Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απάτη ύψους 37,7 εκατομμυρίων ευρώ

ΑΠΕ – ΜΠΕ »
Το συνολικό ποσό των 37,7 εκατομμυρίων ευρώ έλαβαν 6.274 αγρότες στην Κρήτη μέσα από παράνομες επιδοτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους συνεχείς ελέγχους του ΣΔΟΕ στο νησί.
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγλήματος, συνεχίζει τις σημαντικές επιτυχίες στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, της παράνομης εμφιάλωσης ποτών, των παράνομων επιδοτήσεων καθώς και της απόκτησης αδήλωτων εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων, πραγματοποιώντας εκτεταμένους ελέγχους σε όλη τη χώρα.
Όσον αφορά στις παράνομες επιδοτήσεις διαπιστώθηκαν τα εξής:
1) Στην Κρήτη 6.274 αγρότες έλαβαν επιστροφές ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ, συνολικού ύψους 37,7 εκατ. ευρώ. Οι επιστροφές βασίστηκαν σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Μέχρι σήμερα 254 υποθέσεις έχουν αποσταλεί για καταλογισμό στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Με την εποπτεία των Εισαγγελικών Αρχών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου συνεχίζονται οι σχετικοί έλεγχοι. Οι παραβάτες εκτός του αδικήματος της φοροδιαφυγής αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απάτης κατά του Δημοσίου και του ξεπλύματος ´μαύρου´ χρήματος.
2) Προφυλακίσθηκε ένας αγρότης στη Μεσσηνία, μετά από δικογραφία που σχημάτισε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου, για απάτη από επιδοτήσεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Εκτός των ανωτέρω έχουν καταλογισθεί πλήθος μικρότερων φορολογικών παραβάσεων οι οποίες υπερβαίνουν τις 2.000 περιπτώσεις με πρόστιμα που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ.
Τέλος στο διάστημα από 01/01/2012 έως 30/11/2012 σε 60 περιπτώσεις λαθρεμπορίας καυσίμων εισπράχθηκαν, σε συνεργασία με το Δ΄Τελωνείο Πειραιά, ποσά 62,3 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στη φοροδιαφυγή κατά τον μήνα Νοέμβριο διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
1) Σε 36 επιχειρήσεις καταλογίστηκαν πρόστιμα για τη λήψη και καταχώριση εικονικών τιμολογίων ύψους 22 εκατ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου σιδήρου, ειδών συσκευασίας, καθαρισμού κτηρίων, εμπορίας οικιακού εξοπλισμού και κατασκευαστικές εταιρείες.
2) Σε 14 επιχειρήσεις καταλογίστηκαν πρόστιμα για έκδοση εικονικών τιμολογίων ύψους 86 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις κατασκευής πινακίδων, εμπορίας κλωστοϋφαντουργικών ειδών, χονδρικού εμπορίου τυριών και εμπορίας υφασμάτων και ενδυμάτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχείρησης με δηλούμενο επάγγελμα «μανδαριστής ενδυμάτων» που εξέδωσε 484 εικονικά τιμολόγια ύψους 2,9 εκατ. ευρώ.
3) Τέσσερις υποθέσεις που αφορούν παράνομο πλουτισμό φυσικών προσώπων με σχετική προσαύξηση περιουσίας απεστάλησαν στον Οικονομικό Εισαγγελέα. Πρόκειται για δύο ιατρούς Δημόσιων Νοσοκομείων στην Αθήνα και στην Κρήτη, έναν αρχιτέκτονα στη Γλυφάδα καθώς και μια ιδιωτική υπάλληλο στη Βούλα. Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ερευνά 28 ιατρούς επειδή εισέπραξαν αμοιβές από φαρμακευτικές εταιρείες για προώθηση φαρμάκων.
Όσον αφορά στο λαθρεμπόριο καυσίμων και ποτών διαπιστώθηκαν τα εξής:
1) Έλλειμμα 20.000 λίτρων βενζίνης και πετρελαίου διαπίστωσε το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με το Τελωνείο Αλεξανδρούπολης, σε έλεγχο κατά τη μεταφορά αφορολόγητων καυσίμων από τον Ασπρόπυργο στην Αλεξανδρούπολη. Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.
2) Τέσσερις τόνοι οινοπνεύματος αγνώστου προελεύσεως κατασχέθηκε από το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία κατά ενός Βούλγαρου και τριών Ελλήνων. Το οινόπνευμα προοριζόταν για την παρασκευή ποτών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα