Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πρόγραμμα αυτοβοήθειας

Eνα καινοτόμο ´στεγνό´ πρόγραμμα απεξάρτησης που βασίζεται στις αρχές της αυτοβοήθειας αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο στα Χανιά. Τη λειτουργία του προγράμματος ενέκρινε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ενώ το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Χανίων, του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του ΟΚΑΝΑ.
Το πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο ´Προαγωγή Αυτοβοήθειας Χανίων´ αποσκοπεί στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης (από νόμιμες ή παράνομες ουσίες) καθώς και των οικογενειών τους.
Στην εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης επεσήμανε πως στόχος του προγράμματος είναι:
• Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης,
• Η ανάληψη δράσεων προσέγγισης και ευαισθητοποίησης χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στο δρόμο (street-work),
• Η ανάληψη δράσεων εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την έννοια και τις εφαρμογές της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων σε στελέχη υπηρεσιών υγείας και στο γενικό πληθυσμό του δήμου Χανίων, καθώς και
• Η ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας με τις δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στα Χανιά όπως για παράδειγμα τη μονάδα χορήγησης Υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ, το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών, τις ψυχιατρικές υπηρεσίες του Γ.Ν. Χανίων κ.ά..
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος ψυχίατρος και αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ψυχολογίας στο Α.Π.Θ., Φοίβος Ζαφειρίδης, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, σημείωσε ότι οι κύριοι άξονες του προγράμματος αφορούν στη λειτουργία Ημερήσιου Κέντρου Υποστήριξης, την παροχή ατομικής, ομαδικής και οικογενειακής συμβουλευτικής – υποστηρικτικής βοήθειας, τη διασύνδεση με ομάδες αυτοβοήθειας και την υποστήριξη σε ιατρικά, νομικά και εκπαιδευτικά ζητήματα των χρηστών των υπηρεσιών του προγράμματος.
Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος θα παρέχεται υποστήριξη για κοινωνική και επαγγελματική ένταξη, ενώ θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια εκμάθησης Η/Υ και ξένων γλωσσών και θα αναπτύσσονται εθελοντικές δράσεις στην τοπική κοινότητα.
Οπως ανέφερε ο κ. Ζαφειρίδης αντίστοιχα προγράμματα υλοποιεί εδώ και χρόνια το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, στη Θεσσαλονίκη και τη Σητεία, ενώ υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του χαρακτηρίζονται θετικά.
«Πρόκειται για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, ημερήσιο, που δεν περιλαμβάνει διαμονή και δεν χρησιμοποιεί ουσίες, φάρμακα ή υποκατάστατα. Επίσης, είναι πρόγραμμα χαμηλού κόστους σε σύγκριση με άλλα  στεγνά προγράμματα», ανέφερε ο κ. Ζαφειρίδης και συμπλήρωσε: «Το πρόγραμμα βασίζεται στην αυτοβοήθεια. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι εξαρτημένοι βοηθούν σε μεγάλο βαθμό ο ένας τον άλλο και αυτό είναι που το κάνει τόσο αποτελεσματικό».
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος διευκρίνισε ακόμα ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται όχι μόνο σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών αλλά και ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ. «Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα έρχονται στον χώρο που θα διαμορφωθεί και θα συζητούν είτε με το εξειδικευμένο προσωπικό είτε με άλλους παλιούς εξαρτημένους ενώ ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν κάποιες δημιουργικές δράσεις (π.χ. θέατρο, κινηματογράφος, φωτογραφία) ή δραστηριότητες επαγγελματικής εκπαίδευσης», επεσήμανε σχετικά ο κ. Ζαφειρίδης και πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση και εφαρμογή των αρχών της αυτοβοήθειας είναι εδώ και χρόνια αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα