Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Εκδήλωση – αφιέρωμα στην Αγλαΐα Κυρμιζάκη

«Η Αγλαΐα Κυρμιζάκη υπήρξε μια ταλαντούχα ζωγράφος, μια μαστόρισσα του χρώματος, μια δεξιοτέχνης του τοπίου, που η τέχνη της απέπνεε ευγένεια και καθαρότητα, χαρά και αγαλλίαση ξεπερνώντας τα όρια μιας διανοούμενης επαρχιακής πόλης».
Με αυτά τα λόγια μίλησε για την αείμνηστη Χανιώτισσα εκπαιδευτικό – λαογράφο – ζωγράφο, Αγλαΐα Κυρμιζάκη (1904 – 1983), η κριτικός Τέχνης κα Πέγκυ Κουνενάκη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε προχθές το βράδυ η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων σε συνεργασία με τις εκδόσεις ´νόβολι´, στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.
Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε επίσης το βιβλίο της Αγλαΐας Κυρμιζάκη ´Παραμύθια από την Κρήτη´, ενώ για τη ζωή και το έργο της μίλησαν οι:  Σταμάτης Αποστολάκης λαογράφος, Πέγκυ Κουνενάκη κριτικός Τέχνης – συγγραφέας, Κωνσταντίνα Παπαδογιαννάκη εκπαιδευτικός, Πέτρος Σταθάτος από τις εκδόσεις ´νόβολι´.
Ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στην βιο-εργογραφία της αείμνηστης Αγλαΐας Κυρμιζάκη και στην αποδελτίωση των δημοσιευμένων σε περιοδικά και εφημερίδες της εποχής εκείνης λαογραφικών, λογοτεχνικών όπως: ´Επετηρίδα Κρητικών Σπουδών´ (1938 – 1941), τα ´Κρητικά´ (1930 – 1933), ´Νεοελληνικό Αρχείο´ (1934 – 1935), τις ´Κρητικές Σελίδες´ (1936 – 1941) και την ´Κρητική Εστία´ (1949 – 1953). Επίσης μέσα από τις εφημερίδες ´Χανιώτικα νέα´, ´Κήρυξ´, ´Παρατηρητής´ ο κ. Αποστολάκης ερεύνησε τις δημοσιευμένες απηχήσεις στο ευρύτερο κοινό των συνεισφορών της τιμώμενης, ως εκπαιδευτικού – λαογράφου, λογοτέχνιδος και ζωγράφου.
«Η αείμνηστη Αγλαΐα Κυρμιζάκη ήταν μια υποδειγματική δασκάλα την οποία το 1950 την ξεχώρισε ως μία από τις καλύτερες και ενεργότερες δασκάλες της εποχής εκείνης στον ελλαδικό χώρο. Δεν ήταν όμως μόνο δασκάλα. Στα χωριά που γύριζε υπηρετώντας στη Δημοτική Εκπαίδευση, ασχολείτο με τη συλλογή παντός είδους λαογραφικού υλικού και παράλληλα ζωγράφιζε. Τέτοιες παρουσιάσεις είναι μια καλή ευκαιρία για να δείχνουμε στους νεότερους υποδείγματα παλαιότερων συναδέλφων, που πέρα από το καθαρά διδακτικό τους έργο, ασχολούνταν με τη διάσωση και προβολή του λαϊκού μας πολιτισμού. Προσπάθειες όπως της Αγλαΐας Κυρμιζάκη σήμερα θεωρούνται πολύτιμες», τόνισε ο κ. Αποστολάκης.
Από την πλευρά της η κα Κουνενάκη, μιλώντας για το ζωγραφικό έργο της Αγλαΐας Κυρμιζάκη, έκανε λόγο για μια «σπουδαία πνευματική γυναίκα, πολυταξιδεμένη και πολύγλωσση, που ξεπερνούσε τα όρια μιας διανοούμενης επαρχιακής πόλης, αφού είχε άμεση εποπτεία των εξελίξεων της Τέχνης, της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο. Το ζωγραφικό της έργο αν και με την πρώτη ματιά φαίνεται σήμερα παλαιικό και ως έναν βαθμό ρομαντικά περιγραφικό, δεν παύει να αντιπροσωπεύει μια περίοδο της ελληνικής Τέχνης και ενίοτε να την ξεπερνά».
«Η Αγλαΐα Κυρμιζάκη αγαπήθηκε από το κοινό και παραμένει ακόμη και σήμερα μια ζωγράφος που η εντιμότητα της τέχνης της, η αξιοπρεπής δημιουργικότητα και το πλούσιο έργο της, της εξασφάλιζαν μια σημαντική θέση ανάμεσα στις ελληνικές πνευματικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις», κατέληξε η κα Κουνενάκη.   


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα