αποστολή στον Άρη διαβάζουµε στο φύλλο της 3η Οκτωβρίου 1989.

Αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ της εποχής «σε διαστηµική αποστολή στον πλανήτη Άρη, που θα πραγµατοποιηθεί το 1994 θα συµµετάσχει το Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης (ΙΤΕ), σε συνεργασία µε το Σοβιετικό Ινστιτούτο ∆ιαστηµικής Έρευνας και Ερευνητικά Ιδρύµατα της ∆υτικής Γερµανίας και του Σικάγου.

Σχετική συµφωνία υπεγράφη προχθές το µεσηµέρι στα γραφεία της Γενικής Γραµµατείας Έρευνας και Τεχνολογίας από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) Κρήτης Λευτέρη Οικονόµου και τον αντιπρόεδρο της Σοβιετικής ∆ιαστηµικής Επιτροπής και παρουσία του Γ.Γ. Έρευνας – Τεχνολογίας. Το πρωτόκολλο συνεργασίας µεταξύ του Ιδρύµατος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Ινστιτούτου ∆ιαστηµικής Έρευνας (ΙΚΕ) της Μόσχας προβλέπει την ελληνική συµµετοχή στο σοβιετικό διαστηµικό πρόγραµµα MARC 94 (MARS 94).

To πρόγραµµα ΜARC 94 που προβλέπει πτήση σοβιετικού διαστηµόπλοιου το 1994 προς τον πλανήτη Άρη είναι ίσως το σηµαντικότερο πρόγραµµα εξερεύνησης του πλανητικού µας συστήµατος στо άµεσο µέλλον. Η συµµετοχή του ΙΤΕ αφορά τη διερεύνηση της χηµικής σύστασης της επιφάνειας του πλανήτη σε συνεργασία µε το ίνστιτούτο ∆ιαστηµικής Έρευνας της Σοβιετικής Ένωσης, το Max Planch Ινστιτούτο Χηµείας της ∆υτικής Γερµανίας και το Πανεπιστήµιο του Σικάγου.

Το πρωτότυπο του σχετικού οργάνου θα κατασκευασθεί στα εργαστήρια του Ερευνητικού Κέντρου Κρήτης στο Ηράκλειο.

Η πτήση του διαστηµόπλοιου θα διαρκέσει σχεδόν 1 έτος έως ότου εισέλθει σε τροχιά γύρω από τον Άρη όπου θα αποβιβάσει όργανα για τη µελέτη τόσο της επιφάνειας του σε περισσότερες τοποθεσίες όσο και της ατµόσφαιρας και του εσωτερικού του πλανήτη.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επιστηµόνων για τον Άρη οφείλεται στο ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουµε ότι στο παρελθόν ο πλανήτης έχει πυκνότερη ατµόσφαιρα  και νερό στην επιφάνειά του, το οποίο ίσως να βρίσκεται σήµερα σε παγωµένη µορφή στο υπέδαφός του.

Πιθανόν να υπήρξαν και απλούστερες µορφές ζωής οι οποίες να άφησαν αναγνωρίσιµα ίχνη πίσω του.

Τέλος τόσο στο σοβιετικό όσο και στο αµερικανικό επανδρωµένο πρόγραµµα εξερεύνησης του διαστήµατος, ο πλανήτης  Άρης αποτελεί ένα σηµαντικό ορόσηµο µε την προοπτική επίσκεψής του από αστροναύτες γύρω στο έτος 2010, αλλά και µε πολλά ενδιάµεσα στάδια στα οποία η υπογραφόµενη συµφωνία ανοίγει το δρόµο για τη συµµετοχή Ελληνων ερευνητών

Εκτός από το επιστηµονικό όφελος και την προβολή της χώρας µας, η συµµετοχή στο διαστηµικό πρόγραµµα MARC 94 θα συνεισφέρει στην απόκτηση τεχνογνωσίας σε πρωτοποριακές τεχνολογίες, συµπαγών συσκευών υψίστης αξιοπιστίας και αντοχής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα