Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

1975: Μουσικοσυνθέτης από τη Σουηδία μελετά την Κρητική μουσική

Για το ενδιαφέρον ενός Σουηδού μουσικοσυνθέτη για την κρητική μουσική και για τη μελέτη την οποία επρόκειτο να πραγματοποιήσει περί της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης διαβάζουμε στο φύλλο της 1ης Ιουλίου 1975.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ της εποχής «Είς την κοινότητα Καλυβών Αποκορώνου διαμένει από τινών ημερών ο Σουηδός μουσικοσυνθέτης κ. Β. Γιόχανσον μετά της συζύγου του και των δύο τέκνων του.

Σκοπός της επισκέψεως του κ. Γιόχανσον είς την Κρήτη είναι η μελέτη της παραδοσιακής κρητικής μουσικής».

Στην συνέχεια του ρεπορτάζ πληροφορούμαστε ότι «ο κ. Γιόχανσον ο οποίος είναι δόκτωρ της θεολογικής και φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Λουντ της Σουηδίας απόφοιτος της Σκόλα Καντορούμ των Παρισίων και δημοσιογραφεί από 20ετίας επί θεμάτων πολιτισμού και μουσικής, ήλθε με το κλιμάκιον των Σουηδών εκπαιδευτικών που επισκεφθή την Ελλάδα από 12-19 Ιουνίου ε.ε. Εν συνεχεία ο κ. Γιόχανσον και η οικογένειά του ήλθαν είς Καλύβες απ’ όπου επισκέπεται διάφορα χωριά του Νομού διά να μελετήση την κρητικήν μουσικήν και να λάβη τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία θα τον βοηθήσουν είς την σύνθεσιν του μουσικού έργου του, το οποίον θα έχη σχέσιν με την κρητικήν μουσικήν.

Ο κ. Γιόχανσον από παλαιοτέραν επίσκεψιν του είς την Ελλάδα έχει συνθέσει ένα έργον το οποίον έχει σχέσιν με την κερκυραϊκήν μουσικήν.

Ο Σουηδός μουσικοσυνθέτης ο οποίος τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα αγάπης προς τον κρητικόν λαόν παρευρέθη ως γράφομεν είς ετέραν είδησιν είς τα εγκαίνια του κοινοτικού καταστήματος Σταλού και κατά δήλωσή του απεκόμισε πολύτιμα στοιχεία διά την εργασίαν του, από το κρητικό γλέντι που επηκολούθησε και ότι τούτο αποτέλεσε πολύτιμον δι’ αυτόν εμπειρίαν.

Ο κ. Γιόχανσον θα παραμείνη εις Χανιά μέχρι τέλος Αυγούστου και ως εδήλωσεν είς πρώτην ευκαιρίαν θα επανέλθη».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα