Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

1970: Σημαντική ανακάλυψις Χανιώτου επιστήμονος – Παγκόσμιο ενδιαφέρον

Για μία σημαντική ανακάλυψη ενός Χανιώτη επιστήμονα – διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, η οποία είχε προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, διαβάζουμε στο φύλλο της 28ης Μαΐου 1970. Αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εποχής «Πρέπει να αναθεωρηθούν οι γνώσεις μας περί αντοχής των υλικών. Έτσι μόνον θα γίνωνται ασφαλέστερα ταξίδια στο Διάστημα και θα θωρακίζωνται καλύτερα οι νέες πηγές ατομικής ενέργειας στην Γή».

Αυτά τόνισε στην ανακοίνωσή του κατά την προχθεσινήν ημέρα του Πανελληνίου Συνεδρίου των Χημικών, ο κ. Π. Δημοτάκης, χημικός – διδάκτωρ του Πανεπιστημίου τού Καίμπριτζ.

Σύμφωνα με τον ομιλητή, τα υλικά που απαρτίζουν όλες γενικά τις συσκευές των διαστημοπλοίων ή θωρακίζουν τίς εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας στην Γή, μόλις υποστούν πυρηνική ακτινοβολία, χάνουν την αρχική αντοχή τους. Θερμαινόμενα επανέρχονται στην αρχική τους κατάστασι, παρουσιάζονται αυξομειώσεις ως πρός τις ιδιότητες και την αντοχή τους.

Το φαινόμενον αυτό, που προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, ανεκαλήφθη στην Αγγλία από τον κ. Δημοτάκη και γι’ αυτό ονομάσθηκε «φαινόμενο Δημοτάκη».

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ερευνά το φαινόμενο από το 1963 και ακόμη θα ερευνά για πολύ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα