Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Είμαστε παραιτημένοι μέσα στον χαμό της σύγχρονης οικονομικής κρίσης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗΣ

Μέσα σε μια θάλασσα αγριεμένη και σε καύσωνα που μας κατακαίει δάση, ψυχές και ελπίδες δεν μπορούμε (ή δεν νοιαζόμαστε, μέσα στην έσχατη αλλοτρίωσή μας) να νοιώσουμε κανένα δέος κατά πυρηνικής απειλής, η οποία είναι υπαρκτή κάθε ώρα για τα Χανιά, την Κρήτη, τη Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή.
Τη βόμβα της Χιροσίμα, τη μέγιστη φρίκη των αιώνων, μπορεί ν’ αρχίσουμε να τη λατρεύουμε ´σαν Παναγία´, όπως γράφει στο διάσημο ποίημά του ο Gregory Corso, με τίτλο ´Η Βόμβα´. Ενα ποίημα που διαβάστηκε Σάββατο βράδυ στις 11 Αυγούστου, 9 – 11 νυκτερινή, στον αύλειο χώρο του Προφήτη Ηλία, με την ευλογία του πατέρα Εμμανουήλ Μπιτζανάκη, ο οποίος ύψωσε την ειρήνη του Χριστού και το μέγα έργο της Ειρήνης του πνευματικού του πατέρα ιεράρχη της ειρήνης Ειρ. Γαλανάκη, του οποίου η συμβολή στην ειρήνη εξαίρεται από τον ειρηνιστή ποιητή και δημοσιογράφο -ψυχή του Ακρωτηρίου της ειρήνης- Δ. Κακαβελάκη. Ο οποίος πρότεινε τη νοητή (όπου γης) επανίδρυση του ακρωτηρίου της ειρήνης, παράλληλα με δημιουργία μιας βιβλιοθήκης και μιας ημερίδας ποίησης της ειρήνης στο όνομα ´Βιβλιοθήκη Ειρήνης Ειρηναίου Γαλανάκη´ που θα πραγματοποιείται 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωσης και Βόμβας Χιροσίμα) παραμόρφωση ανθρώπου στον αύλειο χώρο του ναού.
Ενώ παράλληλα θα προταθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης ένα ετήσιο φεστιβάλ λόγιας ποίησης ειρήνης (με συγκρότηση ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης) πολιτικού αντιεξουσιασμού, απάνθρωπων πολέμων. Συγκροτήθηκε η πρώτη επιτροπή με πρόταση Δ. Κακαβελάκη, πρωτοβουλία των ποιητών της προχθεσινής εκδήλωσης.
Ητανε μια μοναδική βραδιά στον αύλειο χώρο του ιστορικού ναού του Προφήτη Ηλία στο ιστορικό ακρωτήρι από τόσες και τόσες μακραίωνες στερήσεις της κρητικής ελευθερίας και από τους εκάστοτε κατακτητές της, δυτικούς και ανατολικούς.
Ενας από τους τελευταίους αυτούς αγώνες από ρωμαϊκή κατοχή έως τουρκική σκληρή κατάκτηση και κυριαρχία στη νήσο δόξα του μινωικού πολιτισμού, ήταν η γερμανική από αέρος και θαλάσσης εισβολή και κατάκτηση της Κρήτης. Για να περάσουν έκτοτε ως σήμερα άλλα 67 χρόνια και η Κρήτη είναι ξανά κατακτημένη πολλαπλά από κέντρα νατοϊκών – γερμανικών πυραύλων, από βάσεις θανάτου της Κρήτης, από ´κακοφόρους´ που την περικυκλώνουν, από ξένα συμφέροντα που την αλώνουν και την κατακτούν. Με το αιτιολογικό της προστασίας της (από ποιους, αφού η Κρήτη ως η πιο αρχέγονη μήτρα μεσογειακού και ελληνικού πολιτισμού, αλλά και οικουμενικών και συμπαντικών) είναι προορισμένη να καταστεί το πιο πρότυπο ειρήνης του κόσμου…
Ομως, δεν καθίσταται γιατί συνεχώς είναι προτεκτοράτο στρατηγικών, οικονομικών ενεργειών, συγκοινωνιακών, εκπαιδευτικών και κερδοσκοπικών συμφερόντων.
Η ΚΡΗΤΗ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ       ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ                 ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Για να έχει χάσει η Κρήτη, κυρίως τα τελευταία 50 χρόνια, την αγωνιστική της υπόσταση, τις περιβαλλοντικές της αξίες, τις οικιστικές της μορφές, τις παραδοσιακές της λαϊκές καλλιέργειες και τις κοινοτικές της υποστάσεις, οι οποίες (όπως γράψαμε και ξαναγράψαμε) εκμηδενίστηκαν ως σύγχρονος ανανεωμένος ανθρωπισμός, για καλύτερες ανθρώπινες συμβιώσεις…
Σ’ αυτή τη διαστροφή και καταστροφή του Κρητικού είναι (ως συνδυασμός παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος) η Κρήτη και ιδιαίτερα τα Χανιά χάνουν τη βαθιά τους υπόσταση ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ. Με τουρισμό αποιοτικό, ενώ θα μπορούσαν να έχουν τον πιο πρότυπο τουρισμό στη χώρα, μιας και είναι πρώτος σε προτίμηση (για τον εσωτερικό πρωταρχικά) τουριστικός προορισμός στη χώρα. Ο οποίος, αν συνδυασθεί με πολιτισμό, τουριστική, πραγματική ξενιότητα, τότε θα είχαμε μεγάλα αποτελέσματα μαζί με δημιουργική πρόοδο.
Ομως τα Χανιά κυρίως, πρέπει σε συνδυασμό με την υπόλοιπη Κρήτη να ανακηρυχθούν τόπος ειρήνης (ειρηνικού πολιτισμού) για όλο τον μεσογειακό χώρο αντί να αποτελούν την πολεμική αιχμή των ξένων αυτοκρατορικών συμφερόντων (στρατηγικών για υποστήριξη των οικονομικών κερδοσκοπικών συνδυασμών).
ΟΙ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα προσωπικά έχω πραγματοποιήσει -πάντα με την ευλογία του μητροπολίτη της ειρήνης Ειρηναίου- πολύπλευρες εκδηλώσεις για την ειρήνη και εναντίον των μεγάλων κινδύνων που την απειλούν.
Συγκεκριμένα, με πολυεπίπεδες αντιδράσεις δημιουργήσαμε το Ακρωτήρι της Ειρήνης και καθιερώσαμε το ΔΙΕΘΝΕΣ βραβείο ΠΑΛΜΕ (μετά τη δολοφονία) που απονεμήθηκε στη Μελίνα Μερκούρη από επιτροπή που οργανώσαμε υπό τον Ειρηναίο, ο οποίος το απένειμε σε τελετή στην Κίσαμο.
Ενώ, παράλληλα έγιναν ειδικές εκδηλώσεις στο Ακρωτήρι Ειρήνης με συμμετοχή της συζύγου, του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της Σουηδίας Πάλμε.
Ομως με την ευλογία Ειρηναίου ατύπως ξεκινήσαμε μια σχολή της ειρήνης που έγιναν 3 – 4 ειδικά σεμινάρια για την ειρήνη χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωσή της.
Ομως τα Χριστούγεννα του 1982 δημιουργήσαμε το Σπήλαιο της ειρήνης στα Τοπόλια -το οποίο θα το ξαναλειτουργήσουμε- και τον επόμενο χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή της Μεγάλης Εβδομάδας. Ο Ειρηναίος ο Μέγας και ανεπανάληπτος ιεράρχης της ειρήνης ´έσπασε´ κυριολεκτικά και συμβολικά τα όπλα του πολέμου, ενώ το Πάσχα του 1984 κάψαμε στην Πλατεία της Κισάμου ομοιώματα πυραύλων καταστροφής.
ΤΟ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ        ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ
Βέβαια, το Ακρωτήρι Ειρήνης ως ενιαίος χώρος ειρηνοφόρου ανάπτυξης οικολογικών καλλιεργειών κ.λπ. προχωρήσαμε με σημαντικές μελέτες από την ΑΤΕ να αναπτύξουμε τον οικολογικό τουρισμό και την ειρηνική, γεωργική και βιοτεχνική ανάπτυξη που είχαν ετοιμαστεί για να δημιουργηθεί το πρότυπο Ακρωτήρι της ειρήνης.
Ομως, αντι-ειρηνιστικές δυνάμεις κατόρθωσαν να αποτελούν την ανάπτυξη -ως πρότυπου- του Ακρωτηρίου Ειρήνης Σπάθας για να χρησιμοποιήσουν ως πεδίο βολής – διαβολής και επιβολής.
Κάναμε μια μεγάλη εκδήλωση στο Λιμάνι της Σούδας -την ημέρα της εφιαλτικής ώρας που οι Αμερικανοί ρίξανε τη βόμβα- με τη μεγάλη συμπαράσταση του τ. δημάρχου Σούδας Γιάννη Περάκη, της λυκειάρχου γυναίκας του και τοπικών φορέων. Με αισθαντική απαγγελία ποίησης για τη Χιροσίμα από τον έξοχο ηθοποιό – σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό δ/ντή του Θεάτρου Κρήτης Μιχάλη Αεράκη.
ΤΟΣΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΤΟ ΔΕΟΣ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ
Φέτος -μετά ιδιαίτερα το πυρηνικό ατύχημα στα ηλεκτρικά εργοστάσια της δοκιμασμένης αυτής χώρας, αλλά και των πυρηνικών πολεμικών κινδύνων που προοιωνίζονται στη Μέση Ανατολή, η ´κίνηση νεοχωρίτικης ανησυχίας´
• Με την Αργυρώ Μαυρεδάκη, φιλόλογο.
• Την Πόπη Ντουντουλάκη, γιατρό και ποιήτρια της ειρήνης.
• Τον υπογράφοντα του παρόντος κειμένου.
• Τον Σταμάτη Αποστολάκη, δάσκαλο – βραβευμένο δις από την Ακαδημία Αθηνών για το πολύτιμο έργο του και
• Τον καθηγητή Θεολογίας Μιχάλη Γαλανάκη (ανιψιό του ιεράρχη), που έχει ζήσει βιωματικά όλες τις προσπάθειες και τα γεγονότα ειρήνης στο Ακρωτήρι Ειρήνης, που είχε τεθεί κάτω από την αιγίδα του Ο.Η.Ε. με τον θαυμάσιο εκπρόσωπό του στην Ελλάδα Teo Loir και επίσης είχε γίνει μέλος με ενέργειες του αείμνηστου ειρηνιστή Μιχάλη Περιστεράκη -του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης στη Γενεύη που ήταν πρόεδρός του- και δις επισκέπτης του ακρωτηρίου ειρήνης καθολικός επίσκοπος Bruce Kel.
MΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ακόμα πολύτιμος συνεργάτης ήταν ο γραμματέας του ακρωτηρίου ειρήνης και πανεπιστημιακός Ηλίας Φιλιππίδης.
Καθώς και ο οικονομολόγος καθηγητής που μαζί εκπονήσαμε τις μελέτες του ακρωτηρίου Ειρήνης ο Λεωνίδας Παπακωνσταντίδης. Βέβαια είχαν βοηθήσει πολλοί ειδικοί επιστήμονες και οι ηγεσίες και Αγροτικής Τράπεζας Πεπελάσης – Δημόπουλος καθώς και έξοχος και λάτρης του αρχείου ο υποδιοικητής Φώτης Παναγιωτόπουλος και πολλοί άλλοι όπως ο ίδιος ο αείμνηστος Χρήστος Λαμπράκης, η Αλέκα Κατσέλη, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο σπουδαίος αείμνηστος οικονομολόγος Σπήλιος Παπασπηλιόπουλος, ο ψυχίατρος Λιάρος, ο καθηγητής Νομικής Α. Αργυριάδης και πλείστοι όσο άλλοι γνήσιοι ειρηνιστές μεταξύ των οποίων και ο Ντένις Σαργέντης της ΙΒΜ, φορείς του Υπουρ. Πολιτισμού όπως ο δ/ντής εκδηλώσεων Κώστας Μανιουδάκης.
ΠΝΕΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥΣ
Ηταν ένα κύμα πνευματικής ειρήνης πέρα από κομματισμούς και εκμεταλλευτισμούς -το οποίο αναβιώσαμε προχθές με δέος κατά του πυρηνικού κατακλυσμού. Η αναβίωση αναγγέλθηκε στον προαύλιο χώρο του ιστορικού ναού της Ενορίας Προφήτη Ηλία με την ευλογία του μαθητή, του μεγάλου
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ
Ειρηναίου της ειρήνης του από Κισάμου Μητροπολίτη Ειρ. Γαλανάκη. Το γεγονός θα διερευνηθεί ως ανάμνηση κάθε χρόνο από το ίδιο σημείο. Ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται μια ποιητική ημερίδα για την ειρήνη, με διεθνή συμμετοχή προς τιμή του Ειρηναίου και των ποιητών της ειρήνης με έναρξη από το Ναΐδριο και πραγματοποίηση στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου Κρήτης στο οποίο θα δημιουργηθεί παγκόσμια σύγχρονη ποιητική βιβλιοθήκη – με ποιητική εβδομάδα για όλους τους τομείς ποίησης.
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Τα θρησκευτικά ποιήματα – της ειρήνης και των ύμνων ειρήνης θα στεγαστούν στα γραφεία τον Προφήτη Ηλία, ο προϊστάμενος του οποίου θα φιλοξενεί και θα ευλογεί τη θρησκευτική ποίηση και τους ύμνους της ειρήνης στον αύλειο χώρο του ναού (ήδη ο υπογράφων κατέθεσε 20 πρώτα βιβλία από την ποιητική βιβλιοθήκη).
Πρώτη επιτροπή για τη βιβλιοθήκη της ειρήνης στο όνομα ´Ειρηναίος Γαλανάκης´ ανακοινώθηκαν στην προχθεσινή εκδήλωση: της Αργυρώς Μαυρεδάκη φιλολόγου, της Πόπης Ντουντουλάκη ποιήτριας – γιατρού και του Σταμάτη Αποστολάκη, δάσκαλου – λαογράφου, του Γιάννη Μαρκαντωνάκη, εικαστικού γλύπτη, του Μιχάλη Γαλανάκη, καθηγητή Θεολογίας και του Δημήτρη Κακαβελάκη, ποιητή –  συγγραφέα και δημοσιογράφου.
Πάντως ο υπογράφων το σημερινό κείμενο εκφράζει δημόσια την απογοήτευσή του γιατί για το μεγάλο γεγονός της εκδήλωσης προχθές το βράδυ στον Προφήτη Ηλία που είχε τίτλο ´Με δέος κατά του πυρηνικού κατακλυσμού´ και παρά την ευγενή πολλαπλή δημοσιότητα στα Χ.Ν. – ΝΕ, Αγώνα κ.λπ. οι συμπολίτες μας νέοι, ηλικιωμένοι και των δύο φύλων δεν ένοιωσαν κανένα δέος για τους κινδύνους που διατρέχουν τα Χανιά, η Κρήτη, η Μεσόγειος και ο κόσμος ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ από νέους πυρηνικούς κινδύνους στους οποίους είμεθα εκτεθειμένοι από κάθε βόμβες, όπως η Βόμβα του Corso, που μας θύμισε ύστερα από 67 χρόνια Χιροσίμας την αρχεγονική δολοφονικότητά μας, με πολιτισμό!
Αλίμονο! Ως ελάχιστος Χανιώτης που έχει αγωνισθεί για υιοθέτηση μεγάλων ιδεωδών από τούτη την πόλη μας τώρα νοιώθω πως ζω σε έναν ξένο τόπο που δεν έχει σχέση με την πραγματική ψυχή της Κρήτης για λευτεριά από τις φοβερές νέες ενσκλαβώσεις που μας περισφίγγουν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες