Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Επέκταση Βιολογικού Χανίων

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να γίνει η δημοπράτηση του έργου της επέκτασης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Χανίων, συνολικού προϋπολογισμού 14.981.400 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωσή του υπολογίζεται ότι ο βιολογικός θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί -αντί για 117.000 σήμερα- 170.000 κατοίκους και εκτιμάται ότι θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της επόμενης 20ετίας.   
Οπως ανακοίνωσαν χθες ο δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. Μανώλης Σκουλάκης και η αντιπρόεδρος της Επιχείρησης Νίκη Αποστολάκη, τη Δευτέρα αναμένεται να αποσταλεί για προσυμβατικό έλεγχο ο φάκελος του έργου καθώς πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανακήρυξης προσωρινού μειοδότη.
Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, από Εθνικούς Πόρους καθώς και από ιδίους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ειδικότερα, όπως σημείωσαν οι άνθρωποι της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., με την επέκταση που θα γίνει ο βιολογικός θα μπορεί να εξυπηρετεί 170.000 ισοδύναμους κατοίκους από 117.000 που μπορεί να εξυπηρετεί σήμερα και θα επεξεργάζεται αυξημένα φορτία για έναν χρονικό ορίζοντα 20 ετών.
Αναλυτικά προβλέπονται:
• Η επέκταση υφιστάμενων μονάδων με την κατασκευή πρόσθετων δεξαμενών εξάμμωσης, βιολογικών αντιδραστήρων, δεξαμενής καθίζησης, μηχανικής πάχυνσης, χωνευτών ιλύος, αεροφυλακίου, μηχανής συμπαραγωγής, πυρσού καύσης κ.λπ.
• Η κατασκευή νέων μονάδων (μονάδα επεξεργασίας λιπών και ελαίων, προετοιμασίας βιομηχανικού νερού κ.λπ.).
• Η αντιμετώπιση προβλημάτων σε υφιστάμενες μονάδες (υποδοχή και επεξεργασία αποφρακτικών). Παράλληλα, επεκτείνονται τα δίκτυα υποδομών (πόσιμου και βιομηχανικού νερού, στραγγιδίων, απόσμησης καθώς επίσης και το δίκτυο διανομής ενέργειας) για την εξυπηρέτηση νέων μονάδων και κατασκευάζεται κτήριο συνεργείου.
Οι κ. Σκουλάκης και Αποστολάκη υπογράμμισαν ότι στο πλαίσιο του έργου θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της απόσμησης και πρόσθεσαν: «Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης ακόμα περισσότερες ιδιοκτησίες από διάφορες Δημοτικές Ενότητες του νέου Καλλικρατικού Δήμου Χανίων, ενώ το έργο πρόκειται να συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία και αναβάθμιση του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τις προσπάθειες όλων μας για την επίτευξη του στόχου της αειφόρου ανάπτυξης στον τόπο μας».

ΔΙΚΤΥΟ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΘΕΡΙΣΟΥ
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Σκουλάκης και η κα Αποστολάκη αναφέρθηκαν και στο έργο της ολοκλήρωσης των δικτύων ακαθάρτων Δ.Ε. Θερίσου (προστασία υδροφορέα Αγιάς – Μυλωνιανών).
Το έργο, που έχει ενταχθεί από τον Ιούλιο του 2012, με απόφαση του περιφερειάρχη, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ´Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου´, περιλαμβάνει δύο υποέργα: Δίκτυα ακαθάρτων και αντλιοστάσια ακαθάρτων και έχει συνολικό προϋπολογισμό 7.183.200 ευρώ.
Το πρώτο υποέργο αναμένεται να δημοπρατηθεί τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ το δεύτερο τον Μάιο του 2013.  
«Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Θερίσου όσο και σχεδόν όλου του Νομού Χανίων, αφού οι περισσότεροι υδρεύονται και αρδεύονται από την εν λόγω περιοχή, αλλά κυρίως θα συμβάλει στη διαφύλαξη της ποιότητας των υπογείων υδάτων του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και για την ίδια τη ζωή», επεσήμαναν τα στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.  
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, στο έργο περιλαμβάνονται η κατασκευή δικτύων αποχεύτευσης της Δημοτικής Ενότητας Θερίσου και συγκεκριμένα οι συνδετήριοι αγωγοί των οικισμών και το βασικό δίκτυο των οικισμών Κυρτωμάδω, Επισκοπής, Αγιάς, Μυλωνιανών, Μαρμαρά, Βαρυπέτρου, Ποτιστηριών, Βαμβακόπουλου, ΣΟΔΥ Βαμβακόπουλου και Περιβολίων.
Σε ό,τι αφορά τα αντλιοστάσια των ακαθάρτων, προβλέπεται η κατασκευή τους στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς καθώς και δύο μικρότερων αντλιοστασίων ακαθάρτων (τύπου κόμπακτ) στις περιοχές Προφήτη Ηλία Μουρνιών και Νεροκούρου για τη λειτουργία ήδη κατασκευασμένων δικτύων ακαθάρτων των οικισμών των παραπάνω περιοχών. Τα 4 αντλιοστάσια θα είναι σύγχρονα, με δυνατότητες παράκαμψης, εξοπλισμένα με εσχάρωση, ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος και σύστημα αυτοματισμού.  
Η αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., κα Αποστολάκη, υπογράμμισε τέλος ότι η ολοκλήρωση του έργου που αφορά τα δίκτυα ακαθάρτων και τα αντλιοστάσια κλείνει έναν κύκλο αφήνοντας απ’ έξω ένα τμήμα από το Ακρωτήρι και τη Νέα Κυδωνία. Ωστόσο, σημείωσε «γι’ αυτές τις περιοχές εργαζόμαστε και σύντομα θα έχουμε νέα».   

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Τα δύο έργα χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικά ο αντιπεριφερειάρχης, Απόστολος Βουλγαράκης, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ολοκλήρωση των δικτύων ακαθάρτων της Δ.Ε. Θερίσου, αφού, όπως τόνισε, θα συμβάλει καθοριστικά στην προστασία του υφροφορέα Αγιάς – Μυλωνιανών.
«Η επέκταση των αγωγών λυμάτων στην περιοχή είναι από τα πιο σημαντικά καθώς τα 2/3 του Νομού υδρεύονται και αρδεύονται από τις πηγές αυτές. Συνεπώς το έργο αυτό που χρηματοδοτείται από το Π.Ε.Π. Κρήτης είναι απαραίτητο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βουλγαράκης.  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα