Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

1975: Έρευνα για τον σακχαρώδη διαβήτη και στα Χανιά

Για µία έρευνα για τον σακχαρώδη διαβήτη η οποία θα πραγµατοποιούνταν στους κατοίκους της Κρήτης διαβάζουµε στην εφηµερίδα της 27ης Ιουλίου 1975.


∆ιαβάζουµε σχετικά στο φύλλο της εφηµερίδας «όπως είναι γνωστό ο σακχαρώδης διαβήτης -το ζάχαρο- είναι µία αρρώστεια που µπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη ιδιαίτερα αν ο άρρωστος δεν προσέξη.
Ακόµη έχει σηµασία ότι πολλοί πάσχουν από την αρρώστεια αλλά χωρίς να το ξέρουν. Επί παραδείγµατι από εκτεταµένη έρευνα που έγινε στον Ελληνικό πληθυσµό από το ∆ιαβητολογικό Κέντρο της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι περίπου 40.000 αγρότες πρέπει να πάσχουν από διαβήτη κι απ’ αυτούς οι µισοί να µην γνωρίζουν ότι έχουν την αρρώστεια.
Το να έχης διαβήτη και να το αγνοής είναι πολύ επικίνδυνο, όσο και το να έχης να το ξέρεις και να µην φροντίσεις να διορθωθή το ζάχαρο.
Οι κίνδυνοι είναι, βλάβες από τα µάτια, από την καρδιά, από τους νεφρούς κλπ.
Για να δοθή η ευκαιρία στον ελληνικό πληθυσµό να ελεγχξη αν έχη ζάχαρο το υπουργείον Κοινων. Υπηρεσιών έχει ένα πρόγραµµα που εκτελείται από το ∆ιαβητολογικό Κέντρο της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών µε την βοήθεια των σπουδαστριών της Ανωτέρας Σχολής Επισκεπτριών Αδελφών και Νοσοκόµων και των τοπικών Υγειονοµικών Υπηρεσιών.
Όσοι ενδιαφέρονται να µάθουν αν έχουν διαβήτη, µπορούν να προσέλθουν στις τοπικές υγειονοµικές µονάδες και να δώσουν ούρα για εξέταση.
Οσοι έχουν ζάχαρο στα ούρα µπορεί να έχουν αλλά και να µην έχουν διαβήτη.
Γι’ αυτό αυτοί που θα βρεθούν µε ζάχαρο στα ούρα θα µπορούν να εξετασθούν εν συνεχεία για να διαπιστωθή τι ακριβώς συµβαίνει.
Το πρόγραµµα προβλέπει να γίνη αυτή η εξέταση αφού τελειώση ο έλεγχος των ούρων των κατοίκων της περιοχής.
Η εξέταση των ούρων των κατοίκων της περιοχής µπορεί να γίνεται από το προσωπικόν των Αγροτ. Ιατρείων ή Υγειον. Σταθµών και κατά τάς εργάσιµους ώρας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία µπορείτε να απευθυνθήτε στην επισκέπτρια αδελφή του Τµήµατος Κοιν. Υπηρεσιών της περιφέρειας σας.
Επίσης το ∆ιαβητολογικό Κέντρο της Β’ Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστηµίου Αθηνών, Ιπποκράτειον Γενικόν Νοσοκοµείον Αθηνών κ. Π. Χριστακόπουλον και κ Β. Καραµάνον γραπτώς ή τηλεφωνικώς.
Εκ του Τµήµατος Κοιν. Υπηρεσιών Χανίων»

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα