Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

14 Φεβρουαρίου

Κάθε Φλεβάρη 14, που έρχεται η εορτή των ερωτευμένων, όλοι θυμόμαστε την τελευταία μας αγάπη, όχι την πιο δυνατή αλλά την πιο πρόσφατη, και την εορτάζουμε. Η μνήμη δεν ανακαλεί τα περασμένα που μας πίκραναν και μας σημάδεψαν ίσως πιο πολύ. Μένει στα εφήμερα.
Κάθε φορά που θυμόμαστε κάτι, στην πραγματικότητα θυμόμαστε την τελευταία φορά που το θυμηθήκαμε, γιατί η μνήμη δεν ανατρέχει στην αρχική εγγραφή, στην πρώτη φορά που καταγράφηκε, αλλά στην τελευταία. Η μνήμη των ανθρώπων είναι εικονική, σαν των υπολογιστών. Ανοίγοντας ένα αρχείο, δεν ανοίγουμε αυτό που ήταν όταν το δημιουργήσαμε για πρώτη φορά, αλλά αυτό που έμεινε την τελευταία φορά που το χρησιμοποιήσαμε. Αυτό λέγεται επιλεκτική απόσβεση. Είναι το πιο εκλεπτυσμένο μέσο για να αντιμετωπίσει ο εγκέφαλος μας τον πόνο.
Και στον έρωτα θέλουμε να θυμόμαστε τα ωραία. Μακάριοι αυτοί που βρήκαν ταίρι παντοτινό, και κάθε 14 Φλεβάρη εορτάζουν όπως πάντα και εσαεί την αγάπη τη μία και μοναδική. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους, ας ευχηθούμε καλύτερη τύχη στον έρωτα από δω και μπρος.

*Ο Αριστείδης Αρχοντάκης είναι συγγραφέας, φυσικός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα