Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διαφωνίες για απολύσεις και κινητοποιήσεις

web only.

 

Η σαφής διάσταση απόψεων μεταξύ Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το θέμα της διαθεσιμότητας, των κινητοποιήσεων και τον προϋπολογισμό των δήμων, έγινε ξεκάθαρη κατά τη σημερινή γενική συνέλευση της ΠΕΔΑ.

Η ΚΕΔΕ, στη συνέντευξη Τύπου που είχε προηγηθεί το πρωί, δηλώνει υπέρ της κινητικότητας των υπαλλήλων (αλλά δεν δίνει λίστες) και διαβεβαιώνει ότι κανένας δήμος δεν θα βρεθεί υπό καθεστώς Επιτροπείας («διότι με τη ρύθμιση των χρεών των δήμων, οι υπερχρεωμένοι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ).

Όμως, η ΠΕΔΑ διατυπώνει διαφορετικές απόψεις. Δια στόματος του προέδρου της Ν. Σαράντη, υποστηρίζει ότι η ρύθμιση της διαθεσιμότητας θέτει όλους υπό απειλή το 2013 «με πραγματικό τσουνάμι απολύσεων που θα διαλύσει όλες τις υπηρεσίες», ενώ θα συνεχισθεί «το πογκρόμ απολύσεων και το 2014».

Επίσης, η ΠΕΔΑ θεωρεί ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και η εξειδίκευσή του με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιβάλλει πλέον στους δήμους καθεστώς αυξημένης εποπτείας που αναιρεί κάθε έννοια αυτοτέλειας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, δήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού Ν. Σαράντης, άσκησε έντονη κριτική στη στάση που έχει τηρήσει μέχρι σήμερα η ΚΕΔΕ. Σημείωσε ότι αποτελεί άποψη πολλών δημάρχων, αλλά και προσωπική του άποψη, ότι οι αντιδράσεις της ΚΕΔΕ «υπολείπονται τον τελευταίο καιρό των αναγκών της συγκυρίας και δείχνουν μια κρίση στρατηγικής. Η στάση μας στο ανώτατο επίπεδο έχει υπάρξει χαλαρή και ελαστική. Λέμε πολλά, αλλά κάνουμε λίγα. Αν συνεχίσουμε έτσι η κεντρική εξουσία θα μας κάνει ό,τι θέλει». Μετά, λοιπόν, από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής είναι η δεύτερη Περιφερειακή Ένωση Δήμων της χώρας που επικρίνει δημόσια την ΚΕΔΕ για τη στάση που έχει τηρήσει έως σήμερα.

Το θέμα των κινητοποιήσεων ήταν το κύριο θέμα της σημερινής Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔΑ και θα είναι ένα από τα θέματα αιχμής του πανελλαδικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ που συγκαλείται στις 3 Δεκεμβρίου. Πολλοί δήμαρχοι σήμερα υποστήριξαν σθεναρά την επιλογή των κλιμακούμενων κλεισιμάτων των δήμων, ακόμη και σε υπηρεσίες αιχμής όπως οι παιδικοί σταθμοί. Και ένα από τα θέματα που τέθηκε είναι και η συμμετοχή και των κατοίκων των δήμων στις κινητοποιήσεις. Με το επιχείρημα ότι οι πολίτες είναι οι τελικά ωφελούμενοι από τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, προτάθηκε να δημιουργηθούν Επιτροπές Στήριξης Πολιτών στους κατά τόπους δήμους. Μάλιστα ο κ. Σαράντης πρόσθεσε «θα πάρουμε αν χρειαστεί και τις δικές μας αγωνιστικές αποφάσεις», στην περίπτωση που κριθεί από τους δήμους της Αττικής, μετά το συνέδριο, ότι η απόφαση της ΚΕΔΕ δεν είναι αρκούντως δυναμική.

Διάσταση απόψεων μεταξύ ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ διαπιστώθηκε και στη στάση των δημάρχων όσον αφορά τον προϋπολογισμό των δήμων για το 2013. Από την ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Καλλιθέας Κ. Ασκούνη, με την οποία έκλεισε και η Γενική Συνέλευση, διαφάνηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς κυβέρνησης να υποχωρήσει στον προϋπολογισμό για τους δήμους. Ως εκ τούτου οι δήμοι θα πρέπει μάλλον να αποδεχθούν τα αποφασισμένα. Ο προϋπολογισμός των δήμων ανέρχεται -μαζί με όλες τις νέες αρμοδιότητες και όλες τις πηγές χρηματοδότησης- σε 2,882 δισ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή 140 εκατ. ευρώ για όλους τους δήμους μηνιαίως. Όμως, οι δήμοι σήμερα λαμβάνουν 128 εκατ. μηνιαίως και με δυσκολία καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ανοίγοντας τη Γενική Συνέλευση, ο κ. Σαράντης τόνισε σχετικά: «Μην αμφιβάλλετε αγαπητοί συνάδελφοι ότι με την κρίση να συμπιέζει τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουμε και τις πρόσθετες αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στην Αυτοδιοίκηση σε ενάμισι μήνα, οι δήμοι που θα βρίσκονται σε καθεστώς εποπτείας θα είναι όλο και περισσότεροι». Και πρόσθεσε ότι όλες οι εξελίξεις προϊδεάζουν για αλλαγή του Νόμου που αφορά τη χρηματοδότηση των δήμων και την επίσημη περικοπή των ΚΑΠ «ώστε η Αυτοδιοίκηση να τελεί υπό μόνιμο και ασφυκτικό πλέον καθεστώς ομηρίας και επαιτείας».

Από την πλευρά του, ο κ. Ασκούνης κλείνοντας τη Γενική Συνέλευση είπε: «Και ως ΚΕΔΕ είμαστε πολύ προβληματισμένοι. Δεν μας οδηγεί πουθενά αυτή η κατάσταση. Ζούμε σε μια Ελλάδα πριν το 2009. Αν, όμως, δεν το συνειδητοποιήσουμε, δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα. Το κεντρικό θέμα είναι ότι δεν έχουμε κατοχυρώσει το αυτοδιοίκητο. Η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια δεν κατοχυρώθηκε, διότι το Κράτος δεν ήθελε ποτέ την αποκέντρωση. Αλλά ούτε κι εμείς το κατοχυρώσαμε στις καλές εποχές».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα