Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

“Γνωριμία” με την παραγωγή ελαιολάδου

Από τα θρανία στο χωράφι και από εκεί στο ελαιουργείο βρέθηκαν χθες οι μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γαλατά μαθαίνοντας στην πράξη τα μυστικά της συγκομιδής και παραγωγής του φημισμένου κρητικού ελαιολάδου.
Η συγκεκριμένη δράση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INFOIL, ξεκίνησε με τη θεωρητική ενημέρωση των παιδιών στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης όπου υποδέχθηκαν τα παιδιά ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Παπαδάκης και οι συνεργάτες του καθώς και ο δρ Ιωάννης Μετζιδάκης από το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.
Ο κ. Μετζιδάκης έκανε αρχικά μια ιστορική αναδρομή της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη, αναφέρθηκε στα διαφορετικά προϊόντα της ελιάς και του ελαιολάδου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βιολογικής καλλιέργειας, ενώ παρουσίασε στα παιδιά τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ελαιολάδου.
Αμέσως μετά οι συνεργάτες του προγράμματος μοίρασαν μπλούζες και στα παιδιά και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στον ελαιώνα του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας όπου ήδη είχε ξεκινήσει η συγκομιδή του καρπού.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο χωράφι τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη διαδικασία της συγκομιδής (το άπλωμα των πανιών, το ράβδισμα, το σάκιασμα κ.λπ.), αλλά και να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή.   
Επόμενος σταθμός τους ήταν το ελαιοτριβείο της Αγίας Τριάδας Χανίων όπου μπόρεσαν να ενημερωθούν για το τελευταίο στάδιο παραγωγής του ελαιολάδου και τις πρακτικές που ακολουθούνται.
«Σκοπός αυτής της δράσης είναι η βιωματική επαφή των παιδιών με τον ελαιώνα, η γνώση των φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών στην καλλιέργεια, τη συγκομιδή της ελιάς και την παραγωγή του ελαιολάδου, προκειμένου να προωθηθεί η ιδέα της φιλοπεριβαλλοντικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης», τόνισε μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος INFOIL και καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Παπαδάκης και πρόσθεσε ότι οι δράσεις που οργανώνονται έχουν ως σκοπό τη διάδοση ερευνητικών αποτελεσμάτων, δοκιμασμένων και εφαρμόσιμων, τόσο σε ομάδες παραγωγών όσο και ομάδες καταναλωτών.
«Εχει μεγάλη σημασία να είναι ενημερωμένος ο κόσμος, ώστε να κάνει αυτό που πρέπει υπεύθυνα», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης και συμπλήρωσε ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί η κάθε εμπλεκόμενη ομάδα να εφαρμόσει φιλοπεριβαλλοντικά συστήματα, αλλά και οι καταναλωτές να αποκτήσουν συνείδηση τι να προσέχουν σε ένα προϊόν, ποια πιστοποίηση τους διασφαλίζει κ.λπ.
Ο δρ Ιωάννης Μετζιδάκης επεσήμανε τη σημασία που έχει η ενημέρωση των παιδιών πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα καθώς με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται η σημασία της βιοποικιλότητας και της αειφορίας.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να ενημερωθούν ακόμα περισσότερο οι εκπαιδευτικοί και να αξιοποιήσουν μέσα στην τάξη το εκπαιδευτικό υλικό που είναι διαθέσιμο από το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών.  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα