Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Μάθημα για την κομποστοποίηση

Περίπου το 40% της σύνθεσης των απορριμμάτων αποτελείται από οργανικά απόβλητα και υπολείμματα τροφών, που θα μπορούσαν μέσα από την οικιακή κομποστοποίηση να επαναχρησιμοποιηθούν σε παρτέρια και κήπους, μειώνοντας συγχρόνως σημαντικά το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων.
Στο μεταξύ, πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τη λογική της επαναχρησιμοποίησης λαμβάνει η ΔΕΔΙΣΑ, που χθες βρέθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Βαμβακόπουλου και μίλησε στα παιδιά για την οικιακή κομποστοποίηση, ενώ σήμερα στις 10 το πρωί θα είναι στον κόμβο των Αγίων Αποστόλων (έξω από το ΙΝΚΑ) προκειμένου να μοιράσει οικολογικές πάνινες τσάντες για ψώνια.  
Οι παραπάνω δράσεις όπως επεσήμανε, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ ο πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Βασίλης Καστρινάκης εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος Life αλλά και της ευρωπαϊκής εβδομάδας για την πρόληψη των αποβλήτων, η οποία διαρκεί έως τις 25 Νοεμβρίου.
«Στις πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνονται δράσεις όπως η επίδειξη οικιακής κομποστοποίησης, που έγινε πρόσφατα στο ΚΠΕ Βάμου και σήμερα (σ.σ. χθες) στο Δημοτικό Σχολείο Βαμβακόπουλου αλλά και αυτή που θα πραγματοποιηθεί στον κόμβο των Αγίων Αποστόλων έξω από το ΙΝΚΑ, που θα μοιράσουμε πάνινες τσάντες οι οποίες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με στόχο να περιοριστεί το πλαστικό», σημείωσε ο κ. Καστρινάκης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς η καταναλωτική κοινωνία έχει επιβάλει τη λογική της μίας χρήσης των αντικειμένων. Προκειμένου, λοιπόν, να μειώσουμε την ποσότητα των απορριμμάτων πρέπει να μπούμε στη λογική της επαναχρησιμοποίησης».   
Ο διευθυντής του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης της ΔΕΔΙΣΑ Κώστας Πατεράκης τόνισε σχετικά ότι η πρόληψη, ελαχιστοποίηση και επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων κατατάσσεται ψηλά στην ιεραρχία της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ε.Ε. ωστόσο, όπως υπογράμμισε, είναι 3 τομείς που δεν έχουν αναδειχθεί όπως θα έπρεπε.
Ειδικότερα για την οικιακή κομποστοποίηση ο κ. Πατεράκης επεσήμανε ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κόστους που αφορά τη συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων καθώς θα μειωθούν οι ποσότητες των απορριμμάτων που θα φτάνουν για επεξεργασία στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ.  
Παράλληλα, σημείωσε ότι η οικιακή κομποστοποίηση είναι μια διαδικασία εύκολη που μπορεί να κάνει ο καθένας στο σπίτι του.
«Η αποσύνθεση των οργανικών αποβλήτων είναι μια διαδικασία, την οποία τη συναντάμε καθημερινά στη φύση, όπως για παράδειγμα η αποσύνθεση των φύλλων, αλλά εκεί γίνεται με αργούς ρυθμούς, Εμείς, λοιπόν, μέσα από την οικιακή κομποστοποίηση προσπαθούμε να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία και μπορούμε να το κάνουμε στο σπίτι με τη χρήση ενός κάδου που θα αγοράσουμε από το εμπόριο ή θα κατασκευάσουμε οι ίδιοι. Συγχρόνως, τοποθετώντας μέσα στον κάδο τα απόβλητα κήπων ή τα υπολείμματα τροφών και με μια συγκεκριμένη διαδικασία, μπορούμε να φτιάξουμε κομπόστ και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσουμε στα παρτέρια και στις γλάστρες μας», εξήγησε ο κ. Πατεράκης.  
Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Βαμβακόπουλου Αναστάσιος Τριγκάκης στάθηκε στη σημασία που έχει η ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω σε περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα: «Προσπαθούμε τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία της κομποστοποίησης αλλά και να τη χρησιμοποιήσουν στην καθημερινή τους ζωή ξεκινώντας από το σχολείο. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο και για τα παιδιά αλλά και για τον τόπο μας συνολικότερα», ανέφερε ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου Μανώλης Ανδρεάδης σημείωσε: «Ο Σύλλογος είναι πάντα συμπαραστάτης σε αυτές τις προσπάθειες και θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ τη ΔΕΔΙΣΑ για την παρουσίαση και υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά θα μάθουν πως ένα άχρηστο αντικείμενο και ένα σκουπίδι, μέσα από τη σωστή επεξεργασία, μπορεί να γίνει πολύ χρήσιμο για εμάς και με αυτό τον τρόπο θα ευαισθητοποιηθούν περισσότερο πάνω σε οικολογικά θέματα».


    


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα