Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Φαντασία, αυθορμητισμός και ειλικρίνεια

Η φαντασία, ο αυθορμητισμός και η ειλικρίνεια των συναισθημάτων αποτελούν μερικά από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της παιδικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενώ -όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί- η ενασχόληση με τις τέχνες συμβάλει καθοριστικά στην ομαλή και υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα την παιδική δημιουργία ως ανάγκη και έκφραση που πραγματοποιήθηκε στον Χώρο Τέχνης Χανίων στο πλαίσιο της έκθεσης ´1987 – 2012, 56 έργα μαθητών του Γιάννη Μαρκαντωνάκη´.
Ο  ζωγράφος και καθηγητής Καλλιτεχνικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νίκος Ντουκάκης αναφέρθηκε στην ομορφιά και στο κάλλος που χαρακτηρίζουν την παιδική καλλιτεχνική δημιουργία ακόμα και σε μια πρώιμη φάση, που το παιδί δεν έχει ακόμα διδαχθεί τα εκφραστικά μέσα των Εικαστικών Τεχνών.
«Ο αυθορμητισμός που χαρακτηρίζει τα παιδικά έργα δεν είναι ανεξέλεγκτος. Έχει να κάνει με τα συναισθήματα που έχει το παιδί απέναντι στο θέμα του αλλά και τη σχέση του με τον κόσμο και το περιβάλλον του. Η σχέση αυτή χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια και παράλληλα αποτυπώνει τα συναισθήματα των παιδιών χωρίς τη μεσολάβηση της σκέψης ή κάποιας άλλης επεξεργασίας», σημείωσε ο κ. Ντουκάκης και πρόσθεσε ότι η δημιουργία μέσα από την παιδική ιδιοσυγκρασία έχει τον χαρακτήρα ενός «σοβαρού παιχνιδιού».
«Στην πραγματικότητα το παιδί μπορεί να παίζει αλλά εκείνη τη στιγμή ζει με πολύ σοβαρότητα μέσα σε ένα ολόκληρο κόσμο. Ο καθένας μας μπορεί να θυμηθεί στα παιδικά του χρόνια μια μέρα παιχνιδιού, όταν για παράδειγμα κλοτσώντας μια πέτρα ή ένα μπουκάλι ένιωθες ότι κλοτσάς μια μπάλα και κανείς δεν μπορούσε να σε πείσει για το αντίθετο. Είναι αυτή η διάσταση της παιδικής ικανότητας να συνδέει τη φαντασία με την πραγματικότητα ή να μπολιάζει την πραγματικότητα με τη φαντασία», τόνισε ο κ. Ντουκάκης. Από την πλευρά της η δασκάλα του 13ου Δημοτικού Σχολείου Τριανταφυλλιά Γιαννουλάκη αναφέρθηκε στον ρόλο του σχολείου σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια της σχέσης παιδιών και Τέχνης. «Το σύγχρονο σχολείο πρέπει να έχει ανοιχτή την πόρτα του στην Τέχνη αλλά ταυτόχρονα να δίνει την ευκαιρία και στους μαθητές να βγουν έξω από αυτό και να συναντήσουν την Τέχνη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επισκεφθήκαμε την έκθεση που διοργανώνεται στον Χώρο Τέχνης, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα έργα άλλων παιδιών, να μοιραστούν σκέψεις, να γνωρίσουν τον καλλιτέχνη Γιάννη Μαρκαντωνάκη στον χώρο του και να αντλήσουν πολλά ερεθίσματα», τόνισε η κα Γιαννουλάκη και πρόσθεσε τη σημασία που έχει τα παιδιά να προσεγγίζουν και να αγαπήσουν τις Τέχνες, αφού με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθούν ως άνθρωποι και θα αναπτύξουν τη δυναμική και τις ποιότητές τους.



Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα