Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μύθοι και αλήθειες για τις εξαρτήσεις

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τον κόσμο των εξαρτήσεων, την καθημερινότητα και τη συμπεριφορά των εξαρτημένων ατόμων,  πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο ενός νέου κύκλου συζητήσεων που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Ιουλίου, στο χώρο που λειτουργεί το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων.
Οι συζητήσεις απευθύνονται σε εξαρτημένα ή πρώην εξαρτημένα άτομα από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ και στόχος είναι μέσα από ένα γενικό πλαίσιο που θα θέσουν οι υπεύθυνοι του Προγράμματος να αναδειχθούν οι αιτίες του προβλήματος αλλά και ο δρόμος που οδηγεί στην απεξάρτηση.     
«Οι συζητήσεις απευθύνονται αποκλειστικά σε ανθρώπους που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά ή αλκοόλ και βασικός στόχος αυτού του κύκλου συζητήσεων είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των αιτιών και των τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης, που να καταρρίπτει μύθους και παρερμηνείες που συνοδεύουν το φαινόμενο», σημείωσαν η ψυχολόγος Κική Δημητριάδου και ο ψυχολόγος – συντονιστής του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων Σωτήρης Λαϊνάς.
Παράλληλα διευκρίνισαν ότι στο συγκεκριμένο κύκλο συζητήσεων θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο λόγο και το βίωμα των άμεσα ενδιαφερομένων, καθώς -όπως τόνισαν- «θεωρούμε ότι η βιωματική γνώση που οι άνθρωποι αυτοί φέρουν είναι εξίσου σημαντική με την επιστημονική γνώση και απόλυτα απαραίτητη για να δοθούν επαρκείς απαντήσεις για το φαινόμενο της εξάρτησης».
Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Λαϊνάς, στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν θα τεθούν όλα τα βασικά ζητήματα που αφορούν τις εξαρτήσεις, τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, ενώ παράλληλα θα ´φωτιστούν´ οι μύθοι που συνοδεύουν την εξάρτηση ως τρόπο ζωής.
«Το κοινωνικό πλαίσιο παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην έναρξη όσο και στο αποτέλεσμα της χρήσης και θα δούμε μέσα από παραδείγματα ότι ο ρόλος αυτός του πλαισίου είναι πολύ πιο σημαντικός από την ίδια την ουσία αυτή καθ? αυτή», τόνισε ο κ. Λαϊνάς και πρόσθεσε ότι συγχρόνως με τα παραδείγματα από την ιστορία της εξάρτησης και της απεξάρτησης τα οποία θα θέσουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος οι συμμετέχοντες ? χρήστες ουσιών θα καταθέσουν τα δικά τους βιώματα με σκοπό να αναδειχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.
«Με αυτό τον τρόπο οι εξαρτημένοι θα μπορέσουν να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν και αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να υπερβεί κάποιος το πρόβλημα», επεσήμανε, ενώ τόνισε ότι η ανάδειξη των κοινωνικοπολιτισμικών αιτιών που σχετίζονται με την εξάρτηση αλλά και η αποδόμηση της ταυτότητας και των συμπεριφορών που υιοθετούν οι εξαρτημένοι στην ´πιάτσα´ είναι συνυφασμένα με την αντιμετώπιση των εξαρτητικών συμπεριφορών.
«Είναι σημαντικό για έναν εξαρτημένο, πέρα από τα τρέχοντα ζητήματα και τους μύθους που ο ίδιος υιοθετεί στην πιάτσα, να μπορεί να συζητήσει το πρόβλημά του με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις και να ακούσει κι εμάς τους ειδικούς, όχι ως επαϊοντες αλλά ως ισότιμους συνομιλητές που κουβαλάνε μια γνώση του προβλήματος. Με αυτό τον τρόπο μπορεί και ο ίδιος θα κερδίσει κάνοντας ένα βήμα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά και να βοηθήσει με τη συμμετοχή του άλλους εξαρτημένους να βρουν λύση στο πρόβλημα», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Λαϊνάς.   
Να σημειώσουμε τέλος ότι, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε 8 εβδομαδιαίες δίωρες συναντήσεις, κάθε Τετάρτη 6μ.μ-8μ.μ, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 24 Ιουλίου. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στα γραφεία του προγράμματος (Γιαμπουδάκη 39 και Ρενιέρη, πίσω από τα Δικαστήρια) ή να καλέσουν στο τηλέφωνο 28210-23432 – καθημερινά από τις 9π.μ-2μ.μ και απο 5μ.μ – 8μ.μ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα