Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Κηπευτικά στα… αζήτητα

Καθοδική πορεία παρουσιάζουν οι πωλήσεις κηπευτικών από τη Δυτική Κρήτη στην εσωτερική ελληνική αγορά, καθώς η κρίση δεν θα μπορούσε να μην ´χτυπήσει´ και το τραπέζι του καταναλωτή. Την ίδια στιγμή οι τιμές για τον παραγωγό παρουσιάζονται ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ υπάρχει αθρόα εισαγωγή ακόμα και κηπευτικών από άλλες χώρες.

«Εν συγκρίσει με πέρυσι μπορώ να πω ότι υπάρχει μια μείωση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά που φτάνει το 50%», δηλώνει στα ´Χ.Ν.´ ο κ.Μανώλης Δαράκης, πρόεδρος στην ´Ομάδα Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας´, στην πρώτη ομάδα που πιστοποιήθηκε πανελλαδικά στα κηπευτικά, στην οποία συμμετέχουν 45 παραγωγοί της περιοχής και παράγουν πάνω από 4.500 τόνους ποιοτικά κηπευτικά, με πανελλήνια φήμη.
«Υπάρχει μειωμένη ζήτηση παντού και στις λαχαναγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος είναι ζορισμένος οικονομικά, αυτή είναι η αλήθεια», τονίζει ο κ. Δαράκης. Παράλληλα, επισημαίνει πως «στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν ντομάτες από την Αλβανία που έχουν δοθεί στην τιμή των 40 λεπτών το κιλό. Εμείς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε αυτές τις τιμές. Ο,τι ποιότητα και να έχει  αυτό το προϊόν τη στιγμή που μπορεί το σούπερ μάρκετ και ο έμπορος να το πουλήσουν πιο εύκολα λόγω της κρίσης, γιατί να πάρει τη δικιά μας που ζητάμε 50 – 60 λεπτά για τον παραγωγό; Ακόμα και ισπανικές ντομάτες έχουν έλθει και τώρα με την αθρόα εισαγωγή από χώρες της Β. Αφρικής θα έχουμε πολλά προβλήματα».
Ιδιαίτερα μειωμένες εμφανίζονται και οι εξαγωγές που έκανε η Ομάδα σε Τσεχία και Βουλγαρία, από όπου μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια παραγγελία. «Φέτος θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Πιθανόν η κίνηση να αυξηθεί την περίοδο των εορτών, αλλά όχι φοβερά πράγματα», λέει ο κ. Δαράκης.

ΣΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ
«Ο κόσμος που έχει χάσει τη δουλειά του και του έχουν κόψει το μισθό τι να κάνει, θα περιορίσει τις αγορές του. Γι? αυτό και βλέπουμε μια μεγάλη μείωση του ενδιαφέροντος», λέει και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Λαφονησίου κ. Α. Μαρακάκης.
Πολυ χαμηλες ειναι και οι τιμες
«Αυτή τη στιγμή ο παραγωγός δεν παίρνει πάνω από 15 – 20 λεπτά το κιλό για τις ντομάτες και κινδυνεύει να μην μπορεί να καλύψει ούτε τα έξοδα. Ελπίζουμε να αλλάξει λίγο η κατάσταση όσο προχωράμε προς τις γιορτές γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούμε να επιβιώσουμε», επισημαίνει ο κ. Μαρακάκης. Ο ίδιος τονίζει πως και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. «Ο καιρός επηρέασε πολύ την αγορά. Με το να είναι πολύ ζεστός μέχρι και τον Νοέμβριο είχε ως αποτέλεσμα να παράγουν ντομάτες σε όλη την Ελλάδα και να υπάρχει υπερεπάρκεια στην αγορά», καταλήγει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα