Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρευνα για τα μπάζα στα Τοπόλια

Στην παραδοχή της απόρριψης μπαζών στο ρέμα των Τοπολίων που καταλήγει στον οικισμό Καψανιανά προχώρησε η Τεχνική Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης. Η υπηρεσία θα ελέγξει αν τα χιλιάδες κυβικά από μπάζα που ρίχθηκαν στο ρέμα προήλθαν από το έργο της παράκαμψης Τοπολίων! Σημειώνεται πως την επίβλεψη του συγκεκριμένου έργου έχει η ίδια η τεχνική υπηρεσία καθώς χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Κρήτης!
Την ίδια στιγμή το κατά πόσο καταπατήθηκε δασική έκταση και καταστράφηκαν δασικά είδη διερευνάτε από το Δασονομείο.
Η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης ερωτηθείσα σχετικά από τα “Χ.ν.” απάντησε πως «το ρέμα θα καθαριστεί γιατί είναι αρμοδιότητα μας ούτως ή άλλως. Πρέπει να βρούμε ποιος έριξε τα μπάζα. Υποθέτουμε ότι έχει γίνει από το έργο της παράκαμψης Τοπολίων». Η Δοξάκη τόνισε πως το ρέμα θα καθαριστεί προκειμένου να απελευθερωθεί η δίοδος των νερών κατά τη χειμερινή περίοδο, ωστόσο η υπηρεσία δεν θα παρέμβει για τον καθορισμό αγροτικής γης.
Αναφορικά με τα δασικά είδη που καταπλακώθηκαν από τους τόνους χωμάτων κυπαρίσσια κυρίως αλλά και άλλα είδη η δασάρχης κ. Π. Σκλαβάκη μας τόνισε πως το δασονομείο διερευνά τις καταγγελίες και προχώρησε σε έρευνα στην περιοχή.
Σχετική καταγγελία έχει γίνει και στο τμήμα περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που με το σειρά του αναμένεται τις επόμενες ημέρες να στείλει κλιμάκιο ελέγχου.
Σημειώνεται ότι η περιβαλλοντική ζημιά καταγγέλθηκε από κατοίκους των Τοπολίων που είδαν τεράστιες ποσότητες χώματος να ρίχνονται στο ρυάκι που οδηγεί τα νερά από το βουνό στον “Τυφλό” ποταμό στο ύψος του οικισμού Καψανιανά.
Οι κάτοικοι με έγγραφο τους προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες καταγγέλουν «τη δημιουργία μιας τερατώδους μεγέθους παράνομης χωματερής από τα προϊόντα εκσκαφής (μπάζα) του οδικού έργου της παράκαμψης Τοπολίων. Η χωματερή αυτή δημιουργήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα και καλύπτει σε όλο της το πλάτος τη μεγάλη κλίση λεκάνης απορροής των όμβριων υδάτων κεντρικού ρυακιού στην είσοδο του χωριού Τοπόλια. Η κατάληξη αυτού του ρέματος συναντά σε μικρή απόσταση στο βάθος της λεκάνης τον οικισμό Καψανιανά. Σε ενδεχόμενα μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Μετά την ήδη γενομένη περιβαλλοντική βλάβη, θα καταστραφούν καλλιέργειες και θα απειληθεί με ολική καταστροφή ο οικισμός Καψανιανά, θα κινδυνεύσουν οι ζωές των κατοίκων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα