Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Απελπιστική” η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο

´Απελπιστική´ χαρακτήρισε την κατάσταση στον αγροτικό κόσμο ο γ΄αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης,  απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα έθεσε ερωτήματα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ «που θυμήθηκε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις των προϋποθέσεων για να δοθούν οι ενισχύσεις είτε στους κτηνοτρόφους είτε στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να χάνονται πάρα πολλά χρήματα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».
Με αφορμή επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Μαρκογιαννάκης επεσήμανε ότι «μια από τις πλέον χειμαζόμενες σε περίοδο κρίσης, όπως αυτή που περνάει σήμερα η χώρα μας, κοινωνικές τάξεις είναι εκείνη των αγροτών μας και ιδιαίτερα εκείνων οι οποίοι ασχολούνται με την ελαιοπαραγωγή και γενικά με τα ελαιοκομικά προϊόντα». Πρόσθεσε ότι «σήμερα, το ελαιόλαδο οξύτητος τριών γραμμών στον Νομό Χανίων πωλείται από 2,10 έως 2,15 λεπτά το κιλό. Δεν ξέρω οι βρώσιμες ελιές τι τιμή έχουν. Τα έξοδα παραγωγής και συλλογής είναι σε δυσθεώρητα ύψη. Ο δάκος κυριολεκτικά θερίζει, με αποτέλεσμα και η ποιότητα και η ποσότητα να πέφτουν».
Αναφερόμενος στην πρόσθετη ενίσχυση ο κ. Μαρκογιαννάκης ανέφερε ότι «υπάρχει η φημολογία -και αυτό ενοχλεί αφάνταστα τους παραγωγούς, οι οποίοι είναι παθόντες από τα πανωγραψίματα- ότι κάποιες Γεωργικές Ενώσεις έδωσαν τα ονόματα παραγωγών που δεν πληρούσαν τα κριτήρια, ώστε να στοιχίζονται με τις στοχεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απλά μόνο και μόνο για να πάρουν την πρόσθετη ενίσχυση. Τέλος πάντων, αυτή τη στιγμή οι αγρότες λένε ότι θέλουν ακόμη 5,5 εκατομμύρια, τα οποία τους χρωστάμε. Τι έγιναν αυτά τα χρήματα; Θα δοθούν και πότε;».
Στη συνέχεια ο ίδιος υπογράμμισε απευθυνόμενος στον υπουργό: «Εγώ συγκρατώ αυτό που είπατε, ότι θα δοθεί αυτή η πρόσθετη ενίσχυση για το 2012 – 2013 και είναι θετικό. Προσέξτε μόνο να γίνουν καλά οι υπολογισμοί, να μην επιστραφούν πάλι χρήματα πίσω στην Ευρώπη, διότι διάγουμε περίοδο όχι λιτότητας για τους παραγωγούς, αλλά πενίας». Ακόμη τόνισε: «Σας διαβεβαιώνω ότι η κατάσταση είναι απελπιστική. Άρα, ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να χάνεται. Τώρα μάλιστα αποφάσισε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να είναι αυστηρός. Τόσα χρόνια όμως έδιναν παράνομες επιδοτήσεις και κάποιοι πλούτισαν και συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος των άλλων. Η ενίσχυση δίνεται τώρα βάσει της τετραετίας, νομίζω, 1999 – 2003. Ο μέσος όρος δίνεται βάσει αυτής της τετραετίας. Οι πανωγραψίες ωφελήθηκαν τα μέγιστα, ενώ οι υπόλοιποι απλά κοιτάζουν. Τώρα, λοιπόν, ´έπιασε´ τον ΟΠΕΚΕΠΕ η αυστηρότητα, που θυμήθηκε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις των προϋποθέσεων για να δοθούν οι ενισχύσεις είτε στους κτηνοτρόφους είτε στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να χάνονται πάρα πολλά χρήματα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα