23.4 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

Περί ιστορίας

Κύριε διευθυντά,
Ο κ. Αντώνης Σανουδάκης – Σανούδος, Δρ. Πανεπιστημίου – συγγραφέας, στο λεύκωμα φωτογραφιών της κατοχής στην Κρήτη από τα Γερμανικά αρχεια Bundesarchiv, 2η έκδοση, με τίτλο “ο γερμανικός ιανός”, μεταξύ άλλων γράφει:
(α) σελίδα 18 “Τα πρώτα χρόνια της κατοχής, 1941-1943, ο διορισμένος Ελληνας Γενικός Διοικητής Κρήτης από τους Γερμανούς και ο Επίσκοπος Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθάγγελος Ξηρουχάκης ζητούσαν από τους αντάρτες του ΠΑΜ να καταθέσουν τα όπλα. Ο επίσκοπος μάλιστα, με υπερβάλλοντα ζήλο διέπραττε και “εισπήδησιν” στις επισκοπές των Νομών Ρεθύμνου και ιδίως του Ηρακλείου κ.α..
(β) σελίδα 24. Ο Γερμανός Διοικητής Κρήτης, ο διορισμένος “Ελληνας” Γενικός Διοικητής Κρήτης, ο επίσκοπος Χανίων Αγαθάγγελος, όλο το επιτελείο και οι Κουισλίνγκ χαιρετούν φασιστικά κ.α.
Από τα παραπάνω προκύπτει πως ο κ. Σανουδάκης, είναι καλά “διαβασμένος” για τον επίσκοπο, ο οποίος από όσα εγώ τουλάχιστον γνωρίζω, έκαμε ότι μπορούσε για να περισσώσει όσους και όσα μπορούσε, ενώ δεν γνωρίζει ή γνώριζε και σκόπιμα δεν έγραψε έστω το ονοματεπώνυμο του Ελληνα Γενικού Διοικητού της Κρήτης, με έδρα τα Χανιά.
Ο Επίσκοπος αν έκαμε λάθος, το λάθος αποτελεί αδυναμία του νου, η σκοπιμότητα όμως για τον οποιονδήποτε αποτελεί ποταπότητα του χαρακτήρα.
Υστερα απ´ αυτά είναι χρήσιμο να γνωρίζει ο κ. Σανουδάκης ότι:
1) Το 1941 διορίστηκε από τους Γερμανούς γενικός διοικητής Κρήτης ο εξ Ηρακλείου δικηγόρος Ιωάννης Πασσαδάκης.
2) Το 1938, στο γνωστό και μοναδικό τοπικό κίνημα των Χανίων, που τέθηκε σε κατάσταση πολιορκίας ο Νομός από 29/7 έως 21/10/1938, διορίστηκε από τον Μεταξά, υπουργός Κρήτης ο εξ Ηρακλείου Σφακιανάκης, ο οποίος ζήτησε στρατιωτική ενίσχυση από την Αθήνα και μαζί με τον στρατηγό Τσολάκογλου, κατάφεραν και κατάσχεσαν μέσα σε λίγες μέρες, 434 όπλα, (από τα οποία τα 235 προερχόταν από την πόλη Χανίων), διαφόρων τύπων (Μαυλιγχέρ, Λεμπέλ, Μαουζέρ, γκρα, βομβιδοβόλα, Αραβίδες, Μαρτίνι κ.α.), καθώς και 102 περίστροφα και πιστόλια με ανάλογο αριθμό φυσιγγίων. Συνεχίστηκε η κατάσχεση του οπλισμού, με μικρότερες ποσότητες και σήμερα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να διακριβωθεί από μένα πόσα συνολικά όπλα και πυρομαχικά κατασχέθηκαν.
Ενα τηλεγράφημα της εποχής εκείνης:
Γενική Διοίκησης: Αριθμός Πρωτ. 29628 Χανιά 6-8-1938
“Προέδρου Κοινότητος – Κοντόπουλα.
Επί 58 αναφοράς, τα αποδιδόμενα όπλα οφείλετε να συγκεντρώσετε εις το κοινοτικό κατάστημα και να παραδώσητε εις τον εγγύτερον Αστυνομικού Σταθμού προς αποστολήν και παραλαβήν Μεραρχίας. Υπουργός Κρήτης Σφακιανάκης.
3) Το 1945-1950 Νομάρχης Χανίων είχεν διορισθεί ο εξ Ηρακλείου Χρηστάκης, Δικηγόρος και
4) Το 1967 η δικτατορία, δώρισε Νομάρχη Χανίων τον εξ Ηρακλείου δικηγόρο Καμπάνη.
Ο καθένας από δαύτους άφησε την σφραγίδα του στον τόπο μας, σύμφωνα με τα έργα, την προσφορά και προπαντός τα συμφέροντα του τόπου της καταγωγής του.
Ο τελαίος, Καμπάνης, επέτυχε όλα όσα δεν πρόφθασαν οι προηγούμενοι, γι´ αυτό φεύγοντας έθεσε την ταφόπλακα στον νομό Χανίων.
Κάποιος αρμοδιότερος από μένα πρέπει κατά καιρούς να αναδεικνύει αυτούς τους “μπροστολάτες” για να μαθαίνουν και να βγάζουν τα συμπεράσματά τους οι νεώτεροι μας.
Σημείωση: Στα “Χανιώτικα νέα” της 18-2-2012 Σάββατο έχει δημοσιευθεί επιστολή του κ. Μιχαήλ Ιωσ. Ματσαμά, για τους παραπάνω “ηγέτες”, προκληθείσα από άλλη αιτία.

Νικόλαος Στ. Κουκουλάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα