Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

100δες Ιταλικές εκφράσεις στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας

Ήταν πολύγλωσσοι οι Χανιώτες επί Κρητικής Πολιτείας;’

Η απάντηση είναι καταφατική. Γνωρίζουµε ότι η παρουσία πολυπληθών αποστολών των Μεγάλων ∆υνάµεων στα Χανιά δηµιούργησε την ανάγκη να µάθουν ξένες γλώσσες.
Εξ αιτίας της µακρόχρονης κατοχής των Ενετών 100δες Ιταλικές εκφράσεις είχαν ήδη ενσωµατωθεί στην καθοµιλουµένη των Χανιωτών.
Ο δικηγόρος Νικόλαος Αντ. Παπαδάκης συγκέντρωσε 520 Ιταλικές λέξεις τις οποίες δηµοσίευσε, µε τίτλο ‘ΓΛΩΣΣΙΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ’ στην Χανιώτικη εφηµερίδα ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ (1907).
Ο Ν.Παπαδάκης σηµειώνει ότι τα γλωσσικά δάνεια από τους κατακτητές της Κρήτης είναι σχετικά λίγα και ότι η Ελληνική γλώσσα διατηρείται αµιγής.
Στο σηµείωµα παραθέτω 10δες λέξεις από τη συλλογή του. Αρκετές από αυτές µιλιούνται στην ύπαιθρο κι από µεγαλύτερους Χανιώτες.

Συµπερασµατικά

😊Γλωσσική ένδεια δείχνει η ‘συνήθεια’ κάποιων να χρησιµοποιούν Αγγλικές λέξεις στο λόγο τους. Ή µήπως είναι επιδειξιοµανείς;
😊Κι ανέ θέλουνε να ξεχωρίζουν γιάντα δεν µαθαίνουν µερικές ντουζίνες µοδάτες Χανιώτικες εκφράσεις να τσι µοστράρουν καθηµερινά, δήθεν αβίαστα;
😊Η Ελληνική γλώσσα δεν κινδυνεύει. Οι κοντραµπατζήδες που την σουρεύουν καταλήγουν καλικατούρες.
😊Αφιερώνω το σηµείωµα στους µαθητές που µε περισσή περιέργεια πλουτίζουν το λεξιλόγιο τους.
😊Οι δίγλωσσοι (και οι πολύγλωσσοι) κρατάνε ασπίδα για τη νόσο Alzheimer’s!

Σηµείωση

Κάποιες λέξεις έχουν Γαλλική ή Ισπανική προέλευση µε την ρίζα τους να είναι Λατινική. Επίσης, υπάρχουν αντιδάνεια, δηλαδή λέξεις που δάνεισε αρχικά η Ελληνική γλώσσα, όπως γάµπα (κάµπη), παντόφλα (παντόφελλος). Το αλισβερίσι (Τουρκική), δηλαδή το δούναι και λαβείν ανάµεσα στις γλώσσες είναι τόσο ευρύ που σου φεύγει το τσερβέλο (Ιταλική), δηλαδή ο νους. Είναι ανταλλαγές φυσιολογικές, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει γλωσσικό ισοδύναµο, όπως το ChatGPT (εφαρµογή της Τεχνητής Νοηµοσύνης).

*Πτυχ. Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στη ∆ιά Βίου Μάθηση. Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr. Τα βιβλία του ‘Μαθαίνω εύκολα΄ ‘Θυµάµαι εύκολα’ ‘Μελετώ αποτελεσµατικά’ διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία Libraire και ΚΥΒΟΣ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα