Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

1973: Σημαντική συλλογή ιστορικών εγγράφων ηγόρασε το ΙΑΚ

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε δει για τη δωρεά του τουφεκιού του Παπαμαλέκου στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, ενώ σήμερα γυρνάμε πίσω στο 1973 και διαβάζουμε για ακόμα μία σημαντική προσθήκη που αφορά σε συλλογή εγγράφων των ετών 1821 – 1908.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής «Το Ιστορικόν Αρχείον Κρήτης απέκτησε κατ’ αυτάς νέαν σημαντικήν συλλογήν εγγράφων, αποτελούμενη από 878 έγγραφα των ετών 1821 – 1908, αναγόμενα είς τάς επανάστασεις της Κρήτης της τελευταίας εκατονταετίας».
Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ «Η νεοαποκτηθείσα συλλογή ηγοράσθη υπό των Γενικών Αρχείων του Κράτους αντί δρχ. 150.000» ενώ αναφέρεται ότι «Τα έγγραφα προέρχονται εκ της συλλογής του ιστοριοδίφου Γ. Κρέμου και εν συνεχεία ηγοράσθησαν υπό του εν Αθήναις βιβλιοπώλου Ευτυχίου Βαγιονάκη.
Είναι έγγραφα κατά το πλείστον πρωτότυπα εξαιρετικής σπουδαιότητος. Τα πλείστα εξ αυτών ανάγονται είς την Επανάστασιν 1821-1830 είς Κρήτην και θεωρούνται συμπλήρωμα του αρχείου Πρακτικίδου το οποίον εξέδωσε το Ιστορικόν Αρχείον Κρήτης το έτος 1953, επιμέλεια του τότε διευθύνοντος αυτό κ. Στυλιανού Μοτάκη.
Ηδη ήρχισεν η προετοιμασία της εκδόσεως της νέας ταύτης συλλογής, ήτις ελπίζεται να πραγματοιήθη εντός του 1974.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα