Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

12ο Ιστορικό Σιρκουί Χανίων: Ταξίδι… στον χρόνο (φωτ.)

12ο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΙΡΚΟΥΙ ΧΑΝΙΩΝ

Μνήμες από ένα αγώνα που έγινε μισό ακριβώς αιώνα πριν στην πόλη μας, ξύπνησε το 12ο Ιστορικό Σιρκουί Χανίων που διοργάνωσε την Κυριακή ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Παλαιών Αυτοκινήτων Κρήτης. Πλέον όχι βέβαια ως αγώνα ταχύτητας -άλλωστε ένα θανατηφόρο δυστύχημα τον Οκτώβριο του 1971 στη Ρόδο έγινε η αιτία να σταματήσουν τα σιρκουί μέσα στις πόλεις- αλλά ως ακριβείας. Εκεί οι οδηγοί κλήθηκαν να διανύσουν σε ανάλογο χρόνο 3 χρονομετρημένους γύρους στην διαδρομή: Δημοτική Αγορά – Ανδρ. Παπανδρέου – πλατεία Δικαστηρίων – Σφακιανάκη – Τζανακάκη.
Ανάμεσα στις 29 συμμετοχές και ένας από τους παλαιότερους οδηγούς ο Γιάννης Σαρρής που ήταν και 3ος στην κατηγορία του (με τον γιο του Λευτέρη) ενώ πρώτος στην γενική ήταν οι Παπαδομανωλάκης Αλέξανδρος–Καμπούρης Νίκος με την εντυπωσιακή Jaguar E Type.
Πριν την εκκίνηση του αγώνα έξω από την Δημοτική Αγορά αρκετοί συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα καλοδιατηρημένα ιστορικά αυτοκίνητα ενώ οι απονομές των νικητών έγιναν στην πλατεία Περιβολίων.

ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΑΓΩΝΩΝ

Ο Γιάννης Μαραγκάκης είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΙΠΑΚ το 1997-98 και αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις στην Π.Υ. δεν του είχαν επιτρέψει να λάβει στις τελευταίες εκδηλώσεις όμως πλέον ως συνταξιούχος έκανε επανεκκίνηση.
Δίπλα του οι Γιάννης Σαρρής και Γιώργος Φραντζεσκάκης, οι παλαιότεροι οδηγοί αγώνων που είχαν συμμετάσχει και στην πρώτη ανάβαση Ομαλού όπως τονίζει.
“Το αξιοσημείωτο ότι οι γιοι και των δύο τρέχουν σήμερα και είναι ένα ωραίο πράγμα να βλεπουμε τα παιδιά να συνεχίζουν την ιστορία των πατεράδων για να συνεχίζει αυτό το ωραίο έθιμο που έχει μείνει από το σιρκουί που έγινε πριν 50 χρόνια, το 1971” καταλήγει.
Ο Γιώργος Φραντζεσκάκης μετέχει σε αγώνες από το 1969 όταν και έγινε ο πρώτος στα Χανιά. Βέβαια όχι κλασικό αλλά γρήγορων αυτοκινήτων. Εχω τρέξει σε εκατοντάδες αγώνες, αναβάσεις, σιρκουί στο Τυμπάκι μετά που σταμάτησαν μέσα στις πόλεις λόγω ενός θανατηφόρου δυστυχήματος στη Ρόδο και στην Αθήνα.Ενώ έχω τρέξει και με φόρμουλα 3 στην Ιταλία. Τώρα έχει αναλάβει ο γιος μου o Δημήτρης να συνεχίσει την παράδοση ενώ τρέχω και εγώ σε κάποιους αγώνες μόνο αναβάσεις. Ο γιος μου τρέχει σε όλους.
Από την μεριά του ο Γιάννης Σαρρής σημειώνει: “Ηρθαμε και εμείς να βοηθήσουμε τους νέους να γνωρίσουν το σιρκουί. Ξεκινήσαμε το 1966 με κάτι μικρούς αγώνες που ήταν δεξιοτεχνίας. Σιγά σιγά επεκταθήκαμε, μας άρεσε το σπορ και για αυτό το μεταδώσαμε στους νέους. Οι εποχές βέβαια είναι κακές για το σπορ που είναι πανάκριβο αλλά εντάξει αλλά βοηθάνε οι άνθρωποι και αξίζουν συγχαρητήρια στον ΣΙΠΑΚ που καταφέρνει και διατηρεί την παράδοση. Και εμένα ο γιος μου ο Λευτέρης συνεχίζει την παράδοση ενώ τώρα μπήκε στο “παιχνίδι” και ο γιος του γιου μου μαζί με τον άλλο εγγονό: ο Γιάννης και ο Νίκος! Εύχομαι σε όλους καλούς αγώνες και χωρίς ατυχήματα”
Οσον αφορά τον πρόεδρο του ΣΙΠΑΚ Βαγγέλη Κακούρη είχε κάθε λόγο να είναι χαρούμενος που επιτέλους και οι αγώνες αυτοκινήτου κήρυξαν επανεκκίνηση μετά το εξάμηνο λοκ ντάουν: “Με χαρά ξεκινάμε να μπούμε στην κανονικότητα αφού αυτός είναι η πρώτη μας εκδήλωση για το 2021. Οι συμμετοχές είναι 30, ένας πολύ καλός αριθμός ενώ αρκετά μέλη και φίλοι του Συλλόγου εκτός των Χανίων δεν μπόρεσαν να δώσουν το παρών. Με πάρα πολύ χαρά έχουμε και ένα βετεράνο οδηγό, των κύριο Γιάννη Σαρρή που συμμετέχει με τον γιο ενώ στο σιρκουί μετέχει και ο εγγονός του! Καθώς είχε τρέξει και στο σιρκουί του 1971 θα τον τιμήσουμε. Υπάρχει ακόμα συμμετοχή από Αθήνα και συγκεκριμένα ο Νίκος Λουκάς με Alfa Romeo και έχουμε και νέες συμμετοχές από Χανιά τις Ζωή Χαβρεδάκη – Εμμανουέλα Καλαϊτζάκη με το Citroen 2CV, τον Παντελή Γιαΐτση με την Lancia Delta και επίσης δύο Alfa Romeo Junior”

 

Γενική κατάταξη

6) Παπαδομανωλάκης Αλέξανδρος–Καμπούρης Νίκος με Jaguar E Type II (‘70, 4235 cc)
2) Πατερομιχελάκης Κωνστ/νος–Πατερομιχελάκη Λυδία με Mercedes 170s (‘50, 1767 cc)
14) Τσουρουνάκης Παναγιώτης με Toyota Celica 1600 GT (‘76, 1598 cc)
17) Καρυστιάνης Χρήστος – Τσαβολάκης Αλέξης με Alfa Romeo Junior (‘77, 1290 cc)
1) Κοκολογιάννης Χρήστος – Αποστολάκη Γεωργία με Peugeot 201B (‘29, 1115 cc)
18) Στρατουδάκης Στέφανος –Χελιουδάκης Αντώνης με Alfa Romeo Julia (‘77, 1300 cc)
5) Κουτσάκης Μάνος – Παπαδάκης Μανώλης με Mazda Deluxe (‘69, 1490 cc)
29) Τσουρουνάκης Νικόλαος – Τσουρουνάκης Ιωάννης με BMW 530 (‘89, 2997 cc)
15) Σαρρής Λευτέρης – Σαρρής Ιωάννης Toyota Celica (‘76, 1598 cc)
23) Λαμπράκης Νίκος – Ραϊνάκης Δημήτρης με Citroen 2 CV6 (‘85, 602 cc)
3) Κοκολογιάννης Γιάννης – Καραβάνου Ελευθερία με Triumph SpitFire MK 2 (‘66, 1147cc)
Κατηγορία C
1) Κοκολογιάννης Χρήστος – Αποστολάκη Γεωργία με Peugeot 201B (‘29, 1115 cc)
Κατηγορία D
5) Κουτσάκης Μάνος – Παπαδάκης Μανώλης με Mazda Deluxe (‘69, 1490 cc)
3) Κοκολογιάννης Γιάννης – Καραβάνου Ελευθερία με Triumph Spit Fire MK 2 (‘66, 1147cc)
Κατηγορία H
29) Τσουρουνάκης Νικόλαος – Τσουρουνάκης Ιωάννης με BMW 530 (‘89, 2997 cc)
23) Λαμπράκης Νίκος – Ραϊνάκης Δημήτρης με Citroen 2 CV6 (‘85, 602 cc)
27) Χαβρεδάκη Ζωή – Καλαϊτζάκη Εμμανουέλα με Citroen 2CV6 (‘89, 602 cc)
Κατηγορία G
17) Καρυστιάνης Χρήστος – Τσαβολάκης Αλέξης με Alfa Romeo Junior (‘77, 1290 cc)
18) Στρατουδάκης Στέφανος –Χελιουδάκης Αντώνης με Alfa Romeo Julia (‘77, 1300 cc)
15) Σαρρής Λευτέρης – Σαρρής Ιωάννης Toyota Celica (‘76, 1598 cc)

3 Comments

  1. Μα συγνώμη! Διορθώσετε με αν κάνω λάθος αλλά είμαι σίγουρος ότι ΔΕΝ είδα, στην κατά τα άλλα αξιόλογη εφημερίδα των Χανίων, κάποιο δημοσίευμα σχετικό με το εν λόγω σιρκουί. Υπάρχουν κάποιοι, πολλοί, που με μαζί με αυτούς και εγώ, που έχουμε διαλέξει να ενημερωνόμαστε από εσάς. Γιατί ΔΕΝ το μάθαμε λοιπόν μερικές μέρες νωρίτερα για να το ξέρουμε; Αν ΔΕΝ το ξέρατε ούτε εσείς, τότε κάτι συμβαίνει και πρέπει να “ψάξετε” το γιατί ΔΕΝ σας ενημέρωσαν από πριν. Αν το γνωρίζατε, γιατί ΔΕΝ μας το “περάσατε” σαν event της πόλης, εγκαίρως, παρά μας το ανακοινώσατε εκ των υστέρων. Δεν περιμένω απάντηση! Απλά αναρωτηθείτε! Με εκτίμηση!

  2. Καλησπέρα σας, στο φύλλο του Σαββάτου, υπάρχει αναλυτικό άρθρο στην σελίδα 54, με όλες τις συμμετοχές, τον χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής του σιρκουί.
    Με εκτίμηση
    Βασιλική Τωμαδάκη

  3. Εγώ, φαντάζομαι και άλλοι, ενημερώνονται μόνο από την ιστοσελίδα και εκεί δεν είδα να υπάρχει κάτι αναρτημένο. Υπάρχει; Δεν θέλω να έρθω σε ρίξη αλλά αναρωτιέμαι που μπορεί να είναι. Όσο και να έψαξα, τίποτα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα