Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

1975: Εκτεταμένη αρχαιολογική περιοχή στο Σφακοπηγάδι;

47 χρόνια πριν και στο φύλλο της 25ης Οκτωβρίου 1975 διαβάζουμε σε ρεπορτάζ για αρχαιολογική έρευνα από την Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Κρήτης από την οποία είχαν έρθει στο φως σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.
Διαβάζουμε σχετικά «Υπό της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Κρήτης ανεκοινώθη ότι μέλη της κατόπιν πληροφοριών περί της υπάρξεως αρχαιολογικών καταλοίπων είς την περιοχήν ανατολικής Κισάμου, επεσκέφθησαν την περιοχήν και διεπίστωσαν εκτεταμένην αρχαιολογικήν περιοχήν, ανατολικώς του οικισμού Τρία Αλώνια της κοινότητος Σφακοπηγαδίου.
Είς την θέσιν αυτήν ευρίσκονται α) μεγάλος αριθμός λαξευτών θαλαμοειδών τάφων με εσωτερικάς λαξευτάς κόγχας β) λαξευτός υπερμεγέθης λατρευτικός χώρος και γ) οικισμός πρός την νοτίαν πλευράν του λόφου με λαξευτούς χώρους.
Εφ’ όλης της εκτάσεως ευρίσκεται αφθονία οστράκων πλήν όμως ή ομάς ερευνών περιωρίσθη είς επιφανειακήν και μόνον έρευναν του χώρου, επεφυλάχθη δέ είς προσεχή μεταβίβασιν μετά του Εφόρου Αρχαιοτήτων μεθόδευση τον τρόπον αξιοποιήσεως της νέας αυτής αρχαιολογικής μονάδος του Νομού Χανίων εκ της βιβλογραφικής ερεύνης διεπιστώθη ότι ουδεμία αρχαία πόλις έχει σήμερον επισημανθή είς την ανωτέρω θέσιν».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα