Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

1980: Απονεμήθηκε Ευρωπαϊκό δίπλωμα Α’ κατηγορίας στο φαράγγι της Σαμαριάς

Για μία σπουδαία διάκριση για το φαράγγι της Σαμαριάς, την απονομή του ευρωπαϊκού διπλώματος Α’ κατηγορίας, διαβάζουμε στο φύλλο της 18ης Απριλίου 1980.
Αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ της εποχής «Χθες στις 11 το πρωί ἔγινε στον Ομαλό η απονομή τοῦ διπλώματος στο Φαράγι της Σαμαριᾶς, τὸ ὁποῖον όπως είναι γνωστό, βραβεύτηκε τον περασμένο χρόνο άπό το Συμβούλιο της Ευρώπης σάν τό καλύτερο μεταξύ ἅλλων περιοχών φυσικού κάλλους, 4 εὐρωπαϊκῶν χωρῶν.
Το δίπλωμα ἐπέδωσε ὁ γενικός γραμματέας του Συμβουλίου τῆς Εὐρώπης κ. Κάρασεκ στον υπουργό Συντονισμού κ. Μητσοτάκη.
Στην τελετή τῆς ἀπονομῆς ἐκτός ἀπό τόν ὑπουργό Συντονισμού παραβρέθηκαν ὁ ὑπουργός Γεωργίας κ. Μπούτος, ὁ κ. Χούτζικερ ποὺ εἰσηγήθηκε στο Συμβούλιο Ευρώπης την βράβευση του Φαραγγιού, ο κ. Γρηγοριάδης, πρεσβευτής στο Συμβ. Ευρώπης, ο Νομάρχης Χανίων κ. Χαραλαμπόπουλος, οι μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Εἰρηναῖος καί Λάμπης και Σφακίων κ. Θεόδωρος, οἱ ὑπόλοιποι Νομάρχες της Κρήτης και οι τοπικές αρχές… Ο κ. Καρασεκ ἔφθασε στον Ομαλό μέ αὐτοκίνητο συνοδευόμενος από τους Έλληνες ὑπουργοὺς γύρω στις 11 το πρωί καὶ ἀμέσως άρχισε ἡ τελετή με δοξολογία. Στη συνέχεια ο Νομάρχης Χανίων προσφωνώντας τους επισήμους, τους ευχήθηκε το «καλωσόρισαν» καί ἀναφέρθηκε με λίγα λόγια στο ιστορικό τῆς ἀπονομῆς τοῦ διπλώματος.
Αμέσως, μετά πήρε το λόγο ὁ κ. Κάρασεκ ὁ ὁποῖος εἶπε ὅτι εἶναι τιμή και χαρά γι αὐτόν νά ἀπονείμει το δίπλωμα για το Φαράγγι της Σαμαριάς και εξέφρασε τον θαυμασμό του για το κάλος του Φαραγγιού αλλά και γενικότερα της γύρω περιοχής.
Αναφερόμενος στη συνέχεια ο κ. Κάρασεκ στο ιστορικό της Σαμαριάς είπε ότι τα παλιά χρόνια μεταφέρονταν από εκεί στην Κνωσό κυπαρίσια και πεύκα αλλά γινόταν και εξαγωγή τους σε άλλα κράτη, όπως η Αίγυπτος για την κατασκευή πλοίων.
Στην συνέχεια του ρεπορτάζ φιλοξενείται η ομιλία του κ. Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα