Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

1974: Έρευνα πανεπιστημίου της Σκωτίας για τα πουλιά της Κρήτης

Για έρευνα του Πανεπιστήμιου της Σκωτίας σε σχέση με τα πτηνά της Κρήτης διαβάζουμε στο φύλλο της 1ης Δεκεμβρίου 1974.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ «Το καλοκαίρι που πέρασε ήλθε στην Κρήτη μία ομάδα από 6 ζωολόγους του Πανεπιστημίου Αμπερντίν της Σκωτίας για να μελετήση πουλιά . Εμειναν 3 1/2 μήνες εδώ στο νησί, κοντά στο Καστέλλι, Τυμπάκι, Μάλια, Σητεία και στα νησιά Διονυσιάδες. Αυτό το ταξίδι ακολούθησε δύο προηγούμενες επισκέψεις από ένα μέλος, τον Τζών Πάρροτ το 1973 και την Άνοιξη του 74. Η Κρήτη είναι πολύ τυχερή μεταξύ των νησιών της Μεσογείου διότι έχει αφθονία πουλιών. Κάθε φθινόπωρο εκατομμύρια πουλιών περνούν μέσω της Κρήτης πηγαίνοντας από την Β. Ευρώπη στην Αφρική και επιστρέφουν πάλι στον Βορρά τον Απρίλιο. Για να ανακαλύψη η Πανεπιστημιακή αποστολή περισσότερα για το ταξίδι που κάνουν τα πουλιά αυτά, παγίδευσε 3.500 πουλιά το 1974. Σ’ όλα αυτά προσαρμόστηκε ένα μεταλλικό δαχτυλίδι στο πόδι με γραμμένο αριθμό και διεύθυνση ως εξής:
INFORM BR. MUSEUM LONDON S.W. 7 J.X. 00047
Αυτά τα πουλιά μετρήθηκαν ζυγίστηκαν και ελευθερώθηκαν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους πρός Νότο. Πολλά είδη ταξιδεύουν από την Σιβηρία στα νότια της Αφρικανικής Ηπείρου, κάπου 7000 μίλια ταξίδι. Ετσι έχουν βρεθή στην Κρήτη μερικά δακτυλίδια από την Φινλανδία, Τσεχοσλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία. Ενώ η βρεταννική ομάδα βρισκόταν στο νησί Δρογονάδα κοντά στη Σητεία, επαγίδευσε ένα ωδικό πουλί που είχε δακτυλίδι από την Πολωνία.

Κάθε χρόνο πολλά πουλιά μαρκαρισμένα (με δακτυλίδια στα πόδια τους) πρέπει να βρίσκωνται αλλά δυστυχώς συχνά δεν αναφέρονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Αν λοιπόν, βρήκατε δακτυλίδια σε πουλιά θα μας υποχρεώνατε να τα μάθωμε. Οι λεπτομέρειες που ζητάμε είναι οι εξής:
1. Η επιγραφή πάνω στο δακτυλίδι (αριθμός και διεύθυνση)
2. Η ημερομηνία και ο τόπος εύρεσης
3. Οι συνθήκες της εύρεσης (π.χ. αν το πουλί πυροβολήθηκε ή βρέθηκε νεκρό)
Αν η ακριβής ημερομηνία της εύρεσης είναι άγνωστη μιά κατά προσέγγιση ημερομηνία (π.χ. μέσα Σεπτεμβρίου 1972) θα είναι καλύτερα από τίποτα.
Θα σας παρακαλούσαμε να στείλετε αυτές τις λεπτομέρειες (και το δακτυλίδι αν είναι δυνατόν) στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού ΠΙΚ Κρήτης στο Ηράκλειο, απ’ όπου θα γίνεται η διαβίβαση των στοιχείων αυτών στους αρμόδιους στην Βρεταννία.
Μόλις οι λεπτομέρειες του δακτυλοδόματος γίνουν γνωστές, θα σας πληροφορήσωμε πότε και πού είχε μαρκαρισθή το πουλί και θα σας επιστραφούν τα ταχυδρομικά τέλη.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Κρήτη, ο κ. Πάρροτ και οι συνάδελφοι του βρήκαν μεγάλη βοήθεια από τους εντόπιους που τους βοήθησαν σε αμέτρητες περιπτώσεις.
Ελπίζομε ότι οι Κρητικοί θα ανταποκριθούν σ’αυτή την έκκληση για τα δαχτυλίδια ώστε να βρεθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πουλιά της Κρήτης.
Η ομάδα θα έρθη πάλι τον ερχόμενο χρόνο και είναι βέβαιη ότι οι μελλοντικές τους επισκέψεις θα είναι επιτυχημένες όπως και η τελευταία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα