Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Αφανίζονται οι καστανιές

Αφανίζονται οι καστανιές από το έλκος επισημαίνουν οι καστανοπαραγωγοί, οι οποίοι ετοιμάζονται για την αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Την κινητοποίηση οργανώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καστανοπαραγωγών Νομού Χανίων αύριο, στις 11 το πρωί. Σε ανακοίνωσή του καλεί όλους τους αγρότες – καστανοπαραγωγούς στη συγκέντρωση «ώστε να πιέσουμε -όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά- για την άμεση εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού του έλκους της καστανιάς». Σημειώνει επίσης ότι «οι παραγωγοί πρέπει να πάρουν σοβαρά υπ’ όψιν ότι, εάν δεν πραγματοποιηθεί άμεσα ο εμβολιασμός, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχουν καστανιές στον Νομό Χανίων. Η συμμετοχή όλων κρίνεται απαραίτητη γιατί, δυστυχώς, από την πλευρά της Πολιτείας δεν υπάρχει ανταπόκριση, παρά μόνο υποσχέσεις επί υποσχέσεων, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα εδώ και τέσσερα χρόνια. Μήπως έφτασε πια ο κόμπος στο χτένι;».
Προ ημερών, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Νίκος Μπομπολάκης, είχε τονίσει ότι «εδώ και μία 4ετία προσπαθούμε να μπούμε σε ένα πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς με έναν τρόπο που έχει βρει ερευνητής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. και που έχει εφαρμοστεί σε ορισμένους Νομούς της χώρας με θεαματικά αποτελέσματα. Υπάρχουν 2 εκατ. ευρώ στο Υπουργείο Γεωργίας.   Μετά από πολύχρονο αγώνα με τους βουλευτές του Νομού μας δεν μπορέσαμε να πείσουμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να συνεργαστεί με το Υπουργείο Οικονομικών και να δημοπρατηθεί το έργο».

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Χθες, την «αμέριστη συμπαράστασή της στον δίκαιο αγώνα των καστανοπαραγωγών» δήλωσε, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων ´Η Ενότητα´, με αφορμή το αυριανό συλλαλητήριο και κάλεσε τους αγρότες «να συμπαρασταθούν ενεργά στους συναδέλφους τους».
Επίσης, καλεί τους αρμόδιους «να θέσουν άμεσα σε εφαρμογή το βιολογικό πρόγραμμα καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς, εάν πραγματικά θέλουν να σωθεί από την ολική καταστροφή αυτό το προϊόν».

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Ο Δήμος Πλατανιά ανακοίνωσε χθες ότι συμμετέχει και συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις των καστανοπαραγωγών του Δήμου μας που θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας αύριο στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα