Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

1977: Από την Αθήνα στα Χανιά με μία μικρή εξωλέμβια

Διεθνής ημέρα Αρχείων σήμερα και μέσα από την στήλη μας γυρνάμε τον χρόνο 46 χρόνια πριν και στο φύλλο της εφημερίδας της 30ης Ιουνίου 1977 όπου διαβάζουμε για ένα πρωτότυπο εγχείρημα ενός πατέρα με τον γιο του οι οποίοι έφθασαν στα Χανιά από τον Πειραιά με μία… φουσκωτή βάρκα με αφορμή την Ναυτική Εβδομάδα εκείνης της χρονιάς.
Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εποχής «με μία φουσκωτή βάρκα τεσσάρων μέτρων πατέρας και γιος έφθασαν χθες το πρωί από τον Πειραιά στα Χανιά, συμμετέχοντας με τον πρωτότυπο αυτό τρόπο, στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη Ναυτική Εβδομάδα.
Πλήρωμα της βάρκας ήταν ο Δημήτρης Κ., 52 χρόνων, μηχανολόγος, διευθυντής πωλήσεων λιπαντικών της Φίνα και ό γιός του Αλέκος, 16 χρονών μαθητής Λυκείου».
Όσον αφορά το ταξίδι των δύο τολμηρών ναυτικών «πατέρας και γιος ξεκίνησαν στις 11 π.μ. το Σάββατο από τη Γλυφάδα και αφού «έπιασαν» Υδρα στις 3 το απόγευμα έφθασαν στις Σπέτσες.
Το πρωί της Κυριακής είχαν φθάσει στη Μονεμβασιά και τη Δευτέρα στα Κύθηρα (Καψάλι). Από κει ξεκίνησαν προχθές τα ξημερώματα και έφθασαν στα Χανιά στις 10 το πρωί.
Σκοπός του ταξιδιού ήταν βασικά η συμμετοχή στην Ναυτική Βδομάδα αλλά και ένας τρόπος για να δείξουν ότι είναι εύκολο να ξεφύγει κανείς από τα συνηθισμένα σπόρ».
Σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν πατέρας και γιος «οι δυσκολίες του ταξιδιού είχαν προβλεφθεί και ήδη είχαν κάνει ταξίδια μέχρι τον Πόρο, ενώ σκοπεύουν να συνεχίσουν το ερχόμενο καλοκαίρι με άλλα νησιά.
Το σκάφος που χρησιμοποίησαν ήταν ένα φουσκωτό “Ζόντιακ” με μηχανή “Τζόνσον 35” και μιά εφεδρική “Τζόνσον 4”, με μόνο όργανο μιά διοπτρική πυξίδα.
Ας σημειωθεί ότι όλη η οικογένεια αγαπά τη θάλασσα (πατέρας, μητέρα και γιός είναι δύτες) κι όλοι τους αγαπούν ιδιαίτερα την Κρήτη.
Το ταξίδι αυτό είχε σχεδιασθεί πριν 6 μήνες και η μόνη δυσκολία που συνάντησαν ήταν η θαλασσοταραχή (7 μποφώρ) στον Κάτω Μαλέα αλλά και αυτό ξεπεράστηκε».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα