Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Εγγραφές με μειωμένο κόστος

Οι εγγραφές στην Ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής Ελιάς Ν. Χανίων για την ελαιοκομική περίοδο 2012 – 2013 ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 20 Ιανουαρίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομάδας ανακοίνωσε ότι λόγω οικονομικής κρίσης και του μειωμένου ποσού της ειδικής ενίσχυσης που δόθηκε φέτος, θα υπάρξει μείωση στο ποσό της εγγραφής κατά 0,5 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι εκπτώσεις προς τους ανέργους και πολύτεκνους παραγωγούς που θα εγγραφούν θα ανέλθουν σε ποσοστό 25%.  
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομάδας οι εγγραφές θα γίνονται καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου:
? Για τις περιοχές των Δήμων Πλατανιά – Κισάμου – Χανίων στα κεντρικά γραφεία της Ομάδας στις Βουκολιές και ώρες 9 το πρωί έως 2 το μεσημέρι (τηλ. 2824031910, υπεύθυνοι γεωπόνοι Μαραγκουδάκης Νικόλαος 6972074523, Μοτάκης Γεώργιος 6938400348).
? Για την περιοχή του Δήμου Αποκορώνου και Σφακίων στο πρώην Δημαρχείο Βάμου και ώρες 9 το πρωί έως 2 το μεσημέρι (υπεύθυνη γεωπόνος Γογονάκη Αικατερίνη, τηλ. 6942691026).
? Για την περιοχή Π. Ρουμάτων στον Α.Γ.Σ. Παλαιών Ρουμάτων και ώρες 5 έως 8 το απόγευμα (υπεύθυνος γεωπόνος Μοτάκης Γεώργιος, τηλ. 6938400348).
? Για την περιοχή Καντάνου – Σελίνου στον Α.Γ.Σ. Καντάνου και ώρες 10 το πρωί έως 1 το μεσημέρι (υπεύθυνη εγγραφών: Θεοδωράκη – Κατάκη Μαρία, τηλ. 6972655078).

ΜΕΙΩΣΕΙΣ – ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Παράλληλα, όπως ανέφεραν τα μέλη του Δ.Σ. της Ομάδας, «εκτιμώντας τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και παρά του ότι ενδέχεται να έχουμε μια σημαντική μείωση εγγραφών λόγω μειωμένου ποσού της ειδικής ενίσχυσης που δόθηκε φέτος και της οικονομικής κρίσης, αποφάσισε να μειώσει το ποσό της εγγραφής κατά 0,5 ευρώ το στρέμμα», ενώ ειδικά για τους ανέργους και τους πολύτεκνους σημείωσαν ότι «το Δ.Σ. θέλοντας να δώσει το κοινωνικό στίγμα της Ομάδας με τις όποιες μικρές οικονομικές δυνάμεις των τριών εργαζομένων γεωπόνων, οι οποίοι θα επωμιστούν το συγκεκριμένο κοστολόγιο, αποφάσισε να κάνει έκπτωση 25% στο ποσό εγγραφής στους ανέργους και στους πολυτέκνους, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
?    Η περιουσία (ΟΣΔΕ) θα πρέπει να είναι στο όνομά τους.
?    Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 25 στρέμματα σε καμία από τις τρεις κατηγορίες.
?    Να είναι κάτοχοι κάρτας ανεργίας για τους ανέργους, πολυτεκνική κάρτα γονέα για τους πολυτέκνους».

ΤΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΜΑ
Ο γεωπόνος – γενικός συντονιστής της Ομάδας σε τεχνικά ζητήματα Νίκος Μαραγκουδάκης αναφέρθηκε επίσης στο ποιοτικό παρακράτημα αλλά και τις αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2013.
«Ξέρουμε ότι κάποιοι παραγωγοί μπορεί να είναι επιφυλακτικοί για να εγγραφούν ή να έχουν πικραθεί κυρίως σε ό,τι αφορά το ποιοτικό παρακράτημα, το οποίο -σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις- θα έπρεπε να κυμαίνεται στα 30 ευρώ περίπου αλλά φέτος δόθηκαν 12. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη συνέπεια των υπουργών, οι παραγωγοί θα πρέπει να ξέρουν ότι από την καινούρια ελαιοκομική περίοδο αν δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Ομάδες που υλοποιούν φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα, όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση και η βιολογική γεωργία, δεν θα παίρνουν χρήματα. Κι αυτό που ξέρουμε μέχρι τώρα όσον αφορά την νέα ΚΑΠ είναι ότι φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα θα έχουν μια επίπτωση 25 – 30% επί του συνόλου της επιδότησης. Αυτό μέχρι τώρα δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν παράγοντα της Ε.Ε. Απλά το παζάρι που παίζεται είναι αν θα είναι 25 ή 30% που είναι μικρή η διαφορά», ανέφερε σχετικά.

«ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ»
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τιμές του ελαιολάδου ο κ. Μαραγκουδάκης επεσήμανε ότι παρ? ότι η «νέα ελαιοκομική περίοδος ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς» είναι «αδικαιολόγητη» η πτώση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες καθώς «δεν άλλαξε κανείς παράγοντας είτε της τοπικής είτε της διεθνούς αγοράς».  
«Ξεκινήσαμε, λοιπόν, καλά αν και όχι όσο θα περιμέναμε γιατί ποτέ σε αυτή την ελαιοκομική περίοδο οι τιμές δεν βγήκαν πάνω από τις Ισπανικές. Παρ? όλα αυτά οι τιμές του λαδιού στην Κρήτη -για τις 3 γραμμές- έφτασαν στο 2,40 και σε ορισμένες περιπτώσεις 2,45 ευρώ το κιλό. Τώρα τελευταία όμως η τιμή του λαδιού άρχισε να πέφτει και θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή μια μέση τιμή είναι 2,15 με 2,20. Το πρώτο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι δεν άλλαξε κανείς παράγοντας είτε της τοπικής είτε της διεθνούς αγοράς, που να δικαιολογεί μια τέτοια πτώση. Άρα κάτι άλλο συμβαίνει», τόνισε ο κ. Μαραγκουδάκης.

   

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες