Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

1975: Αεροπορικό δυστύχημα στα Λευκά Ορη

Μία πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία συγκλόνισε τον Φλεβάρη του 1975 την κοινωνία όχι μόνο των Χανίων αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Το αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε στα Λευκά Ορη, όταν ένα στρατιωτικό αεροπλάνο το οποίο μετέφερε Γερμανούς στρατιωτικούς στο Πεδίο Βολής Κρήτης, κατέπεσε στη βουνοπλαγιά “Μαλοτήρα” παρασύροντας στον θάνατο 43 ανθρώπους.

Όπως γράφει ο συντάκτης του άρθρου κ. Γιώργος Μαρουλοσηφάκης στο φύλλο της εφημερίδας της 11ης Νοεμβρίου 1975 «Τάφος για 43 Γερμανούς στρατιωτικούς γίνηκαν, προχθές το απόγευμα, στις 4 περίπου τα Λευκά Ορη πάνω από τα χωριά Θέρισος και Δρακώνα Χανίων. Στις χιονισμένες απόκρυμνες κορυφές τους και σε υψόμετρο γύρω στα 1800 μέτρα, συνετρίβη το στρατιωτικό αεροπλάνο που τους μετέφερε από την Γερμανία στο Πεδίο Βολης Κρήτης»

Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «μέχρι στιγμής γίνεται λόγος για απώλεια της πορείας του αεροσκάφους από τον πιλότο, λόγω της επικρατούσης στην περιοχή του τραγικού δυστυχήματος σφοδρής χιονοθύελλας» ενώ επισημαίνεται ότι «πρέπει να σημειωθή ότι το κύριο σώμα του αεροσκάφους δεν εντοπίσθηκε ακόμα και εικάζεται ότι έχει καταπέσει σε μία από τις μεγάλες κοιλότητες των Λευκών Ορέων που τώρα τον χειμώνα καλύπτονται με χιόνια».

Στην συνέχεια του ρεπορτάζ περιγράφεται το χρονικό της τραγωδίας αλλά και οι αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για προσέγγιση στο σημείο.

Όπως είναι αναμενόμενο η συγκεκριμένη είδηση απασχολεί και τις επόμενες ημέρες την εφημερίδα . Σε ρεπορτάζ της επόμενης ημέρας με τίτλο “Μια μάζα άνθρωποι και συντρίμμια” διαβάζουμε «Τα χιόνια που γίνηκαν πάγος και το απότομο της βουνοπλαγιάς “Μαλοτήρα” στην οποία προσέκρουσε και διαλύθηκε το μοιραίο αεροσκάφος με τους Γερμανούς στρατιωτικούς δυσχέραιναν και χθες τις ομάδες των Γερμανών και Ελλήνων αλπινιστών στην προστάθειά τους να ξεχωρίσουν από τα συντρίμμια τα πτώματα των θυμάτων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα